#FoitiTips: Πώς να αποφύγεις το στρες στις διακοπές

Της Ελίζας Σακκά

Οι διακοπές είναι μερικές μέρες κατά τη διάρκεια του χρόνου που ξεχνάμε τα προβλήματά μας, τις δυσκολίες της καθημερινότητας, τις υποχρεώσεις μας και αφοσιωνόμαστε στην προσωπική μας ξεκούραση και διασκέδαση. Οι μέρες αυτές είναι συνήθως περιορισμένες και περνάνε πιο γρήγορα από όσο θα θέλαμε, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα να μας αποσπάσει και να μας χαλάσει τη διάθεση. Άρα, το στρες και το άγχος μπορούμε να τα αφήσουμε στο σπίτι μας και να εφοδιαστούμε με την καλύτερη μας διάθεση και πολύ κέφι για νέες εμπειρίες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για stressfree διακοπές.

Οργανώσου έγκαιρα

Τίποτα δε μας στρεσάρει περισσότερο από τις διακοπές που οργανώνονται τελευταία στιγμή, από άγνωστους προορισμούς, για τους οποίους δεν έχουμε ψάξει αρκετά, από τον πολύτιμο χρόνο των διακοπών που χάνεται, γιατί δεν ξέρουμε πού να πάμε και τί να κάνουμε. Για να αποφύγεις, λοιπόν, αυτή την πηγή στρες, οργανώσου νωρίτερα και κατάλληλα, κάνε την έρευνά σου και βρες τα μέρη που θες να επισκεφθείς στον προορισμό σου.

Προϋπολογισμός

Νούμερο ένα πηγή στρες στις διακοπές είναι τα χρήματα που θα ξοδέψεις. Είτε ταξιδεύεις με μικρή ή μεγάλη παρέα, θέστε από κοινού ένα budget, το οποίο θα σέβεστε και θα τηρείτε όλοι. Προφανώς, δεν αναφέρομαι στα προσωπικά έξοδα, αλλά στις κοινές σας εξόδους, καθώς η επιλογή ενός μέλους της παρέας δεν μπορεί να αποκλείει κάποιο άλλο. Για αυτό, μην αφήσεις τα χρήματα να σε γεμίσουν με ανασφάλεια και άγχος κατά τη διάρκεια των διακοπών σου.

Ακολούθησε ένα απλό πρόγραμμα

Αποφάσισε εξαρχής τι θες να κάνεις κατά τη διάρκεια των διακοπών σου. Θες να χαλαρώσεις; Θες να εξερευνήσεις τον προορισμό σου; Όποια κι αν είναι η απάντησή σου, κάνε αυτό που σε εκφράζει και προσπάθησε να μην αγχωθείς, αν κάτι δεν πάει σύμφωνα με το πρόγραμμα. Κι αν τα άτομα είναι περισσότερα, δεν χρειάζεται να τα κάνουν όλοι όλα, δεν υπάρχει λόγος να πιεστεί κάποιος στις λίγες μέρες που έχει στη διάθεσή του για να χαλαρώσει και να περάσει καλά.

Πάρε λίγο χρόνο για να δεις την ανατολή και τη δύση του ήλιου

Μπορεί να ακούγεται περίεργη συμβουλή, αλλά υπάρχει λόγος. Όταν είμαστε σε διακοπές, είτε για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα, ο χρόνος μοιάζει να κυλάει γρηγορότερα, η παρακολούθηση της ανατολής και της δύσης του ήλιου, εκτός από ένα ευχάριστο και συνήθως εντυπωσιακό θέαμα, σου δίνει την ευκαιρία να ηρεμήσεις, να ρίξεις τους ρυθμούς σου και να σκεφτείς τους λόγους που ταξιδεύεις. Σου δίνει μερικά λεπτά πνευματικής νηφαλιότητας που σου επιτρέπουν να εκτιμήσεις λίγο περισσότερο τις διακοπές σου.

Ξύπνα νωρίτερα από τους υπόλοιπους

Αν έχεις ανάγκη να απομονωθείς και να περάσεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου για να χαλαρώσεις, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ξυπνήσεις νωρίτερα και να απολαύσεις μερικές στιγμές μοναξιάς κάνοντας πράγματα που ευχαριστούν αποκλειστικά εσένα, χωρίς να καταπιέζεις ή να καταπιέζεσαι.

Περιόρισε τη χρήση του κινητού

Την εποχή των social media η ευτυχία μας μετράται σε likes στο Instagram και στο Facebook, στις «πειραγμένες» φωτογραφίες που ανεβάζουμε και σε checkin. Τίποτα, όμως, δε συγκρίνεται με την ελευθερία που αισθάνεται κανείς, όταν αποχωρίζεται, έστω και για λίγο, το κινητό του. Δε νιώθει την ανάγκη να το ελέγχει συνεχώς, να απαντάει σε μηνύματα, σε mail, να διαβάζει ειδήσεις και να προσπαθεί να δείξει ή να «αποδείξει» κάτι. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορείς να παρέχεις αυτήν την πολυτέλεια στον εαυτό σου και θα μπορέσεις να εκτιμήσεις περισσότερο την κάθε στιγμή και να την μετατρέψεις σε πραγματική κι όχι διαδικτυακή ανάμνηση.

Κράτα ημερολόγιο

Ναι, ξέρω, μοιάζει παιδικό, ίσως και χαζό, αλλά αξίζει να το δοκιμάσεις. Κρατώντας ημερολόγιο και γράφοντας όλα όσα κάνεις, μπορείς να αξιολογήσεις πόσο καλά περνάς και να εκτιμήσεις τις στιγμές των διακοπών σου. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δεν θα ξεχάσεις τίποτα και θα μπορείς να ανατρέχεις και να αναβιώνεις στην μνήμη σου όλα εκείνα που σε έκαναν να χαμογελάσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών σου.

Μην ξεχνάς την ασφάλειά σου

Δεν υπαινίσσομαι ότι θα συμβεί κάτι κακό, αλλά όπως και να έχει, δεν πρέπει να πας στις διακοπές σου χωρίς τα απαραίτητα εφόδια. Μερικά φάρμακα πρώτης ανάγκης, επίδεσμοι και ό, τι άλλο μπορείς να σκεφτείς, είναι χρήσιμο να τα πάρεις μαζί σου. Στα πλαίσια της ασφάλειάς σου, μην ξεχνάς την προστασία από τον ήλιο, καθώς η ηλίαση και τα εγκαύματα θα αποτελέσουν ακόμη μία πηγή στρες στις διακοπές σου. Επίσης, μην παρασυρθείς και κάνεις πράγματα που μετά θα μετανιώσεις, γιατί η ασφάλεια σου είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσεις καλά.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές που αν ακολουθήσεις, θα απαλλαγείς από το περιττό στρες στις διακοπές σου και θα μπορέσεις να τις απολαύσεις στο μέγιστο. Η πιο χρήσιμη συμβουλή, όμως, που έχω να σου δώσω είναι να ζήσεις τη στιγμή, να ξεχάσεις τα «πρέπει» και να αφοσιωθείς στον εαυτό σου και στις δικές σου ανάγκες. Άλλωστε, τίποτα δε θα πάει καλά, αν δεν είσαι εσύ καλά!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!