Συμβουλές για συνέντευξη σε πανεπιστήμια του εξωτερικού

Της Παρασκευής Χονδρού

Αρκετοί υποψήφιοι επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, είτε ως προπτυχιακοί φοιτητές, είτε για να συμμετάσχουν σε μεταπτυχιακά ή διδακτορικά προγράμματα. Αρχικά, λοιπόν, οι υποψήφιοι καταθέτουν τις αιτήσεις και τα απαιτούμενα έγγραφα, αποκτώντας ένα συναίσθημα ανακούφισης, όταν το στάδιο αυτό ολοκληρώνεται. Τι συμβαίνει, όμως, όταν περνούν στο δεύτερο επίπεδο της διαδικασίας, δηλαδή, στη συνέντευξη;

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αγχωτική διαδικασία, η οποία, όμως, μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία. Όπως κάθε διαδικασία διέπεται από κανόνες, έτσι και εδώ σας δίνουμε ορισμένες συμβουλές για μια επιτυχημένη συνέντευξη.

Αρχικά, πολύ σημαντικό είναι να μην προσπαθήσετε να αλλάξετε την ώρα ή την ημερομηνία που προτείνονται για τη συνέντευξή σας, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν προβείτε σε μια τέτοια ενέργεια, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσετε δυσαρέσκεια και να θεωρηθεί ότι δεν είστε ικανοί για τη συγκεκριμένη θέση. Στη συνέχεια, προκειμένου να μην καθυστερήσετε ή να υπάρχουν παρεξηγήσεις ως προς τις πληροφορίες που σας δόθηκαν, βεβαιωθείτε καλά εκ των προτέρων για το χρόνο. τον τόπο και το όνομα του προσώπου που θα σας πάρει συνέντευξη. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα αναγκαία έγγραφα, ώστε εάν σας ζητηθεί κάποιο από αυτά να το έχετε μαζί σας.

Ακόμη, πρέπει να είστε σίγουροι ότι διαθέτετε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο που έχετε επιλέξει, ώστε να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν πιο εξειδικευμένες γνώσεις του αντικειμένου σας. Προσοχή, μην προσπαθήσετε να προβάλλετε ότι γνωρίζετε τα πάντα σχετικά με το αντικείμενό τους, επειδή σίγουρα θα έχουν μια βαθύτερη γνώση του από όσο εσείς.

Επίσης, σκόπιμο είναι να θυμάστε καλά το δοκίμιο που γράψατε στην αίτησή σας και στο personal statement, ώστε να μπορείτε να επεξεργαστείτε τις λεπτομέρειες και να απαντήσετε σε πιθανές ερωτήσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για αναπάντεχες ερωτήσεις καθώς θα θέλουν να διακρίνουν πόσο γρήγορα σκέφτεστε, ευρισκόμενοι υπό πίεση. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχάσετε να προετοιμαστείτε και για τις προφανείς ερωτήσεις, όπως γιατί θέλετε να μελετήσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ένας ακόμη τρόπος να ελκύσετε την προσοχή είναι να θέσετε ερωτήσεις σε αυτούς που σας εξετάζουν, τις οποίες έχετε σκεφτεί και προετοιμάσει από πριν. Με αυτό τον τρόπο, επιβεβαιώνετε ότι διαθέτετε κριτική σκέψη και θέληση για περαιτέρω προβληματισμό και λήψη γνώσης. Ανεξάρτητα, όμως, από τις ακαδημαϊκές σας επιτυχίες, θα έρθει η στιγμή να μιλήσετε για τον εαυτό σας και την προσωπικότητα σας. Σε αυτό το σημείο βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα ισχυρότερα σημεία σας και πώς θέλετε να τους τα μεταδώσετε, χωρίς να διακόψετε αυτόν που σας παίρνει συνέντευξη, στην περίπτωση που ο διαθέσιμος χρόνος δεν είναι αρκετός.

Προκειμένου να οδηγηθείτε σε μια επιτυχημένη συνέντευξη σημαντικό ρόλο κατέχει και η ψυχολογική προετοιμασία πριν από την κρίσιμη ημέρα. Κατά τις τελευταίες ημέρες πριν από τη συνέντευξη, θα ήταν καλή ιδέα να ασκηθείτε καθώς το μυαλό σας θα ανακουφιστεί από το πιθανό άγχος σας. Μια ημέρα πριν, και συγκεκριμένα το προηγούμενο βράδυ, θα πρέπει να έχετε κοιμηθεί καλά ενώ την επόμενη ημέρα βεβαιωθείτε ότι έχετε φάει ένα καλό πρωινό και αισθάνεστε σε φόρμα. Τέλος, μην φοβάστε να είστε θετικοί στην ευκαιρία που σας δίνεται και να θυμάστε να είστε φιλικοί και χαμογελαστοί, ακόμα και αν νιώθετε αγχωμένοι.

