Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Κοινωνιολογίας

Της Μαίρης Παπαδογιαννάκη

Πτυχίο Κοινωνιολογίας: Εισαγωγή

Δεν αποτελεί άξιο απορίας, πως οι ανάγκες του 21ου αιώνα, ωθούν όλο και περισσότερους νέους να ακολουθήσουν μία σταδιοδρομία πάνω στον τομέα της κοινωνιολογίας. Η αγορά εργασίας βρίσκεται σε συνεχή μεταβολή και απαιτεί την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ λαών, ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία της παγκόσμιας κοινωνίας. Κατά τα φαινόμενα, τα παραπάνω θα ήταν ανέφικτα, δίχως τη συμβολή των κοινωνιολόγων και των  εμπειρικών τους απαντήσεων πάνω στα πολύπλοκα κοινωνικά ζητήματα.

Μάλιστα, σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο ειρηνιστής και κάτοχος βραβείου Νόμπελ Martin Luther King, η σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Michelle Obama, ο λογοτέχνης και επίσης κάτοχος βραβείου Νόμπελ Saul Bellow και ο διάσημος Άγγλος τραγουδιστής James Blunt, αποτελούν κάτοχοι πτυχίου κοινωνιολογίας.

Πτυχίο Κοινωνιολογίας: Δεξιότητες

Ένας απόφοιτος με πτυχίο κοινωνιολογίας, δύναται να έχει μια βάση για την καλύτερη κατανόηση και την εμπλοκή με τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Θα είναι εξοπλισμένος με τα εργαλεία που χρειάζονται για να συμβάλει δίνοντας λύσεις σε δύσκολα κοινωνικά προβλήματα. Ένα πτυχίο κοινωνιολογίας επιτρέπει τη δημιουργική σκέψη, την καινοτομία και τη δράση του ενδιαφερόμενου. Εκείνος, δύναται να ολοκληρώνει τη διεξαγωγή μιας έρευνας και την αξιολόγηση των πηγών της, βασισμένος στην κριτική σκέψη και την ευελιξία. Επιπλέον, είναι σε θέση να αναλαμβάνει την πρόταση νέων ιδεών και θεωριών, διατηρώντας βέβαια την αντικειμενικότητα. Επιπρόσθετα, ένας κοινωνιολόγος αναπτύσσει την ικανότητά του ως προς τη διαμόρφωση και την υπεράσπιση ενός επιχειρήματος, ανεξάρτητα από προσωπικές απόψεις, καθώς επίσης καλείται πολλές φορές να παίξει και τον «δικηγόρο του διαβόλου».

Πτυχίο Κοινωνιολογίας: Τομείς Εργασίας

Κοινότητα και απασχόληση νέων

Επίκεντρο της ανάπτυξης της κοινότητας και των νέων, αποτελεί η κοινωνική πρόνοια μεταξύ τους, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Συχνά, αυτοί οι ρόλοι είναι στενά συνυφασμένοι με την πολιτική, την εκπαίδευση, τη φτώχεια, την υγειονομική περίθαλψη. Η μελέτη πάνω σε αυτό τον κλάδο, έχει στόχο την ευαισθητοποίηση ως προς την επιρροή που ασκείται στην κοινωνία, μέσω των νόμων και των κανονισμών. Οι απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι ισότητας και διαφορετικότητας, όπως και υπεύθυνοι ανάπτυξης αθλητισμού.

Συμβουλευτική και θεραπεία

Η ενασχόληση με τη συμβουλευτική, δύναται να προσφέρει μία πιο οικεία προσέγγιση στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο, όσον αφορά στον τομέα της κοινωνιολογίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά που απαιτούνται, συνιστούν ισχυρές διαπροσωπικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, όπως και δεξιότητες κριτικής σκέψης. Επιπρόσθετα, απαραίτητη είναι η στενή συνεργασία με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, βοηθώντας τους μέσω συνεδριών, να ξεπεράσουν μια σειρά από προβλήματα. Θέματα για τα οποία οι άνθρωποι καταφεύγουν στη  συμβουλευτική, μπορούν να περιλαμβάνουν κατάχρηση ουσιών, οικογενειακά προβλήματα, κατάθλιψη, εξαρτήσεις, διατροφικές διαταραχές και άλλα ψυχοκοινωνικά ζητήματα.

