Τμήμα Ειδικής Αγωγής: Σπουδές στην Ελλάδα

του Στέλιου Αμπατζίδη

Τελειώνεις το σχολείο και ενδιαφέρεσαι να σπουδάσεις σε ένα αξιόλογο τμήμα παιδαγωγικής φύσης; Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο σου προσφέρει τη δυνατότητα αυτή. Η εισαγωγή στο τμήμα αυτό γίνεται με τη συλλογή περίπου 15.685 μορίων, από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Το Τμήμα

Το τμήμα αυτό αποσκοπεί στη λεπτομερή κατανόηση της Ειδικής Αγωγής και στην κριτική αναζήτηση, επεξεργασία και διαχείριση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών κάθε παιδιού.

Οι ειδικεύσεις, που εντάσσονται στο πλαίσιο σπουδών αυτού του τμήματος, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στην ειδίκευση με την πιστοποίηση Ειδικής Αγωγής Δασκάλου και στην ειδίκευση με την πιστοποίηση Ειδικής Αγωγής Νηπιαγωγού. Η κάθε ειδίκευση εστιάζει την προσοχή της στον αυτισμό, τις μαθησιακές δυσκολίες, τη νοητική υστέρηση, τα Προβλήματα Ακοής, καθώς και Όρασης.

Πρόγραμμα Σπουδών

Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών αυτού του τμήματος κατανέμεται στους εξής κύκλους μαθημάτων:

  1. Ειδική Αγωγή

2. Ψυχολογία-Γλώσσα

3. Παιδαγωγικές-Θετικές Επιστήμες

Υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα επιλογής

Το τμήμα αυτό παρέχει τόσο υποχρεωτικά όσο και επιλεγόμενα μαθήματα ανάλογα με τους προαναφερθέντες κύκλους μαθημάτων:

Όσον αφορά τον πρώτο κύκλο μαθημάτων, μερικά από τα υποχρεωτικά μαθήματα του πρώτου κύκλου είναι τα εξής: Μαθησιακές Δυσκολίες, Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Όρασης, Παιδαγωγική της Ένταξης, Νοητική Καθυστέρηση, Το Φάσμα του Αυτισμού, ενώ μερικά από τα επιλογής είναι τα εξής: Ψυχολογική και Εκπαιδευτική Προσέγγιση της Νοητικής Υστέρησης, Ψυχοφυσιολογία Μαθησιακών Διαταραχών, Μάθηση Κοινωνικών και Προεπαγγελματικών Δεξιοτήτων, Ψυχολογική και Εκπαιδευτική Προσέγγιση της Νοητικής Υστέρησης.

Όσον αφορά το δεύτερο κύκλο μαθημάτων, μερικά από τα υποχρεωτικά μαθήματα του δεύτερου κύκλου είναι τα εξής: Ψυχοφυσιολογία, Εκπαιδευτική Ψυχολογία, ενώ μερικά από τα επιλεγόμενα μαθήματα είναι τα εξής: Θεωρίες Προσωπικότητας, Νόηση και Δεξιότητες Μάθησης.

Τέλος, όσον αφορά τον τρίτο κύκλο μαθημάτων, μερικά από τα υποχρεωτικά μαθήματα του τρίτου κύκλου είναι τα εξής: Εισαγωγή στις Εφαρμογές ΤΠΕ, Μεθοδολογία της Έρευνας, Γενικές Αρχές Οικολογίας, ενώ μερικά από τα επιλεγόμενα μαθήματα είναι τα εξής: Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Ποιοτικές Μέθοδοι Έρευνας.

Εργαστήρια 

Στο Τμήμα αυτό αξίζει να σημειωθεί πως περιλαμβάνονται και επτά (7) εργαστήρια:

  1. Νευροψυχολογίας του Παιδιού

2. Μαθησιακών Δυσκολιών, Προβλημάτων Λόγου και Επικοινωνίας

3. Εφαρμογών ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή

4. Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση

5. Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικών Σπουδών

6. Παιδαγωγικής και Κοινωνιολογικής Ανάλυσης

7. Μελέτης Γραμματισμών (Γλωσσικού, Μαθηματικού) σε σχολικό πλαίσιο και μη σχολικά πλαίσια.

Τέλος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η υποχρεωτική Πρακτική άσκηση των φοιτητών, που ξεκινά στο τρίτο έτος φοίτησής τους, σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης και Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Επαγγελματικές Ευκαιρίες

Οι ακόλουθες διέξοδοι των πτυχιούχων, εξαρτώνται από τον τομέα σπουδών και την εξειδίκευση, που επέλεξαν να παρακολουθήσουν. Ειδικότερα, μπορούν να απορροφηθούν σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, όπως τα Ιδρύματα Φροντίδας Απασχόλησης και Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, και στις δομές Κοινωνικής Μέριμνας.

Μεταπτυχιακά προγράμματα

Επίσης, το Τμήμα αυτό προσφέρει δύο Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, ένα στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, με δύο κατευθύνσεις: Συμβουλευτική στην Ψυχική Υγεία/Ψυχοθεραπεία και στην Εκπαίδευση/Σχολική Συμβουλευτική, και ένα άλλο, στην Ειδική Αγωγή, με τρεις κατευθύνσεις: την Ειδική Αγωγή και Ενταξιακή Πράξη, τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Γλωσσική Ανάπτυξη, Παθολογία της Γλώσσας και Εκπαιδευτική Παρέμβαση. Μέσω αυτών οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν σε τομείς όπως η Ψυχολογία, η Συμβουλευτική και η Ειδική Αγωγή.

Η αγάπη για το παιδί, η κοινωνική προσφορά, η φροντίδα και η δημιουργικότητα αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει κάποιος να πληροί για να φοιτήσει στο τμήμα αυτό. Ακολόυθησε το όνειρό σου και μη χάνεις χρόνο!

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Ειδικής Αγωγής και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει ο ευρύτερος κλάδος, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Ειδικής Αγωγής.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!