staycation

Staycation: COVID-19 και τουρισμός

της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου

Η πανδημία του COVID-19 επηρέασε σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας. Ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους στην Ελλάδα, που υπέστη μεγάλη ζημιά, είναι και ο τουρισμός.

Ο ελληνικός τουρισμός σήμερα

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, θεωρείται πιθανή ή πολύ πιθανή η χρεωκοπία για το 65% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας και 51,8% αντίστοιχα των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας. Είναι εύλογο, λοιπόν, να υπάρχει έντονος προβληματισμός και δυσαρέσκεια, ειδικά σε περιοχές όπου η κύρια οικονομική δραστηριότητα σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.

Με την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το τοπίο για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν, οι επαγγελματίες στρέφονται σε ένα άλλο κοινό, προωθώντας τον εσωτερικό τουρισμό ή αλλιώς staycation.

Τι είναι το staycation;

Πρόκειται για ένα trend που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, μετά την κρίση του 2008. Συγκεκριμένα, γιατί οι πολίτες δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε μακρινούς προορισμούς για τις διακοπές τους.

Πώς δημιουργήθηκε;

Σημαντικός παράγοντας για την εδραίωσή του, ήταν η γενικότερη ευαισθητοποίηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τουρισμού. Ένα βασικό ζήτημα για την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του τουρισμού είναι οι μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από τις εναέριες μετακινήσεις. Έτσι, ξεκίνησε η μόδα, που περιλαμβάνει ταξίδια σε κοντινότερους προορισμούς, με πιο ενεργητικό σχεδιασμό, περισσότερες δραστηριότητες στην φύση και λιγότερο στρες στον προγραμματισμό των λεπτομερειών.

Η ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τη McKinsey, ο εσωτερικός τουρισμός θα ανακάμψει και θα επανέρθει στα επίπεδα της προ-κρίσης εποχής ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα από τον τουρισμό στο εξωτερικό. Αυτό προκύπτει εξαιτίας  των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών περιορισμών για τις εκτός Ελλάδας μετακινήσεις. Επίσης, υπάρχουν περισσότερες επιλογές στα Μέσα Μεταφοράς για τα ταξίδια εσωτερικού (π.χ τραίνο, λεωφορείο, Ι.Χ) και επικρατεί ένα γενικότερο άγχος που επικρατεί γύρω από τον κορονοϊό και τα ταξίδια. Τέλος, τα επαγγελματικά ταξίδια εξακολουθούν να πραγματοποιούνται εντός της χώρας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, προκύπτει ότι το staycation έρχεται για να μείνει. Δεν θα επωφεληθούν όμως με τον ίδιο τρόπο όλες οι επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, αναμένεται να ανακάμψουν νωρίτερα οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων έναντι των ξενοδοχείων.

Το τρίτο κύμα

Το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος κορονοϊού καθυστερεί την ανάκαμψη του τουρισμού. Σε συναντήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, κάποιοι προσπαθούν για το άνοιγμα του τουρισμού. Άλλοι πάλι,  παίρνουν νέα μέτρα για τον περιορισμό των ταξιδιών στο εξωτερικό.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα, ο εσωτερικός τουρισμός φαίνεται να είναι μια ελκυστική εναλλακτική. Είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύαμε στο παρελθόν. Ακόμη, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για το περιβάλλον, όσο για την ασφάλεια των ταξιδιωτών. Και φυσικά, ο εγχώριος τουρισμός χρειάζεται την δική μας στήριξη, για την ανάκαμψη. Η Ελλάδα έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές για να ανακαλύψουμε.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!