Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο Χημείας

της Μαίρης Παπαδογιαννάκη

Οι ευκαιρίες για καριέρα στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας βλέπουν πρωτοφανή ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. Έτσι, οι κάτοχοι ενός πτυχίου χημείας ή άλλων φυσικών επιστημών, βλέπουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους να αυξάνονται όλο και περισσότερο. Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για χημεία; Η Χημεία περιλαμβάνει τη μελέτη όλων των χημικών διεργασιών και συνθέσεων, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα υλικά είναι δομημένα, πώς αλλάζουν και πώς αντιδρούν σε ορισμένες περιπτώσεις, ώστε εν τέλει να οδηγηθούμε στην ανάλυση ολόκληρου του περιβάλλοντος.

Όσοι μελετούν τη χημεία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλά συναρπαστικά πράγματα σε όλο το φάσμα των βιομηχανιών. Αξιοσημείωτα παραδείγματα αποφοίτων χημείας που διέπρεψαν, αποτελούν η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Margaret Thatcher, ο φημισμένος συγγραφέας σατυρικών μυθιστορημάτων Kurt Vonnegut και η πρώτη Βρετανίδα που ταξίδεψε στο φεγγάρι, Helen Sharman. Για τα άτομα με λιγότερο υψηλές φιλοδοξίες, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ασχοληθούν με μια ευρεία ποικιλία επαγγελμάτων, μέσα ή έξω από το εργαστήριο.

Πτυχίο Χημείας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων 

Οι σπουδές στον τομέα της χημείας μπορούν να βοηθήσουν το άτομο αναμφισβήτητα σε πολλούς τομείς, καθώς το επανδρώνουν με προσόντα, τα οποία αναζητούν οι μελλοντικοί εργοδότες και τα οποία αποτελούν επίσης ιδιαιτέρως σημαντικές δεξιότητες, χρήσιμες στην καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, το άτομο αποκτά την ικανότητα κατανόησης πολύπλοκων βιολογικών διεργασιών. Επίσης, έχει τόσο αριθμητική, όσο και αναλυτική ικανότητα, αφού η χημεία συγκαταλέγεται στις θετικές επιστήμες, οι οποίες περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό και μαθηματικές διεργασίες. Εκτός αυτών, ένας απόφοιτος του χημικού διαθέτει έναν ανεξάρτητο τρόπο σκέψης, ο οποίος μπορεί να τον κάνει να διακριθεί στον κλάδο του. Αξίζει να γίνει λόγος για τις πρακτικές δεξιότητες που αποκτά εντός του εργαστηρίου και για την ικανότητά του να επεξεργάζεται δεδομένα και να χρησιμοποιεί διάφορα μοντέλα λογισμικού για τις αναλύσεις του. Τέλος, είναι σε θέση να δουλέψει με επιτυχία στα πλαίσια μίας ομάδας και να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα μέλη της, όπως επίσης και να επικοινωνήσει ικανοποιητικά γραπτώς και προφορικώς.

Πού μπορείς να βρεις εργασία;

Χημική Μηχανική

Χημικοί μηχανικοί εργάζονται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της ενέργειας, της επεξεργασίας νερού, των πλαστικών, καλλυντικών, φαρμακευτικών προϊόντων, των τροφίμων και των ποτών. Η χημεία και η χημική μηχανική βρίσκονται παντού και εμπλέκονται άμεσα στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη δημιουργία και τη διαδικασία παραγωγής των χημικών προϊόντων και υλικών. Καθημερινές εργασίες για τους χημικούς μηχανικούς περιλαμβάνουν την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των χημικών διεργασιών, προσαρμόζοντας τη χημική σύνθεση των προϊόντων αποσκοπώντας στην προστασία του περιβάλλοντος ή στην κάλυψη των οικονομικών αναγκών τους, την κλιμάκωση των χημικών διεργασιών με σκοπό την κατασκευή, και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών. Παρά το γεγονός ότι αυτοί που μελετούν τη χημεία σε προπτυχιακό επίπεδο είναι καλοί υποψήφιοι, η μηχανική που σχετίζεται με εξειδικευμένους ρόλους προορίζεται πολύ περισσότερο σε αποφοίτους μηχανολογίας και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου κλάδου είναι άκρως απασχολήσιμοι, πηγαίνουν πολλά ταξίδια, είναι καλά αποζημιωμένοι και έχουν εξαιρετική ασφάλεια εργασίας και παροχών.

