Σκληρές αλήθειες που πρέπει να ξέρεις για τη δουλειά πριν κλείσεις τα 30

της Αθηνάς Πολατσίδου 

Είναι γνωστό ότι οι νέοι είναι πιο ορεξάτοι για δουλειά και έχουν παραπάνω υπομονή. Θέλουν να προσφέρουν έργο και να αποκομίσουν στη συνέχεια και τα ανάλογα κέρδη που θα τους βοηθήσουν να είναι πιο άνετοι, ανεξάρτητοι και όλα όσα συνεπάγονται αυτού. Τα πιο σκληρά όμως μαθήματα, που ταυτόχρονα θεωρούνται και τα πιο σημαντικά, θα τα πάρουν τα πρώτα χρόνια της εργασίας τους, όταν οι ίδιοι ψάχνουν κάτι πιο ουτοπικό που να ταιριάζει στα δικά τους θέλω και στις δικές τους φιλοδοξίες. Ουσιαστικά, αυτά τα χρόνια παρομοιάζονται με ένα σχολείο που ναι μεν θα σου προσφέρει γνώσεις αλλά πρέπει να είσαι έτοιμος και για πολλές απογοητεύσεις. Ορίστε, λοιπόν, κάποιες από τις σκληρές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζει οποιοσδήποτε πάει να μπει στην αγορά εργασίας, προκειμένου να μην περάσει τα χρόνια του στην άκρη ενός γραφείου αναπολώντας τα χρόνια που έχασε για να φτάσει σε αυτή τη θέση που δεν τον ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο.

Ξέχνα το dream job σου   

Μη θέλοντας να μιλήσω για όλο το σύνολο, ας πούμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων έχουν ένα παράπονο από τη δουλειά τους. Τα λεφτά μπορεί να μην ήταν όσα θα περίμεναν, το εργασιακό περιβάλλον δεν θα είναι τόσο φιλικό ή οι ώρες θα είναι παραπάνω από όσες θα έπρεπε. Το καλό είναι να γίνει αντιληπτό από νωρίς πως η ιδανική εργασία, έτσι όπως την έχει ο καθένας στο μυαλό του για τον ίδιο, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Παντού υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες. Το αν θα ξεπεραστούν ή όχι εξαρτάται από την κρίση και τη διάθεση του ενδιαφερόμενου.

Το να πεις το “ναι”, χρειάζεται σκέψη

Ας είμαστε λίγο ειλικρινείς. Το “ναι” λέγεται πολύ εύκολα, είτε λόγω υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων αναλαμβάνοντας κάποιο project για παράδειγμα που δεν γίνεται να παραδοθεί στην ώρα του λόγω έλλειψης χρόνου, είτε, από την άλλη, λόγω της υποεκτίμησης του εαυτού μας με το να δεχτούμε κάποια δουλειά μόνο και μόνο επειδή δεν θα μπορούσαμε να βρούμε κάτι καλύτερο στην συγκεκριμένη φάση της ζωής μας. Το σημαντικό είναι να έχουν στο μυαλό τους όλοι πως τίποτα δεν είναι εύκολο και ποτέ μα ποτέ δεν μπορούμε να τους ευχαριστήσουμε όλους.

Μη σε ρίχνει η αποτυχία 

Και τι ακριβώς πέτυχε από την πρώτη προσπάθεια; Όλα χρειάζονται υπομονή και προσπάθεια. Ακόμη και η αποτυχία μέσα στο παιχνίδι είναι. Είναι λογικό κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης να υπάρχει άγχος και τα πράγματα να μην κυλήσουν όπως περιμένατε. Δεν ήρθε όμως και το τέλος του κόσμου. Άλλωστε, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και γινόμαστε πάντα καλύτεροι. Κανείς από όσους έχουν πετύχει  κάτι σπουδαίο στη ζωή τους δεν πέτυχε με την πρώτη. Απλά δεν έβαλαν το κεφάλι κάτω, προσπάθησαν και τα κατάφεραν.

Μην καλύπτεις λάθη αν μπορούν να διορθωθούν

Σε περίπτωση που ορισμένοι αδυνατούν να το καταλάβουν, ακόμα και οι πιο έμπειροι στη δουλειά τους έχουν κάνει λάθη. Η διαφορά, όμως, είναι ότι το λάθος διορθώθηκε και φυσικά, αναφέρθηκε και στους ανώτερους, προκειμένου να μην προκύψει κάποιο πρόβλημα. Στην τελική, το πρόβλημα έγκειται στην προσπάθεια να καλυφθεί ένα θέμα που με σωστούς χειρισμούς, ούτε μελλοντικό πρόβλημα θα δημιουργούσε στην εταιρεία, ούτε θα δυσαρεστούσε τους υπεύθυνους.

Έχε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σου

Είναι λογικό να μην ταιριάζουν όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αφύσικο. Από τη στιγμή, όμως, που πρέπει να βρίσκεσαι σε ένα χώρο για αρκετές ώρες με άλλα άτομα πρέπει να μάθεις να συμβιώνεις αρμονικά μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται και η δουλειά σου πιο γρήγορα, αλλά και ο χρόνος περνάει αρκετά ευχάριστα.

Διαφωνείς με το αφεντικό μπροστά σε τρίτους

Όπως ξέρουμε, όλες οι σχέσεις έχουν εντάσεις, πόσο μάλλον στον εργασιακό χώρο που υπάρχει και η πίεση όλων των εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν. Σε περίπτωση διαφωνίας, λοιπόν, με τον ανώτερο σου και συγκεκριμένα με το αφεντικό σου, είναι καλό η διένεξη να λύνεται σε ένα ουδέτερο έδαφος στο οποίο και οι δυο πλευρές θα είναι πιο χαλαρές και ήρεμες και κανείς τρίτος δεν επεμβαίνει στον καυγά παίρνοντας οποιαδήποτε θέση.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!