Το ημερολόγιο ενός ερασμίτη

ERASMUS+ Part 1     

Της Ελένης Μερεού  

H Αρχή

Από το σχολείο ενημερωνόμασταν σχετικά με προγράμματα ανταλλαγής μαθητών ή φοιτητών, αλλά με την εισαγωγή μας στο Πανεπιστήμιο μαθαίνουμε περισσότερα και πολλοί από εμάς παίρνουμε την απόφαση να δηλώσουμε συμμετοχή και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μας.

Έτσι λοιπόν καταφθάνοντας στο τέταρτο έτος των σπουδών μου, αποφάσισα να κάνω αίτηση για το Πρόγραμμα ERASMUS+. Οι επιλογές που έχει ένας φοιτητής είναι πολλές. Υπάρχουν προγράμματα ERASMUS+ για σπουδές είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο αλλά και προγράμματα κινητικότητας για πρακτική άσκηση. Η διαδικασία για τα προγράμματα αυτά είναι παρόμοια.

Το ημερολόγιο ενός ερασμίτηΑρχικά, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής πρέπει να έρθει σε επαφή με το αρμόδιο γραφείο για ERASMUS+ στο Πανεπιστήμιό του ώστε να πάρει πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που τον ενδιαφέρει. Για την κινητικότητα σπουδών συνήθως το κάθε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια και ο φοιτητής πρέπει να διαλέξει και να κάνει αίτηση σε ένα από αυτά. Για την κινητικότητα για πρακτική άσκηση τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Επειδή και εγώ σαν φοιτήτρια δυσκολεύτηκα με τη διαδικασία θα ήθελα να βοηθήσω όλους εσάς με το να σας πω τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνετε καθώς και το τι θα χρειαστείτε για την αίτηση σας και καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Πριν τη μετακίνηση

Έγγραφα δόση 1η

Πριν τη μετακίνηση το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε και να συμπληρώσετε αίτηση ενδιαφέροντος για κινητικότητα με το Πρόγραμμα ERASMUS+ στην γραμματεία του τμήματος σας ή στο αρμόδιο γραφείο στο Πανεπιστήμιο σας. Εκτός της αίτησης θα πρέπει να καταθέσετε Πιστοποιητικό Αναλυτικής Βαθμολογίας (το οποίο παίρνετε από την Γραμματεία του Τμήματος σας), ένα σύντομο Βιογραφικό σημείωμα και αντίγραφα πιστοποιητικών γλωσσικής επάρκειας. Εκτός αυτών των εγγράφων θα πρέπει επίσης nα καταθέσετε μία Υπεύθυνη δήλωση σχετικά με το εάν έχετε μετακινηθεί και στο παρελθόν με το πρόγραμμα ERASMUS+ και για πόσους μήνες. Τέλος, θα πρέπει να καταθέσετε μία Βεβαίωση Αποδοχής από το Φορέα Υποδοχής σας, γνωστό και ως Letter of Acceptance.

Το ημερολόγιο ενός ερασμίτηΤο δυσκολότερο κομμάτι για την κινητικότητα πρακτικής άσκησης είναι να βρείτε Φορέα Υποδοχής ή αλλιώς εταιρεία που να δεχτεί να κάνετε εκεί την πρακτική σας με το Πρόγραμμα ERASMUS+. Γιατί είναι τόσο δύσκολο? Γιατί το να βρείτε Φορέα Υποδοχής είναι απλά και μόνο στο δικό σας χέρι. Το Πανεπιστήμιο ίσως έχει μία λίστα με συνεργαζόμενους φορείς αλλά δεν σας εγγυάται κανένας ότι θα σας δεχτούν ή ότι έχουν διαθέσιμες θέσεις για πρακτική άσκηση για την περίοδο κινητικότητας που σας ενδιαφέρει. Επίσης το Πανεπιστήμιο, δε δρα ως διαμεσολαβητής, δηλαδή πρέπει μόνοι σας να απευθύνεστε στον οποιονδήποτε Φορέα που θα θέλατε να κάνετε πρακτική άσκηση και να κάνετε αίτηση. Πολλοί φορείς έχουν δικές τους πλατφόρμες όπου κάνετε αίτηση για πρακτική ενώ σε άλλους χρειάζεται να στείλετε απλά ένα e-mail με την αίτηση σας. Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να σας δώσω μία συμβουλή. Κάντε μία λίστα με τους φορείς που σας ενδιαφέρουν, βρείτε πληροφορίες για τον κάθε ένα και οργανώστε τις πληροφορίες αυτές σε μία λίστα προτεραιότητας για του φορείς. Επικοινωνήστε μαζί τους και δείτε εάν δέχονται άτομα για πρακτική με το πρόγραμμα ERASMUS+ διότι εάν δε δέχονται χάνετε πολύτιμο χρόνο από την αναζήτηση σας για Φορέα Αποδοχής.

