τουρισμός 2021

Τουρισμός 2021: Προοπτικές και Προβληματισμοί

της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου

Στις 15 Μάϊου ανακοινώθηκε το άνοιγμα του τουρισμού. Κάθε χρόνο, η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως, όμως με την πανδημία ο τουρισμός έχει αλλάξει δεδομένα. Αν και οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από τον τουριστικό τομέα είναι αισιόδοξες, υπάρχουν παράμετροι, οι οποίοι προβληματίζουν τους τουρίστες και θα επηρεάσουν τις αποφάσεις τους σχετικά με τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Σε σχετικό της δημοσίευμα, η McKinsey, κατατάσσει την σημαντικότητα των παραγόντων αυτών. Συγκεκριμένα, η κατάταξη είναι:

  • Η ελκυστικότητα των εγχώριων προορισμών
  • Η ασφάλεια των αεροπορικών ταξιδιών, η υγειονομική κατάσταση της χώρας και τα επαγγελματικά ταξίδια
  • Η αειφορία στις μετακινήσεις

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, είναι πιθανό να επηρεαστεί ο τουρισμός, με τους τουρίστες να επιλέγουν να παραθερίσουν εντός των συνόρων και να αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Ένα ακόμα σημείο που προβληματίζει τόσο τους τουρίστες στην επιλογή της Ελλάδας ως προορισμό διακοπών, όσο και τους επιστήμονες γενικότερα είναι τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμών στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», επιστήμονες όπως η Dr. Sarah Fortune, πρόεδρος του Department of Immunology and Infectious Diseases στο Harvard T.H. Chan School of Public Health αναφέρουν ότι υπάρχει ρίσκο στην επαφή του εμβολιασμένου πληθυσμού με τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό στα τουριστικά spots, καθώς ελλοχεύει κινδύνους για την αύξηση του ιικού φορτίου και της μετάδοσης του.

Βρετανία

Για την είσοδό Βρετανών και άλλων τουριστών στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και για όλες τις χώρες, είναι απαραίτητο οι επισκέπτες να έχουν εμβολιαστεί, να έχουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ PCR ή πλήρους ανάρρωσης από την νόσο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο «πορτοκαλί» της βρετανικής λίστας, δηλαδή οι Βρετανοί τουρίστες θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 5 μέρες και να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ κορονοϊού (με δική τους οικονομική επιβάρυνση). Αυτό αναμένεται να αποτελέσει τροχοπέδη για τα ταξίδια των Βρετανών στην Ελλάδα. Αν και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που προσπαθεί να θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να διευκολύνει την κατάσταση, τα παραπάνω μέτρα θα αρθούν μόνο με την αναθεώρηση της λίστας.

Γερμανία

Σύμφωνα με την TUI, η Ελλάδα θα είναι ο κορυφαίος προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες, με πρωταγωνιστή την Κρήτη. Ο CEO της εταιρείας ανακοίνωσε ότι η TUI θα στείλει περίπου 120 πτήσεις από την Γερμανία για αυτό τον μήνα. Επιπλέον, οι τουρίστες που θα επιστρέφουν από την Γερμανία δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.

Ρωσία

Σύμφωνα με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, η χώρα μας θα δεχτεί και Ρώσους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι. Η Ελλάδα μάλιστα θα ήταν η πρώτη χώρα που θα υποδεχόταν τουρίστες εμβολιασμένους με το Sputnik V. Η TUI Russia αναμένεται να φέρει περίπου 300.000 Ρώσους τουρίστες.

ΗΠΑ

Αν και η χώρα μας επιτρέπει την είσοδο σε Αμερικανούς τουρίστες, η Ελλάδα ανήκει στην λίστα των χωρών που βρίσκονται στο «επίπεδο 3». Αυτό σημαίνει ότι το Centers for Disease Control and Prevention (CDC) συστήνει στους πολίτες να μην ταξιδεύουν σε αυτές τις χώρες αν δεν είναι εμβολιασμένοι, λόγω των υψηλών επιπέδων του COVID-19.

Αν και πολλοί υποστηρίζουν την αισιόδοξη επαναφορά στην κανονικότητα, με την εμφάνιση νέων δεδομένων και παραγόντων, είναι ακόμη πολύ νωρίς για μιλάμε με σιγουριά για τον τουρισμό. Ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος της σεζόν.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!