τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση: Οι δύο όψεις της 

του Βαγγέλη Ρουσοχατζάκη

Τα πράγματα αλλιώς…

Οι τελευταίοι 3 μήνες μας έχουν διδάξει πολλά πράγματα για τον κόσμο γύρω μας, την κοινωνία, την υγεία. Επίσης, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με νέες καταστάσεις, στις οποίες όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε άμεσα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Αυτή η νέα πραγματικότητα μας έχει επηρεάσει λίγο-πολύ όλους σε κάποιους τομείς της ζωής μας. Ειδικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης.

Μία από τις κυρίαρχες αλλαγές που έφερε όλη αυτή η κατάσταση ήταν η γνωριμία με την τηλεκπαίδευση. Κάποιοι μπορεί να γνώριζαν και να είχαν χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο στο παρελθόν, αλλά αυτή η φόρα ήταν η πρώτη που ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, έπρεπε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον τρόπο εκπαίδευσης, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Έτσι, μαθητές όλων των τάξεων, φοιτητές, καθώς και καθηγητές και δάσκαλοι έπρεπε να εναρμονιστούν με αυτόν τον νέο τρόπο διδασκαλίας. Τι είναι όμως η τηλεκπαίδευση;

E-learning

Η τηλεκπαίδευση μπορεί να αποδοθεί και με άλλους τρόπους, όπως μάθηση εξ αποστάσεως (distance learning) ή ηλεκτρονική μάθηση (e-learning). Το είδος αυτής της διδασκαλίας υπάρχει αρκετά χρόνια. Παλαιότερα γινόταν μέσω αλληλογραφίας, όπου το εκπαιδευτικό υλικό ήταν σε έντυπη μορφή. Με το πέρασμα των χρόνων και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όλη η διαδικασία γίνεται σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα ή ακόμα και σε real-time, και φυσικά τα πάντα έχουν ηλεκτρονική μορφή. Σήμερα, πολλές χώρες στο εξωτερικό χρησιμοποιούν αυτό το είδος εκπαίδευσης. Πολλά πανεπιστήμια και πλατφόρμες εκπαίδευσης προσφέρουν μαθήματα ή και ολόκληρα πτυχία με αυτόν τον τρόπο.

Θετικά

Πάμε όμως να δούμε τα θετικά αυτού του είδους εκπαίδευσης. Πρώτον, υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης μεγαλύτερου αριθμού ατόμων σε σχέση με τα άτομα που μπορεί να φιλοξενήσει μια αίθουσα. Δεύτερον, σε περιπτώσεις που το απαιτούν οι συνθήκες και υπάρχει δυσκολία για να πραγματοποιηθεί το μάθημα δια ζώσης είναι μία λύση, έτσι ώστε να μη χαθεί η ακαδημαϊκή/σχολική χρονιά. Τρίτον, η τηλεκπαίδευση παρέχει μεγάλη ευελιξία, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να παρακολουθήσει το μάθημα μεταγενέστερα από την ώρα που έχει πραγματοποιηθεί. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο και για τα άτομα τα οποία εργάζονται, αλλά ταυτόχρονα έχουν την ανάγκη να αποκτήσουν νέες γνώσεις.

Τέταρτον, αυτός ο τρόπος εξασφαλίζει περισσότερη οργανωτικότητα, καθώς για παράδειγμα, ο καθηγητής ή ο δάσκαλος βεβαιώνεται ότι όλα τα απαιτούμενα έγγραφα-πληροφορίες για το μάθημα έχουν διανεμηθεί στους μαθητές. Και από την άλλη πλευρά, οι μαθητές ξέρουν πού ακριβώς βρίσκονται όλες οι πληροφορίες για το συγκεκριμένο μάθημα. Πέμπτον, η εξ αποστάσεως διδασκαλία δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικές ή άλλου είδους δυσκολίες να παρακολουθήσουν τα μαθήματα όπως οι υπόλοιποι μαθητές.

Αρνητικά

Από την άλλη πλευρά, η τηλεκπαίδευση παρουσιάζει τα δικά της μειονεκτήματα. Πρώτον, πολλές φορές μπορεί να υπάρξουν προβλήματα τεχνολογικής φύσης ή άγνοιας. Δεν είναι δεδομένο ότι ο καθένας γνωρίζει πώς να χειρίζεται μία ηλεκτρονική συσκευή. Επίσης, μία τυχόν τεχνολογική βλάβη δεν μπορεί να επιλυθεί από τον οποιονδήποτε. Δεύτερον, δεν είναι βέβαιο πως όλοι έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές, τάμπλετ ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Φυσικά, στις μέρες μας υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία σε πολλές διαφορετικές τιμές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι δωρεάν.

Τρίτον, με αυτόν τον τρόπο χάνεται η έννοια της σχολικής ρουτίνας και της καθημερινότητας που σίγουρα έχει την δίκη της σημασία για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Τέταρτο και πιο σημαντικό, χάνεται η ανθρώπινη επαφή. Σε όποια εκπαιδευτική βαθμίδα και να βρίσκεται ο καθένας, εκτός από τη γνώση που αποκομίζει, έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, μοιράζεται τη χαρά, τη λύπη, δημιουργεί παρέες και μαθαίνει πολλά μέσα από αυτές τις σχέσεις για τον εαυτό του, τη ζωή και την κοινωνία.

Σίγουρα είναι σημαντικό να προσαρμοζόμαστε στις νέες καταστάσεις και στα νέα δεδομένα, έτσι ώστε να έχουμε πληθώρα επιλογών όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Το σημαντικό όμως είναι να υπάρχει ένα μέτρο και να αξιολογούμε τα πάντα από δύο πλευρές.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!