Ταξίδεψε μόνος σου. Μπορείς!

Του Μάριου Κωστόπουλου

Σχολή, δουλειά, ενήλικες υποχρεώσεις, ρουτίνα. Όλοι προσπαθούν να ξεφύγουν σε κάποια φάση της ζωής τους από τα προαναφερθέντα. Να κάνουν ένα διάλειμμα από το συνεχή αγώνα δρόμου που τους τοποθετεί η σύγχρονη κοινωνία. Το πώς επιλέγει ο καθένας να το πράξει είναι υποκειμενικό. Αλλά αναρωτηθείτε λίγο. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να «αποδράσεις» από ένα ταξίδι στο εξωτερικό; Είτε είναι με Erasmus, είτε κάποιος σύλλογος ή εθελοντικός οργανισμός που συμμετέχεις, είτε αποφάσισες εσύ ο ίδιος να εκμεταλλευτείς την άδειά σου με αυτό τον τρόπο, η αξία του να ταξιδεύεις είναι ανεκτίμητη (παρ’ όλο που δίνεις λεφτά για αυτό).

Το θέμα είναι, θα ταξιδεύατε ποτέ μόνοι σας; Ναι, το να ξεφεύγεις από τα σύνορα της χώρας σου, για να βρεις ηρεμία και να ψυχαγωγηθείς «εκεί στα ξένα», είναι μια εμπειρία που θέλεις να μοιραστείς με κάποιον κοντινό σου. Προφανώς. Μην υποτιμάς όμως αυτά που έχει να σου δώσει αν την βιώσεις μοναχικά. Σκοπός του άρθρου αυτού, είναι να αναδείξει την ουσία αυτού. Ότι είναι εξίσου σημαντικό με το να ταξιδεύεις με παρέα, αν όχι ακόμα περισσότερο.

Αρχικά, δεν είμαστε όλοι ίδιοι (ίσοι ναι, ίδιοι όχι). Αυτό πάνω κάτω είναι γνωστό. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθείς ότι ισχύει ακράδαντα και για ένα τόσο σημαντικό γεγονός όσο ένα ταξίδι, τότε είσαι σε κάλο δρόμο να ταξιδέψεις μόνος. Μερικές διαφορές που θα έχεις με την παρέα σου είναι:   οικονομικές, τρόπος που θα ταξιδέψετε, που συνδέεται και με το πρώτο, τοποθεσία. Μετέπειτα αν τα έχετε αποφύγει αυτά, εσύ πιθανόν να θες να ξυπνήσεις πρωί και να αδράξεις τη μέρα, ενώ ο φίλος σου πριν το μεσημέρι να μην μπορεί να λειτουργήσει. Ενδεχομένως να φαίνονται μικρές οι διαφορές, ειδικά μπροστά στην ιδέα του εξωτερικού, αλλά όλα αυτά συσσωρεύονται και η εμπειρία ζωής, ίσως να μετατραπεί σε μέτριο γεγονός. Οπότε αντί να συμβιβαστείς, επέλεξε μόνος σου που θα πας, και αξιοποίησε στο έπακρο την επιλογή σου να ταξιδέψεις σόλο, σε τοποθεσία που σε εντυπωσιάζει η προοπτική να την επισκεφθείς.

Δεύτερον, δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να διευρύνει τους ορίζοντές του. Πας σε μια χώρα, με διαφορετική κουλτούρα από τη δική σου. Με διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο. Νέα ήθη, έθιμα, παραδόσεις, απόψεις, τάσεις και τάσεις προς ιδεολογίες. Ένας τρόπος υπάρχει να τα γνωρίσεις όλα αυτά. Γνωρίζοντας ανθρώπους. Μεταξύ μας τώρα, αλλιώς κοινωνοικοποιείσαι μόνος σου, και αλλιώς με την παρέα σου τριγύρω. Νόμος. Μην χάσεις την ευκαιρία λοιπόν, να αναπτυχθείς σαν προσωπικότητα, ίσως και να αλλάξεις άποψη προς το καλύτερο για τα πράγματα γενικότερα.

Επίσης, δοκίμασε τις αντοχές σου. Ψυχικές κυρίως. Μπορείς να τα βγάλεις πέρα σε μια χώρα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη δική σου; Δηλαδή, θα το δεις όντως σαν πρόκληση μόλις πατήσεις το πόδι σου σε ξένο έδαφος, ή θα πελαγώσεις και θα θες να γυρίσεις με το επόμενο αεροπλάνο; Αν δεν μένεις μόνος σου, είναι ένα τεράστιο βήμα. Κατανοητό. Αλλά είναι ακόμα μια πιο τεράστια ευκαιρία να λειτουργήσεις αυτοβούλως. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνεις, ξέροντας ότι το μεσημέρι θα πας να δεις τα αξιοθέατα της εκάστοτε χώρας που σε φιλοξενεί. Αν τώρα μένεις ήδη μόνος, ειδικά αν είσαι φοιτητής στην επαρχία, καταλαβαίνω ότι ο μπαμπάς και η μαμά δεν είναι ένα ΚΤΕΛ μακριά. Μην μασάς όμως, δες αν είσαι ικανός να προσαρμοστείς και σε συνθήκες εξωτερικού. Πόσο μάλλον, που το μόνο που θα σε ενδιαφέρει εκεί, θα είναι τα βασικά ένστικτα της επιβίωσης, φαΐ – νερό – πλύσιμο, και όχι τα άγχη και οι διορίες της σχολής, αφού πληρώνουν οι γονείς σου για το σπίτι και θες να τους το ανταποδώσεις. Μην αφήσεις να σε καταβάλει η ψευδαίσθηση της μοναξιάς μιας ξένης χώρας, έχεις ο, τι χρειάζεσαι για να ζήσεις μια εμπειρία που θα θυμάσαι για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Μην φοβάστε να μείνετε μόνοι για λίγο. Δημιουργήστε βιώματα, αναμνήσεις, αποφορτιστείτε, μορφωθείτε, κοινωνικοποιηθείτε, αλληλεπιδράστε, βρείτε την ουσία. Γίνετε καλύτεροι άνθρωποι. Και ένα ταξίδι στο εξωτερικό, είναι ό, τι χρειάζεστε για να εκπληρώσετε τον σκοπό αυτό. Μόνοι σας. Δείτε το σαν καθαρτική εμπειρία. Μετά θα είστε έτοιμοι να δείτε την ζοφερή πραγματικότητα με άλλο μάτι. Εξάλλου αν ο φασισμός γιατρεύεται διαβάζοντας, και ο ρατσισμός ταξιδεύοντας, όπως είπε ο Μιγέλ ντε Ουναμούνο, φανταστείτε τι έχετε να κερδίσετε από ένα ταξίδι στο εξωτερικό, μόνοι σας, αν είστε ήδη άνθρωποι.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!