ταξίδι με ποδήλατο

Ταξίδι με ποδήλατο: Πώς να γίνει το ταξίδι της ζωής σου

του Σπύρου Κατρανίδη

Το ποδήλατο αν και χρησιμοποιείται ευρέως ως μέσο αναψυχής, από αρκετές χώρες έχει αξιοποιηθεί ως μέσο καθημερινής μετακίνησης. Πώς θα σας φαινόταν όμως να κάνατε κάποια μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ πόλεων ή και χωρών διανύοντας εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα; Πιθανόν να έχετε ακούσει ή διαβάσει ιστορίες ανθρώπων που επέλεξαν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις πάνω στη σέλα. Το παρόν άρθρο προσπαθεί να σε βάλει στο κλίμα ενός τέτοιου ταξιδιού, ώστε να πραγματοποιήσεις και εσύ το όνειρό σου.

Ατομικές vs ομαδικές εξορμήσεις

Σε ένα τέτοιο ταξίδι υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι πρέπει να ληφθούν υπόψη όπως διάρκεια, κόστος, είδος διαδρομής, απόσταση και αξιοθέατα που θα ήθελες να δεις. Μπορεί να είναι ατομικό ή ομαδικό. Αρχάρια άτομα καλό θα ήταν να περιορίζουν ατομικά ταξίδια σε μικρές διαδρομές ενώ μια πολυάριθμη ομάδα θα περιόριζε τον συντονισμό.

Διαδρομές

Μια ομάδα δύο ή τριών ατόμων που διαθέτουν το ενδιαφέρον και την τρέλα σου θα ήταν μια καλή ιδέα και μπορούν να ανταποκριθούν σε μια μεγάλη διαδρομή. Η τελευταία είναι κάτι που πρέπει να έχει σχεδιαστεί από πριν και εξαρτάται από παράγοντες όπως η ημερήσια απόσταση, το έδαφος, η ποιότητα του δρόμου, η επικινδυνότητά του, η εγγύτητα σε κατοικημένη περιοχή (πρόσβαση σε προμήθειες, διαμονή σε κατάλυμα ή σε σκηνή).

Για μακριά διαδρομή σε άσφαλτο είναι προτιμότερο ποδήλατο με λεπτά λάστιχα σε μονοπάτια ή βουνό τύπου mountainbike. Χρειάζεται να είναι άνετο, ελαφρύ και να μπορεί να προστεθεί εξοπλισμός, ο οποίος πρέπει να τοποθετείται χαμηλά στον άξονα κίνησης για καλύτερη ισορροπία και να αποφεύγονται η τοποθέτηση αντικειμένων στον ποδηλάτη για μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων.

Καλό είναι να υπάρχουν πιθανές εναλλακτικές διαδρομές σε περίπτωση που είναι δύσκολη, αδύνατη ή επικίνδυνη η διάβαση από αυτούς. Προτίμησε ποδηλατικές διαδρομές σε περίπτωση που υπάρχουν από την περιοχή που διέρχεσαι. Για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως σε κάθε 7 διαθέσιμες ημέρες ταξιδιού σχεδίαζε το για 6 σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την τήρηση του προγράμματος και όχι περισσότερα από 50 χιλιόμετρα ανά ημέρα.

Διαμονή

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου μπορεί να μείνεις σε κάποιο οικονομικό ξενοδοχείο αλλά και να κατασκηνώσεις στην ύπαιθρο. Στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται να φέρεις τον απαραίτητο εξοπλισμό (σκηνή, υπνόσακος). Το κόστος μπορεί να μειωθεί και μέσω της αγοράς τροφίμων μακράς διάρκειας από σούπερ μάρκετ. Προσπάθησε όμως να καταναλώνεις τροφές που περιέχουν νερό, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ώστε να καλύπτεις τις ενεργειακές ανάγκες του ταξιδιού. Όσον αφορά στην επικοινωνία, προτίμησε δορυφορικό τηλέφωνο για ταξίδι στο εξωτερικό.

Καιρός

Ο ιδανικός καιρός για ποδήλατο είναι δροσιά με ήλιο. Ωστόσο σε ένα μακρινό ταξίδι θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο. Καλό είναι να έχεις στη διάθεσή σου αντιανεμικό ή αδιάβροχο, αντηλιακό, αρκετό νερό και προσοχή σε ολισθηρό ή λασπωμένο οδόστρωμα.

Εξοπλισμός

Τέλος, χρειάζεται η μεταφορά εξοπλισμού και γνώση για τη συντήρηση και την επιδιόρθωση βλάβης, κινητό για χάρτες, πλοήγηση και αναζήτηση πληροφοριών και κουτί πρώτων βοηθειών.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!