Βιοτεχνολογίας

Τμήμα Βιοτεχνολογίας: Σπουδές στην Ελλάδα

της Ευανθίας Νικολάου

Το Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο εντάσσεται στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο με βάση εισαγωγής 16.588, έχει ως κύριο σκοπό τη διασφάλιση ενός ολοκληρωμένου βιολογικού και τεχνολογικού υποβάθρου μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας. Παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για την επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία και εξέλιξη. Ο ειδικός του στόχος είναι η μύηση των φοιτητών στους πλέον εξελιγμένους κλάδους γνώσης, τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων, οι οποίοι σχετίζονται με βιοτεχνολογικές διεργασίες.

Οι σπουδές στο τμήμα διαρκούν 5 ακαδημαϊκά έτη. Στα πλαίσια της εκπαίδευσης εντάσσονται τόσο τα υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα, τα εργαστήρια και τα φροντιστήρια όσο και εκπαιδευτικές εκδρομές που πραγματοποιούνται μετά το πέρας των μαθημάτων των εαρινών εξαμήνων και πριν την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου. Η πρακτική εξάσκηση είναι υποχρεωτική, το ίδιο και η πτυχιακή εργασία.

Οδηγός Σπουδών- Μαθήματα

Το Πρόγραμμα Σπουδών χωρίζεται στους εξής τομείς:

  1. Βιολογίας Φυτών
  2. Γενετικής
  3. Βιοχημείας
  4. Ενζυμικής Τεχνολογίας, Μικροβιολογίας και Μοριακής Βιολογίας

Τα εργαστήρια που λειτουργούν στο τμήμα ανήκουν στις παρακάτω βασικές κατηγορίες:

  1. Φυσική
  2. Γενετική
  3. Ενζυμική Τεχνολογία
  4. Μοριακή Βιολογία
  5. Κυτταρική Τεχνολογία.

 

Μερικά από τα βασικά μαθήματα του τμήματος είναι: Βιολογία κυττάρου, Φυσική, Βιοχημεία Βιομορίων, Βιοχημεία-Φυσιολογία, Βιοχημεία Μεταβολισμού, Τεχνολογία Ανασυνδυασμένου DNA, Βιοπληροφορική, Μικροβιακή Βιοτεχνολογία, Μοριακή Οικολογία και Προσαρμογή, Βιοτεχνολογία Ζώων, Μοριακή Ενζυμολογία, Φυσιολογία και Γενετική Ανθρώπου και πολλά άλλα παρεμφερή που αναφέρονται πλήρως στον οδηγό σπουδών του τμήματος.

Μεταπτυχιακά

Το τμήμα προσφέρει από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 αναμορφωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Βιολογία Συστημάτων» και μπορείτε να ενημερωθείτε πιο αναλυτικά για αυτό, μέσω της σελίδας του.

Επαγγελματικές προοπτικές

Οι επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει το τμήμα είναι βασικά αυτές του Γεωπόνου. Επιπλέον, όμως, με εφόδιο της εξειδικευμένες γνώσεις τους, οι απόφοιτοι μπορούν να ενταχθούν σε θέσεις που σχετίζονται με τους παρακάτω τομείς: Εργαστηριακή έρευνα σε θέματα που αφορούν στα παραγωγικά γεωπονικά συστήματα, σε εταιρείες υποστήριξης βιοτεχνολογικών εργαστηρίων, προώθηση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αφομοίωση των καινοτομικών βιολογικών εργαλείων και εφαρμογών, στελέχωση φορέων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και εταιρειών εμπορίας προϊόντων βιοεπιστημών και πολλά ακόμα.

Η επιλογή Τμήματος Σπουδών δεν είναι εύκολη απόφαση! Αν όμως νιώθεις πρόθυμος να κάνεις αυτήν την επιλογή, φρόντισε να πραγματοποιηθεί έπειτα από πολλή και έγκυρη ενημέρωση! Για αυτό, για περισσότερες πληροφορίες μη ξεχάσεις να επισκεφθείς τη σελίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και, πιο συγκεκριμένα του τμήματος Βιοτεχνολογίας.

Tips & Tricks

Προσπάθησε να επισκέπτεσαι τη σελίδα ανακοινώσεων του τμήματος για να ενημερώνεσαι για ό,τι τρέχει στη σχολή σου. Επίσης, ψάξε στο Facebook για ομάδες πρωτοετών της χρονιά σου ώστε να μπορείς να ενημερώνεσαι για τυχόν ακυρωμένα μαθήματα ή απουσίες καθηγητών.

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Βιοτεχνολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει ο ευρύτερος κλάδος, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Γεωπονίας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!