Τι μπορείς να κάνεις ως φοιτητής στα Ιωάννινα

της Νάνσυς Παναγουλοπούλου

Πέρασες στα Γιάννενα λοιπόν! Είσαι φοιτητής σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας, έναν από τους γνωστότερους εγχώριους προορισμούς και ένα από τα ιστορικότερα και ταυτόχρονα πιο alternative μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι επιλογές σου σαν φοιτητής είναι άπειρες, αλλά το citycampus είναι εδώ για να σε βοηθήσει, παρουσιάζοντάς σου μια μικρή συλλογή από αγαπημένες δραστηριότητες που μπορούν να λάβουν χώρα στα Ιωάννινα.

Οι σχολές στα Ιωάννινα

Ο νομός Ιωαννίνων φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που περιέχει αρκετές σχολές και τμήματα – κάποια προϋπήρχαν και κάποια προέκυψαν μετά από τη συγχώνευση με τμήματα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου. Συγκεκριμένα, αναφέρονται η Φιλοσοφική Σχολή, η Σχολή Καλών Τεχνών, η Πολυτεχνική Σχολή, η Σχολή Επιστημών Υγείας, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, η Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών και η Σχολή Θετικών Επιστημών. Οι σχολές αυτές περιέχουν τα πιο συνηθισμένα τμήματα που βρίσκονται στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια. Μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.

Τι μπορείς να κάνεις στα Ιωάννινα

Τα Γιάννενα είναι μια ιστορική πόλη με υπέροχα αξιοθέατα. Παρότι είναι εύκολη η πλοήγηση με το αμάξι -και συχνά απαραίτητη καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση νομούς της χώρας-, για την πρωτεύουσα προτείνεται ένα οδοιπορικό. Ο καθένας μπορεί να κάνει μια ωραιότατη βόλτα με τα πόδια κατά μήκος της λίμνης των Ιωαννίνων και να πάρει το καραβάκι για να μεταβεί στο μικρό νησάκι της κυρά-Φροσύνης, το μόνο νησί λίμνης που κατοικείται στην Ευρώπη. Όσο βρίσκεται ακόμη στο κέντρο της πόλης, αξίζει να επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Αν είναι ακόμη στην πόλη αλλά με αυτοκίνητο, προτείνεται μια επίσκεψη στους Λιγκιάδες, ένα χωριουδάκι που βρίσκεται ψηλά στο λόφο πίσω από το νησί. Θα του προσφέρει μια θέα της λίμνης σαν να βρίσκεται σε μια ζωντανή καρτ-ποστάλ. Αν πάλι προτιμάει να ξεφύγει από την πρωτεύουσα, μπορεί να γυρίσει τα γραφικά Ζαγοροχώρια με το εντυπωσιακό τους υψόμετρο για μια όμορφη χειμωνιάτικη εκδρομή. Με το αμάξι του επίσης, μπορεί να επισκεφτεί το χωριό Ζίτσα Ιωαννίνων που φημίζεται για το κρασί της, ξακουστό σε όλη την Ήπειρο ήδη από το 18ο αιώνα. Επίσης μπορεί να πάει στο χιονοδρομικό κέντρο στο Μέτσοβο για να βιώσει την απόλυτη χειμερινή εμπειρία ή αν θέλει να ζήσει κάτι πιο spooky υπάρχει και το πέρασμα Κατάρα που έχει τον δικό του τοπικό θρύλο.

Φοιτητές στα Ιωάννινα

ΙωάννιναΈνας φοιτητής μπορεί άνετα να «χαθεί» στη σχολή της επιλογής του. Οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπορούν να περιπλανηθούν στις βιβλιοθήκες των σχολών τους, να πάρουν μέρος στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των εκπαιδευτικών τους πρωτοβουλιών ή και να κατευθυνθούν στην πόλη τους για ένα γρήγορο γεύμα. Κατά τα άλλα, η πόλη των Ιωαννίνων βρίθει από θεατρικές ομάδες, κινηματογραφικές αίθουσες και εκδηλώσεις που επισκέπτονται γνωστά μουσικά σύνολα και θίασοι. Η πόλη ακόμη προσφέρει μερικά αγαπημένα event – ενδεικτικά : Ioannina Lake Run (αγώνας δρόμους γύρω από τη Λίμνη Παμβωτίδα, κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου) και Ioannina Lake Festival (πασίγνωστοι Έλληνες καλλιτέχνες επισκέπτονται τα Γιάννενα, κάθε χρόνο αρχές Σεπτέμβρη).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, από τα Ιωάννινα υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές σε άλλους νομούς καθώς μέσα σε μια ώρα μπορεί κάποιος να βρεθεί στην Πρέβεζα, στην Άρτα, στη Θεσπρωτία, στα Γρεβενά, στα Τρίκαλα ή στην Καστοριά.

Αλλά γιατί να θέλει κανείς να φύγει από τα Ιωάννινα;

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!