Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου: Σπουδές στην Ελλάδα

της Ευανθίας Νικολάου

Αντικείμενο Σπουδών

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων) ανήκει στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο, απαιτεί 15.787 μόρια και έχει ως στόχο την ανάδειξη επιστημόνων με τις απαραίτητες θετικές, τεχνολογικές και οικονομικές γνώσεις, ικανών να στελεχώσουν τις βιομηχανίες τροφίμων αλλά και φορέων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (π.χ. ερευνητικά εργαστήρια, μικροβιολογικά εργαστήρια, εταιρείες προμήθειας πρώτων υλών για τη βιομηχανία).

Το προαναφερθές τμήμα του Γεωπονικού έχει αρκετά εργαστήρια αλλά και αρκετά μαθήματα γενικότερα. Μη σε τρομάζει όμως αυτό, καθώς η φοίτηση είναι 5ετής για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στα δεδομένα αυτά.

Πρόγραμμα Σπουδών

Το Πρόγραμμα Σπουδών χωρίζεται στους εξής τομείς:

 1. Χημείας
 2. Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας
 3. Μηχανικής
 4. Διατροφής του Ανθρώπου και Τεχνολογίας

Εργαστήρια

Τα εργαστήρια που λειτουργούν είναι:

 1. Γαλακτοκομίας
 2. Μηχανικής ΤροφίμωνΕπεξεργασίας και Συντήρησης Γεωργικών Προϊόντων
 3. Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
 4. Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων
 5. Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων
 6. Γενικής Χημείας
 7. Οινολογίας.

Μερικά παραδείγματα βασικών μαθημάτων είναι τα εξής: Βιολογία Κυττάρου, Γενική και Ανόργανη Χημεία, Γεωργία, Δενδροκομία, Λαχανοκομία, Φυσικοχημεία, Γενική Μικροβιολογία κλπ. Επιπλέον, το τμήμα απαιτεί Πρακτική Άσκηση και Πτυχιακή Εργασία για την απόκτηση πτυχίου. (Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών)

Μεταπτυχιακά Προγράμματα

Τόσο το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, όσο και γενικότερα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προσφέρουν διαφορετικού είδους μεταπτυχιακά, ικανά να καλύψουν όλες τις επιθυμίες των φοιτητών. Συγκεκριμένα, προσφέρει τα ακόλουθα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών:

 1. Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων
 2. Τρόφιμα, Διατροφή και Υγεία
 3. Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Παραγωγή Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
 4. Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων, Γαλακτοκομία-Οινολογία. (Περισσότερες πληροφορίες)

Επαγγελματικές Προοπτικές

Οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του τμήματος είναι, αρχικά, αυτές του Γεωπόνου. Επιπρόσθετα, με εφόδιο τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, μπορούν να ασχοληθούν ως Τεχνολόγοι Τροφίμων στις βιομηχανίες επεξεργασίας, συντήρησης και μεταποίησης τροφίμων, στους αγροβιομηχανικούς συνεταιρισμούς και στα διάφορα ερευνητικά κέντρα. Το επιστημονικό αντικείμενο του τμήματος συνδυάζει Γενετική, Διατροφή, Φυσιολογία, Μοριακή Βιολογία, Τεχνολογία, Υγιεινή, Βιοτεχνολογία, Οικονομία, Ηθολογία και Διαχείριση. Φυσικά, με ένα καλό μεταπτυχιακό οι επαγγελματικές ευκαιρίες αυξάνονται (ανάλογα και με το είδος).

#Tips & Tricks

Επειδή, όμως, ίσως να μην έχεις πειστεί ακόμη να επιλέξεις αυτό το τμήμα ή να έχεις περάσει σε αυτό αλλά να είσαι κάπως προβληματισμένος, ακολουθούν μερικές συμβουλές από μία τριτοετή φοιτήτρια του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, την Ευμορφία Αθανασοπούλου:

«Ακούς Γεωπονικό και τρομάζεις; Πολύ καλά κάνεις εν μέρει, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά όσο νομίζεις. Το συγκεκριμένο τμήμα συχνά αποτελεί τέταρτη ή και πέμπτη επιλογή στα μηχανογραφικά των μαθητών και όταν δεν πιάνουν τελικά τη βάση πιο υψηλόβαθμων σχολών ίσως να νιώθουν μία απογοήτευση που πέρασαν σε αυτό. Αν ανήκεις και εσύ σε αυτήν την κατηγορία, θα σου πρότεινα να μην το απορρίψεις αμέσως.

Ψάξε πολύ καλά τις δυνατότητες που σου προσφέρει το τμήμα. Εξάλλου, σκέψου ότι ασχολείσαι με διάφορα μαθήματα (όπως Βιολογία και Χημεία) σε πολύ βάθος και πάνω σε εξειδικευμένα αντικείμενα, γεγονός που είναι από μόνο του ενδιαφέρον. Ακόμη, φρόντισε να κρατάς καλές σημειώσεις, να παρακολουθείς τις διαλέξεις και να έχεις αρκετή επαφή με το μάθημα. Θα σε βοηθήσει πολύ στην προσωπική σου μελέτη. Επίσης, το τμήμα μέσω του προγράμματος Erasmus , δέχεται και στέλνει πολλούς φοιτητές, κάτι αρκετά καλό για τη διεύρυνση των οριζόντων σου και την αλληλεπίδραση σου με ξένους πολιτισμούς. Τέλος, μπορείς να τσεκάρεις και τις εθελοντικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές ομάδες της σχολής αν σε ενδιαφέρουν για να γεμίζεις τα κενά σου.»

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Γεωπονίας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!