Τμήμα Κοινωνιολογίας: Σπουδές στην Ελλάδα

της Φωτεινής Τσαϊλάρη

Γενικά

Το τμήμα  Κοινωνιολογίας στο Πάντειο (15.163 μόρια) και στο ΕΚΠΑ (14.810 μόρια), στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (12.602 μόρια) και στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (11.187 μόρια), καθώς και τα τμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο (13.937 μόρια) και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας  και Ιστορίας  στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (9.932 μόρια) ανήκουν στο 1ο επιστημονικό πεδίο σπουδών. Ασχολούνται με τη μελέτη της κοινωνικής συμπεριφοράς σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, των κοινωνικών θεσμών, και της ανθρώπινης κοινωνίας με τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Χαρακτήρας τμημάτων

Τα τμήματα έχουν κοινωνικό και ανθρωπολογικό χαρακτήρα, καθώς μελετούν τις θεωρίες που ερευνούν την κοινωνική ύπαρξη και τις κοινωνικές διαδικασίες. Παράλληλα, ασχολούνται με την κατανόηση της ιστορικής ποικιλίας της κοινωνικής μορφολογίας, της ποικιλίας των πολιτιστικών πρακτικών, των μορφών συνείδησης, σκέψης και ιδεολογίας.

Πρόγραμμα σπουδών

Κατευθύνσεις

Τα τμήματα δομούν το πρόγραμμα σπουδών τους πάνω σε κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα, το τμήμα Κοινωνιολογίας της Παντείου χωρίζεται στις εξής κατευθύνσεις:

 • Γενική Κοινωνιολογία
 • Κοινωνική Μορφολογία
 • Νεοελληνική Κοινωνία
 • Εγκληματολογία.

Το τμήμα της Κρήτης χωρίζεται στις κατευθύνσεις των:

 • Κοινωνικής Θεωρίας και Μεθόδων,
 • Κοινωνικής Οργάνωσης και Μεταβολής
 • Πολιτισμού.

Το αντίστοιχο τμήμα στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, καθώς και τα άλλα δύο τμήματα δεν χωρίζουν το πρόγραμμα τους σε κατευθύνσεις, αλλά σε γνωστικά αντικείμενα και θεματικές.

Μαθήματα

Ενδεικτικά, ορισμένα μαθήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων είναι:

Αρχές Κοινωνιολογίας, Στρατηγικές Έρευνας στην Κοινωνιολογία: Ποιοτικές Μέθοδοι, Παγκοσμιοποίηση και Άνιση Ανάπτυξη, Επιστήμη-Κοινωνία-Τεχνολογία, Σύγχρονη Κοινωνική Θεωρία, Ιστορία των Ιδεών, Φιλοσοφία της Ιστορίας, Κριτική Θεωρίας, Οικονομική Κρίση και Κοινωνικό Κράτος, Εισαγωγή στην Εγκληματολογία, κ.ά.

Ειδικότερα για την κατεύθυνση της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας μερικά από τα μαθήματα είναι: Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία, Ιστορία της Ανθρωπολογικής Σκέψης, Πολιτισμική Γεωγραφία, Ανθρωπολογία των Φύλων, της Θρησκείας, του Σώματος, της Βίας κ.ά.

Μεταπτυχιακά                                                  

Τα τμήματα Κοινωνιολογίας προσφέρουν αρκετά προγράμματα Μεταπτυχιακών. Συγκεκριμένα το τμήμα της Παντείου όσον αφορά στην Κοινωνιολογία διαθέτει μεταπτυχιακό στους εξής τομείς:

 • Κοινωνικός Αποκλεισμός και Μειονότητες
 • Κοινωνική και Πολιτική Θεωρία
 • Κοινωνιολογία της Σύγχρονης Ελλάδας
 • Σύγχρονη Εγκληματολογία και Αντιμετώπισή της. 

Το τμήμα στο Ρέθυμνο προσφέρει μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία, στις εξής κατευθύνσεις:

 • Κοινωνική Οργάνωση
 • Κοινωνική Μεταβολή
 • Πολιτισμός
 • Βιοηθική.

Το τμήμα του Αιγαίου προσφέρει μεταπτυχιακό στην Έρευνα για την Τοπική Κοινωνική Ανάπτυξη και Συνοχή, στις Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, στην Πόλη και το Περιβάλλον. Το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου διαθέτει μεταπτυχιακό στην Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία, καθώς και στο Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική, ενώ το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Μυτιλήνης διαθέτει ένα επιπλέον μεταπτυχιακό στην Κρίση και Ιστορική Αλλαγή.

Επαγγελματικές ευκαιρίες

Οι απόφοιτοι των τμημάτων μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές Κοινωνιολογίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ως μέλη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού. Επίσης, μπορούν να ακολουθήσουν επαγγέλματα στους εξής χώρους:

 • στις δημόσιες υπηρεσίες (υπουργεία, ΤΑ, δημόσια νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες)
 • στις ιδιωτικές υπηρεσίες ως σύμβουλοι και διοικητικά στελέχη και σε αναπτυξιακούς φορείς
 • σε ΜΚΟ, στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας
 • σε δικαστήρια ως σύμβουλοι των διαδίκων, στα σωφρονιστικά ιδρύματα ως εμψυχωτές επανένταξης των φυλακισμένων, σε σωματεία και συνδικάτα
 • στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Διεύθυνση Εξαρτήσεων, στο Τμήμα Αντιμετώπισης Καπνίσματος και Αλκοολισμού, στο Τμήμα Ψυχικών Εξαρτήσεων Εξειδικευμένης Αντιμετώπισης και στο Τμήμα Προστασίας Προσφύγων.

Tips&Tricks

Τα τμήματα προσφέρουν και εργαστήρια Ιστορίας, Εθνογραφίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νέων Τεχνολογιών, Πληροφορικής, Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας καθώς και μελέτης για το Κοινωνικό Φύλο. Ακόμη, διοργανώνονται ημερίδες, σεμινάρια, εκδηλώσεις και Master classes με καθηγητές από Πανεπιστήμια και του εξωτερικού σχετικά με θέματα Κοινωνιολογίας. Παράλληλα, τα τμήματα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS+, προωθώντας την κινητικότητα των φοιτητών σε πόλεις του εξωτερικού.

Σημαντική είναι επίσης και η δυνατότητα έμμισθης πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και σε ΜΚΟ με προτεραιότητα στους Μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Τα τμήματα Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, μελετώντας συστηματικά την κοινωνία και την κοινωνική συμπεριφορά σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, προσφέρουν στους απόφοιτους ευρεία γνώση γύρω από κοινωνικά και ανθρωπολογικά ζητήματα, γεγονός που τους καθιστά ικανούς να αναλάβουν πολλά και διαφορετικά επαγγελματικά πόστα σε δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς. Ο συνδυασμός θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων που παρέχουν τα τμήματα συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία των φοιτητών ως μελλοντικών Κοινωνιολόγων.

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Κοινωνιολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Κοινωνιολογίας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!