Υγειονομική Περίθαλψη

Μια σταδιοδρομία στον τομέα της υγείας για τους χημικούς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εργαστήρια, αν και πάντα υπάρχει δυνατότητα να εργαστούν στη βάση της φροντίδας, βοηθώντας με την έρευνα των ασθενειών. Ο παραπάνω κλάδος συχνά ονομάζεται κλινική βιοχημεία ή επιστήμη της υγείας. Εργασία του αποφοίτου θα είναι να αναλύσει το αίμα, τα ούρα και άλλα σωματικά υγρά, ώστε να βοηθήσει στη διερεύνηση, διάγνωση και θεραπεία των διαφόρων ασθενειών.

Φαρμακοβιομηχανία

Στενά συνδεδεμένος με τον κλάδο της υγείας, είναι ο φαρμακευτικός τομέας, ο οποίος αποτελεί μία εξίσου μεγάλη αγορά εργασίας. Καθώς η ζήτηση για νέα φάρμακα αυξάνεται, οι φαρμακοποιοί καλούνται να αναλάβουν το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την ανάλυση, την αξιολόγηση και τη ρύθμιση των νέων φαρμάκων. Αφενός, οι συνθετικοί φαρμακοποιοί επικεντρώνονται στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων, οικονομικά αποδοτικών φαρμάκων για αγορά. Αφετέρου, οι αναλυτικοί φαρμακοποιοί επικεντρώνονται περισσότερο στη δοκιμή και τη χημική ανάλυση των νέων φαρμάκων, εξασφαλίζοντας ότι κάθε προϊόν είναι κατάλληλο για δημόσια κατανάλωση.

Δημόσιος Τομέας

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός κρατικά χρηματοδοτούμενων χημικών σε τομείς όπως το δίκαιο, η πολιτική, η άμυνα, η δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, ιατροδικαστές μπορεί να κληθούν να συζητήσουν ευρήματα στο δικαστήριο και έτσι, ειδικοί χημικοί καλούνται να αναλάβουν διάφορες αιματολογικές αναλύσεις. Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, οι απόφοιτοι χημείας δύνανται να απασχοληθούν στον κλάδο των περιβαλλοντικών συμβούλων, της γεωργίας και των χημικών διαγνώσεων, με επίκεντρο την ανάλυση της χημικής κατάστασης του περιβάλλοντος.

Δημοφιλή επαγγέλματα αποφοίτων χημείας

Επαγγέλματα τα οποία, σύμφωνα με δεδομένα, συχνά επιλέγουν οι απόφοιτοι χημείας είναι βιοϊατρικός επιστήμονας, επιστήμονας υγειονομικής περίθαλψης, συνεργάτης κλινικής έρευνας, ιατροδικαστικός επιστήμονας, επιστημονικός τεχνικός εργαστηρίου, τοξικολόγος, δάσκαλος ή καθηγητής σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιθεωρητής υγείας και ασφάλειας, δικηγόρος ή νομικός συνεργάτης, κτηνίατρος ή βοηθός κτηνιάτρου, όπως και σχεδιαστής λογισμικού.

Τυπικοί εργοδότες

Συγκεντρωτικά, εργοδότες αποφοίτων του πανεπιστημιακού τμήματος χημείας μπορούν να αποτελέσουν ερευνητικά ιδρύματα, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, κυβερνητικές υπηρεσίες, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας, ιατροδικαστικές υπηρεσίες της επιστήμης και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Πτυχίο Χημείας 2

Οι επιλογές εργασίας στη χημεία είναι ατελείωτες! Γι’αυτό το λόγο, όσοι κατέχουν ένα πτυχίο χημείας έχουν άπειρες επιλογές και χρόνο για να καταλήξουν σε αυτή που τους ταιριάζει περισσότερο και καλύπτει όλες τις βιοποριστικές τους ανάγκες.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου για ανεύρεση εργασίας και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Συγκεκριμένα, στο careerandstudies.gr θα βοηθηθείς στα εξής:

Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σωστή και επιτυχημένη εκπόνηση βιογραφικού

Προετοιμασία για επιτυχία στη συνέντευξη

και πολλά άλλα…

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Χημείας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο Χημείας. […]

  2. […] Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Χημείας. […]

Comments are closed.