Τα 7 στάδια της επανάληψης

Τα 7 στάδια της επανάληψηςΕίσαι, λοιπόν, σε περίοδο εξεταστικής. Έχεις παρακολουθήσει το τελευταίο μάθημα της χρονιάς και έχεις παραδώσει τις εργασίες σου: δεν σου έχει απομείνει κάτι, πέρα από το να «στρωθείς» στην επανάληψη. Όλοι μας το έχουμε περάσει αυτό, και υποψιάζομαι πως για τους περισσότερους από εμάς η διαδικασία είναι πάνω κάτω η ίδια-και όχι πάντα τόσο αποδοτική όσο θα θέλαμε! Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, για να οργανώσεις την επανάληψή σου καλύτερα;

Προγραμματισμός

Είσαι καλά οργανωμένος/η. Έχεις τα ημερολόγιά σου, τα προγράμματά σου και τις υπενθυμίσεις σου. Έχεις χωρίσει κάθε μάθημα σε σελίδες και τις έχεις κατανείμει σε χρονικά περιθώρια, με ένα σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης τόσο περίπλοκο, που ακόμη και ένας χάκερ δεν θα μπορούσε να το σπάσει.

Παραγωγικότητα/Αποδοτικότητα

Μέχρι στιγμής όλα καλά. Έχεις σηκωθεί νωρίς, με ζωηρή διάθεση, έχεις πάρει το πρωινό σου και έχεις καθίσει στο γραφείο σου ακολουθώντας κατά γράμμα το πρόγραμμα επανάληψής σου. Τα χαρτάκια σημειώσεων πέφτουν βροχή και είχες ακόμη και μερικές στιγμές έκλαμψης. Όλα πηγαίνουν απροσδόκητα καλά, μέχρι που…

Αυταρέσκεια

…η αυταρέσκεια «μπαίνει σε λειτουργία». Μετά από τόση σκληρή δουλειά, δε δικαιούσαι σίγουρα ένα μικρό διάλειμμα; Οι φίλοι σου μάλλον δεν έχουν ξεκινήσει καν ακόμη. Βρίσκεσαι μέχρι στιγμής σε πλεονεκτική θέση. Πρόσεξε αυτή τη φάση, είναι επικίνδυνη!

Αποδιοργάνωση/Σύγχυση

Τα 7 στάδια της επανάληψηςΚαι να σου οι ειδοποιήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… Πριν το καταλάβεις, έχεις ξοδέψει δύο ώρες αλλάζοντας βιντεάκια στο YouTube ή ανανεώνοντας την αρχική σου σελίδα στο Facebook ή ενημερώνοντας το λογαριασμό σου στο Instagram με φωτογραφίες από το εντυπωσιακά σχεδιασμένο ημερολόγιο επανάληψής σου. Τώρα είναι που χρειάζεται να επιστρατεύσεις όλη σου τη θέληση για να αντισταθείς στο «κάλεσμα» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης· μπορείς να τα επισκέπτεσαι μόνο στα προγραμματισμένα διαλείμματα σου.

Αναβλητικότητα

Λοιπόν, έχεις κλείσει  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά πριν επιστρέψεις στην επανάληψή σου, καλό θα ήταν να τσιμπήσεις κάτι. Και να τακτοποιήσεις το δωμάτιο σου. Ίσως και να βάλεις ένα πλυντήριο. Αυτά τα φυτά χρειάζονται πότισμα. Καλό θα ήταν να λιμάρεις τα νύχια σου, για να μην σπάσουν από το πληκτρολόγιο…. Στην πραγματικότητα, σχεδόν τα πάντα εκτός από την επανάληψη μοιάζουν να είναι καλή ιδέα τώρα. Καλώς ήρθες στην αναβλητικότητα!

Πανικός

Ξαφνικά έχει βραδιάσει και δεν είσαι πολύ σίγουρος/η για το τι συνέβη τις τελευταίες πέντε ώρες. Τότε είναι που ο πανικός κάνει την εμφάνισή του. Προσπαθείς απεγνωσμένα να στριμώξεις επανάληψη μίας ημέρας σε λίγες ώρες, αλλά το μυαλό σου είναι τόσο μπερδεμένο που δεν μπορείς να συγκεντρωθείς. Όσο πιο γρήγορα προσπαθείς να δουλέψεις, τόσο λιγότερα καταλαβαίνεις.

Παραίτηση

Τελικά ηρεμείς. Έχεις κάνει όσα περισσότερα μπορούσες, έχεις δώσει τον καλύτερο σου εαυτό  και τώρα το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ξεκουραστείς… μέχρι να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή αύριο!

Η εξεταστική είναι δύσκολη για όλους, αλλά με καλή διάθεση θα τα καταφέρεις. Καλή τύχη!!!

Επιμέλεια και μετάφραση από τα Αγγλικά: Μαρινίκη Πούλιου