Απάντηση θετική; Γίνατε δεκτοί!!!

Το καλύτερο συναίσθημα όταν βλέπετε τα e-mail σας με θετική απάντηση στην αίτηση σας ή να απαντάτε το τηλέφωνο σας για να σας πούνε ότι σας θέλουν στην εταιρεία που κάνατε αίτηση. Ε ναι λοιπόν, πανηγυρίστε!!! Χαρείτε το όσο δεν πάει γιατί αυτή είναι η αρχή για ένα από τα καλύτερα «κεφάλαια» που θα ζήσετε στη ζωή σας και θα έχετε να το θυμάστε.

Παίρνετε λοιπόν και το Letter of Acceptance μετά την αποδοχή σας και το πάτε και αυτό στο Πανεπιστήμιο σας και τελειώσατε με την πρώτη δόση εγγράφων που πρέπει να καταθέσετε.

Έγγραφα δόση 2η

Αφού γίνετε αποδεκτοί και καταθέσετε όλα τα παραπάνω έγγραφα, πριν την αναχώρηση σας πρέπει να έχετε «τακτοποιήσει» και άλλα έγγραφα για το Πανεπιστήμιο ώστε να πάρετε την έγκριση για την κινητικότητα σας αλλά και τη χρηματοδότηση σας.

Ποια είναι τα έγγραφα αυτά?

Πρώτο και κύριο είναι το Learning Agreement for Traineeships, το οποίο πρέπει να φέρει υπογραφές από τον ενδιαφερόμενο φοιτητή, τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο του Erasmus+ αλλά και από τον Φορέα Υποδοχής. Ουσιαστικά είναι η σύμβαση μεταξύ εσάς και του Φορέα Υποδοχής. Δεύτερο έγγραφο είναι η σύμβαση επιχορήγησης Erasmus+ για πρακτική άσκηση. Το συγκεκριμένο έγγραφο θα το προμηθευτείτε από το αρμόδιο γραφείο του Πανεπιστημίου σας. Επιπλέον, θα σας ζητηθεί να έχετε Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, γνωστή και ως ΕΚΑΑ, αλλά και ασφαλιστήριο συμβόλαιο με κάλυψη για αστική ευθύνη έναντι τρίτων και ασφάλειας ατυχήματος κατά την εργασία. Η Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας παρέχεται από το Ασφαλιστικό Ταμείο στο οποίο είναι ασφαλισμένος ο κάθε φοιτητής. Στην περίπτωση που κάποιος φοιτητής δεν διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη, η κάρτα αυτή μπορεί να εκδοθεί από το Πανεπιστήμιο (για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την γραμματεία σας ή το αρμόδιο γραφείο ERASMUS+). Για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η μία είναι να καλύπτεται από τον οργανισμό ή την εταιρία που θα εργαστείτε, δηλαδή από το Φορέα Υποδοχής, και η άλλη είναι να γίνει ιδιωτικά από τον ενδιαφερόμενο φοιτητή όπου επιβαρύνεται ο ίδιος οικονομικά. Τέλος, θα πρέπει να δώσετε φωτοαντίγραφα από τραπεζικό λογαριασμό, την ταυτότητα και το διαβατήριο που διαθέτετε ώστε να κάνετε τα έγγραφα για άνοιγμα προμηθευτή και εντολή πληρωμής για την πρακτική σας άσκηση και να πάρετε το 80% της χρηματοδότησης που θα λάβετε για την κινητικότητά σας.

Μετέπειτα, θα σας ζητηθεί να κάνετε ένα τεστ γλωσσικών ικανοτήτων σε μία από τις παρακάτω γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ολλανδικά, γερμανικά, ισπανικά και ιταλικά ανάλογα με τη χώρα υποδοχής σας. Εάν δεν έχετε υψηλό επίπεδο επίγνωσης της γλώσσας τότε ίσως χρειάζεται να κάνετε διαδικτυακά μαθήματα γλωσσικής προετοιμασίας με σκοπό τη βελτίωση των γλωσσικών σας ικανοτήτων. Σε περίπτωση αποτυχίας σας ίσως δεν πάρετε το υπολειπόμενο 20% της χρηματοδότησης του προγράμματος.

Τελική Ευθεία

Έχετε τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες με το Πανεπιστήμιο σας; Έχετε ήδη θέσει την ημερομηνία έναρξης της πρακτικής σας άσκησης στον Φορέα Υποδοχής σας; Τότε μένει μόνο ένα τελευταίο πράγμα να κάνετε αφού είστε πλέον στην τελική ευθεία, κλείστε τα εισιτήρια σας και…… ΦΥΓΑΤΕ!!!!!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!