Εκπαίδευση                                                   

Στο τομέα της εκπαίδευσης υπάρχει η δυνατότητα ενασχόλησης είτε στην πρωτοβάθμια, είτε στη δευτεροβάθμια. Ένας κοινωνιολόγος θα εφοδιαστεί με γνώση σχετική της εκπαίδευσης στα πλαίσια της κοινωνίας, της διαδικασίας ανάπτυξης του παιδιού, ακόμη και των νόμων της παιδικής χαράς. Μία σταδιοδρομία στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συχνά απαιτεί μεταπτυχιακούς ή καί διδακτορικούς τίτλους σπουδών. Το ακαδημαϊκό προσωπικό εξειδικεύεται και αναλαμβάνει τη διδασκαλία ως λέκτορες ή ερευνητές. Εκτός αυτών, προσφέρεται η εστίαση στη συγγραφή άρθρων για δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά.

Δημόσιες Υπηρεσίες

Πιθανές δημόσιες θέσεις εργασίας για τους πτυχιούχους κοινωνιολογίας αποτελούν εκείνες που σχετίζονται με την πρόνοια, τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, τον εθελοντισμό, τα σωφρονιστικά ιδρύματα, όπως και τις υπηρεσίες αποκατάστασης και στέγασης. Δεξιότητες που απαιτούνται στο πλαίσιο αυτού του τομέα διαφέρουν ανάλογα με τον ρόλο, αλλά σε γενικά πλαίσια, οι εργοδότες αναζητούν δεξιότητες κριτικής σκέψης και ανάλυσης, διαπολιτισμικής κατανόησης, όπως και ικανότητας συγκέντρωσης και παρουσίασης σύνθετων πληροφοριών.

Επιχειρήσεις

Συνδυάζοντας ένας απόφοιτος το υπόβαθρό του στην κοινωνιολογία με την ενασχόληση στις επιχειρήσεις, μπορεί να διευρύνει το φάσμα των δυνατοτήτων του. Συγκεκριμένα, το εύρος αυτό καλύπτει το μάρκετινγκ, οι στατιστικές, η έρευνα, οι δημόσιες σχέσεις (PR), το ανθρώπινο δυναμικό (HR) και πολλά άλλα. Προϋπόθεση για την καταξίωση σε αυτό το χώρο, αποτελούν δεξιότητες κριτικής σκέψης που απαιτούνται για να πραγματωθούν οι διασυνδέσεις και να βρεθούν λύσεις σε επιχειρηματικά θέματα.

Μάρκετινγκ

Το μάρκετινγκ είναι ένας κλάδος, ο οποίος εξαρτάται από την καλή γνώση της πολυπλοκότητας των ανθρώπινων κοινωνιών και της συμπεριφοράς. Οι έμποροι επικεντρώνονται στη απορρόφηση μηνυμάτων, στοχεύοντας σε διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και δρώντας ανά περίπτωση. Στόχος των παραπάνω αποτελεί η δημιουργία εκστρατειών μάρκετινγκ, με τη βοήθεια στατιστικών και αναλυτικών αποτελεσμάτων που εκπονούνται από τους κοινωνιολόγους και συμβάλλουν στην αποτελεσματική ολοκλήρωση του έργου.

Πολιτική, ακτιβισμός και φιλανθρωπία

Αρκετοί είναι οι κοινωνιολόγοι για τους οποίους προτεραιότητα αποτελούν τα φυλετικά θέματα, τα ζητήματα των κοινωνικών στρωμάτων και η ισότητα των φύλων. Αν κάποιος απόφοιτος επιθυμεί να ευαισθητοποιηθεί, ώστε να κάνει την κοινωνία καλύτερη, θα μπορούσε να εξετάσει τον τομέα της φιλανθρωπίας, την τοπική και εθνική πολιτική, ή ακόμη και τον ακτιβισμό. Σε κάθε περίπτωση, παρέχεται η δυνατότητα σε αποφοίτους πανεπιστημίου να αναδείξουν το πάθος τους για τον εκάστοτε τομέα, παράλληλα με δεξιότητές τους, ως προς τη διεξαγωγή έρευνας και την ανάλυση πολύπλοκων δεδομένων, τα οποία σχετίζονται με την επικαιρότητα.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου για ανεύρεση εργασίας και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Συγκεκριμένα, στο careerandstudies.gr θα βοηθηθείς στα εξής:

Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σωστή και επιτυχημένη εκπόνηση βιογραφικού

Προετοιμασία για επιτυχία στη συνέντευξη

και πολλά άλλα…

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Κοινωνιολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς το Πρόγραμμα Σπουδών και το περιεχόμενο αυτών των τμημάτων στην Ελλάδα, διαβάστε το Τμήμα Κοινωνιολογίας: Σπουδές στην Ελλάδα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!