Πως να κάνεις πιο ενδιαφέρουσα τη συνοδευτική επιστολή σου

της Δώρας Παπαϊωάννου

Κατά τη συμπλήρωση ενός βιογραφικού σημειώματος το χειρότερο σημείο και πιο μισητό από όλα θα λέγαμε, είναι η συνοδευτική επιστολή. Φυσικά και η συμπλήρωση βιογραφικού σημειώματος – διαφορετικό για τον εκάστοτε φορέα εργασίας- είναι δύσκολη, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τη μονοτονία της συμπλήρωσης συνοδευτικής επιστολής για το κάθε ένα βιογραφικό. Παρακάτω, λοιπόν, σου παραθέτουμε μερικές συμβουλές για το πως θα κάνεις πιο ενδιαφέρουσα τη συνοδευτική σου επιστολή.

Μην κάνεις αντιγραφή- επικόλληση

Ναι, μπορεί αυτή η συμβουλή να σου φαίνεται προφανής, αλλά πολλοί είναι εκείνοι οι εργοδότες που μπορούν να καταλάβουν εάν μια συνοδευτική επιστολή είναι ξαναχρησιμοποιημένη. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να γράφεις τις επιστολές ξανά και ξεχωριστά για τον κάθε εργοδότη ή να τις κάνεις να φαίνονται μοναδικές για τον εκάστοτε φορέα. Θα το εκτιμήσουν πολύ.

Δώσε βάση στις λεπτομέρειες στην περιγραφή εργασίας

Και αυτό ίσως σου φαίνεται προφανές, αλλά είναι σημαντικό να έχεις δει τι ακριβώς ζητάει η αγγελία στην οποία κάνεις αίτηση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να απευθυνθείς στο καθένα από αυτά εξηγώντας πως ακριβώς τα προσόντα σου ταιριάζουν με τα απαιτούμενα.

Διάβασε καλά το πρόσφατο ιστορικό και χρησιμοποίησε τα γεγονότα

Πιθανότατα δεν θα είσαι ο μόνος που κάνει αίτηση για μια θέση εργασίας, αλλά σίγουρα ένας τρόπος για να ξεχωρίσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους, εκτός των προσόντων σου, είναι να έχεις ρίξει μια γερή ματιά στο πρόσφατο ιστορικό του φορέα για τον οποίο ενδιαφέρεσαι. Μην τους αναφέρεις μόνο ότι η εταιρία τους είναι “καλή”, εξήγησε το γιατί. Έτσι, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στη σελίδα της εταιρίας-φορέα είτε να τη googlaρεις να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες μπορείς ώστε να τις χρησιμοποιήσεις στην επιστολή σου.

Πούλα τον εαυτό σου

Σταμάτα να είσαι ντροπαλός και μίλα για σένα. Ξέρω για τους περισσότερους δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει. Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική επομένως βάλε τα δυνατά σου.

Απευθύνσου στο σωστό φορέα

Με αυτό δεν εννοούμε πως πρέπει να ξέρεις ποιος είναι ο σωστός φορέας για σένα, αλλά ότι εάν στην επιστολή σου αναφέρεσαι σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, βεβαιώσου ότι πριν το στείλεις έχεις αλλάξει το όνομα το παραλήπτη. Εάν δεν υπάρχει κάποιο όνομα, τότε πρέπει να το μάθεις. Εάν δεν υπάρχει κάποιο email, τότε θα υπάρχει κάποιο τηλέφωνο στο οποίο θα έπρεπε να καλέσεις και να ζητήσεις το όνομα στο οποίο θα απευθύνεται η επιστολή σου.

Έλεγξέ τη καλά πριν τη στείλεις

Έλεγξέ τη καλά, πολύ καλά, πριν τη στείλεις και ίσως καλό θα ήταν να τη διαβάσει κάποιος που να ξέρει κάτι παραπάνω, ώστε να είσαι όσο το δυνατόν περισσότερο σίγουρος για αυτή.

Μη φοβηθείς το τηλέφωνο

Λίγες μέρες αφού στείλεις το βιογραφικό σου, καλό θα ήταν να καλέσεις στην εταιρεία ή τον φορέα στον οποίο έχεις κάνει αίτηση για να τους ενημερώσεις ότι τους έστειλες το βιογραφικό σου αλλά και να σιγουρευτείς ότι εκείνοι το έχουν παραλάβει. Αυτό δείχνει πόσο πολύ ενδιαφέρεσαι για αυτή τη θέση και μπορείς να τους πεις πόσο ενθουσιασμένος είσαι για αυτή την ευκαιρία και πως περιμένεις νέα τους πολύ σύντομα. Αυτό μπορεί να σου φαίνεται περίεργο ως συμβουλή, αλλά πίστεψέ με βοηθάει πολύ.

Αξιοποίησε λοιπόν, τις παραπάνω συμβουλές. Ελπίζω να σου φανούν χρήσιμες!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!