Τμήμα Φυσικοθεραπείας: Σπουδές Στην Ελλάδα

της Ελίντα Μυφτάρι

Το τμήμα φυσικοθεραπείας ανήκει στο 3ο επιστημονικό πεδίο, στις Σχολές Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Σκοπό έχει την επιμόρφωση και την θεωρητική αλλά και πρακτική κατάρτιση των επαγγελματιών, πάνω στην αξιολόγηση, στην εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών και την πρόληψη κακώσεων, δυσλειτουργιών, συγγενών και επίκτητων παθολογικών καταστάσεων.

Τμήματα στον Ελληνικό Χώρο

Οι σχολές στην Ελλάδα στις οποίες διδάσκεται  η φυσικοθεραπεία είναι τέσσερις:

  1. Τμήμα Φυσικοθεραπείας Παν.Δυτ.Αττικής στο Αιγάλεω (16.222 μόρια)
  2. Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΔΙ.ΠΑ.ΕΛ στη Θεσσαλονίκη (15.970 μόρια)
  3. Τμήμα Φυσικοθεραπείας Πανεπιστήμιο Πατρών στο Αίγιο (14.410 μόρια)
  4. Τμήμα Φυσικοθεραπείας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Λαμία (14.657 μόρια)

Κανένα τμήμα δεν απαιτεί κάποιο ειδικό μάθημα.

Οδηγός σπουδών

Το τμήμα φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.ΔΑ) χωρίζεται σε τρείς κατευθύνεις: στην κατεύθυνση Μυοσκελετικό και Κυκλοφορικό Σύστημα, στη κατεύθυνση Νευρικό Σύστημα και Φυσικά Μέσα και στην κατεύθυνση Αναπνευστικό σύστημα και Ειδικά Θέματα.

Τα τμήματα των άλλων σχολών δεν χωρίζουν τις σπουδές σε κατευθύνσεις. Κάποια βασικάφυσικοθεραπεία θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα που διδάσκονται όμως είναι: Βιολογική Μηχανική-Εργονομία, Ανατομία, Πρώτες Βοήθειες, Οικονομικά της Υγείας, Φυσιολογία, Πληροφορική στις Επιστήμες Υγείας, Κινησιολογία κ.α.

Αναλυτικότερα για τα τμήματα θα αναφερθούμε παρακάτω.

Στο τμήμα φυσικοθεραπείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) διδάσκονται τα εργαστήρια Βιοαναλυτικών Εφαρμογών στη Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση και Βασικής Έρευνας στη Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση.

Στο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Αίγιο (Π.Π.) διδάσκονται τα εργαστήρια Ανατομίας, Εμβιομηχανικής, Ηλεκτροθεραπείας, Κινησιοθεραπείας, Κινησιολογίας, Μάλαξης και Νευρομυικής Επανεκπαίδευσης.

Στο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λαμία (Π.Θ.) διδάσκονται τα εργαστήρια, Ανατομίας, Νευρομυικής Επανεκπαίδευσης, Κινησιοθεραπείας, Καρδιαγγειακών Παθήσεων, Φυσικών Μέσων, Ανθρώπινης Δραστηριότητας και Αποκατάστασης και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Μεταπτυχιακές σπουδές

Οι πτυχιούχοι του τμήματος φυσικοθεραπείας έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση πάνω σε τομείς του αντικειμένου τους μέσω της παρακολούθησης ενός μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Τρεις είναι οι σχολές που προσφέρουν μεταπτυχιακά προγράμματα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Πιο αναλυτικά:

  • Το τμήμα της Λαμίας προσφέρει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Προηγμένη Φυσικοθεραπεία» ή «Master of Science in Advanced Physiotherapy».
  • Το τμήμα του Αιγίου μέσω των τμημάτων Λογοθεραπείας, Νοσηλευτικής και Φυσικοθεραπείας προσφέρουν το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ) «Επιστήμες Αποκατάστασης- Rehabilitation Sciences».
  • Το τμήμα της Θεσσαλονίκης προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, «Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία» και «Νευρομυοσκελετική Φυσικοθεραπεία».

Ωστόσο οι απόφοιτοι μπορούν να παρακολουθήσουν και κάποιο άλλο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά αλλά και ξένα πανεπιστήμια.

Προοπτικές εργασίας

Oι πτυχιούχοι των τμημάτων φυσικοθεραπείας αναγνωρίζονται ως φυσικοθεραπευτές σύμφωνα με το Π.Δ. 90/1995. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να απασχοληθούν στο δημόσιο τομέα σε νοσοκομεία, κλινικές, υγειονομικές υπηρεσίες, σε ερευνητικά κέντρα, σε αθλητικές ομοσπονδίες και συλλόγους, κ.α. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες έχοντας ιδιωτικό φυσικοθεραπευτήριο ή με κατ’οίκον επίσκεψη..

Tips &Tricks

Οι μεταγραφές των φοιτητών μπορούν να γίνουν μόνο μεταξύ των τμημάτων των σχολών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Αιγίου και της Λαμίας.

Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του Φυσικοθεραπευτή πρέπει πρώτα να αποκτήσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το οποίο χορηγείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Φυσικοθεραπείας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει ο ευρύτερος κλάδος, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Φυσικοθεραπείας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του City Campus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!