Ειδικότερες συμβουλές

Όλες οι παραπάνω συμβουλές είναι αρκετές για να σας εξασφαλίσουν μια θέση στο επιθυμητό πανεπιστήμιο. Σε ορισμένες χώρες, όμως, λόγω της βαθιάς παράδοσης τους και του πολιτισμού τους, έχουν δημιουργηθεί εθιμοτυπικά που οι υπεύθυνοι θα ήθελαν να δουν να εφαρμόζονται και από εσάς.

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να προβείτε σε χειραψία με τα μέλη του υπάρχοντος προσωπικού και να φροντίσετε να κρατήσετε επαφή με τα μάτια καθώς χαιρετάτε. Ωστόσο, το ζήτημα της χειραψίας είναι πιο περίπλοκο από όσο περιμέναμε, διότι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η χειραψία με το αριστερό χέρι αποτελεί προσβολή. Για την ακρίβεια, το αριστερό χέρι χρησιμοποιείται μόνο για τη προσωπική σας υγιεινή, ενώ η χειραψία, η παράδοση εγγράφων και το πώς θα φάτε θα πρέπει να γίνεται πάντοτε με το δεξί χέρι. Επίσης, η χειραψία γίνεται μόνο μεταξύ ανδρών και ποτέ προς τις γυναίκες δείχνοντας, έτσι, σεβασμό.  Στην Κίνα, από την άλλη, εάν δεν ξέρετε πώς να τους προσεγγίσετε, καλό είναι να τους αφήνετε να κάνουν το πρώτο βήμα.

Στην Ιαπωνία, η αργοπορία θεωρείται απαράδεκτη και θα πρέπει να βρίσκεστε στο τόπο διεξαγωγής της συνέντευξης δέκα λεπτά πριν. Ακόμη, κάποια στιγμή θα σας προσφερθεί μια θέση για να καθίσετε. Σε αυτή την περίπτωση μην δεχθείτε, αλλά περιμένετε να καθίσει πρώτα το πρόσωπο που σας παίρνει συνέντευξη. Τέλος, όσον αφορά την Ιαπωνία, μια ακόμη χειρονομία η οποία θα εκτιμηθεί αρκετά είναι να αποκαλείτε τον αρμόδιο που θα σας πάρει συνέντευξη με το επίθετο του και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πριν από αυτό τις λέξεις sensei ή kyouju που σημαίνουν δάσκαλος και καθηγητής αντίστοιχα.

Στη Γερμανία, για να τραβήξετε την προσοχή θα πρέπει να αποδείξετε ότι η ακαδημαϊκή πρόοδος σας είναι αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού και δεν οφείλεται στην τύχη. Εάν δείχνετε εργατικοί και πειθαρχημένοι, τότε διαθέτετε αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι πολύτιμα βάσει της νοοτροπίας της χώρας. Επίσης, να είστε προετοιμασμένοι ώστε η εισαγωγή της συνέντευξης να διεξαχθεί στη γερμανική γλώσσα, ως σημάδι ευγένειας απέναντί τους. Μετά τις εισηγήσεις μπορείτε να ρωτήσετε τον υπεύθυνο της συνέντευξης αν είναι δυνατόν να συνεχίσετε στην αγγλική γλώσσα.

Η πραγματοποίηση της εισαγωγής της συνέντευξης στη μητρική τους γλώσσα αποτελεί ένδειξη ευγένειας και σεβασμού και στην Κίνα. Στην Κίνα αξιολογείται μέχρι και η σωστή στάση του σώματος του υποψηφίου. Έτσι, απαιτείται ορθό ανάστημα, ενώ θεωρείται αγένεια αν σταυρώνετε τα χέρια σας. Επιπλέον, στις απαντήσεις σας θα πρέπει να είστε συνοπτικοί και περιεκτικοί χωρίς να τις παρουσιάζετε υπερβολικά ή με έντονο συναισθηματισμό. Όταν αναφέρεστε στα ακαδημαϊκά σας επιτεύγματα, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε ένα χαμηλό προφίλ και να μη φαίνεστε αλαζόνες.

Τέλος, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πιο πιθανό είναι να επιμείνουν σε ερωτήσεις που αφορούν την ακαδημαϊκή σας σταδιοδρομία και σπάνια προχωρούν σε πιο προσωπικό επίπεδο. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να αισθάνεστε σίγουροι για τα επιτεύγματα σας και για τις ικανότητες σας, τα οποία σας καθιστούν ιδανικούς για την προσφερόμενη θέση. Αυτό, όμως, που πρέπει να προσέξετε είναι να μην δώσετε την εντύπωση ενός υπεροπτικού ανθρώπου και να μην μακρηγορείτε για τις επιτυχίες σας.

Νικήστε το φόβο σας με αυτές τις απλές συμβουλές και διεκδικήστε τη θέση που σας αξίζει!