Πρώτος εργοδότης…σημείο σταθμός!

της Μαριάννας Κούρτη

Η σχολή φτάνει αισίως στο τέλος της και εσύ βρίσκεσαι μετέωρος. Γνώριμο συναίσθημα για κάποιους. Θαρρείς πως το συναίσθημα αυτό είναι η κινητήριος δύναμή σου, το καύσιμο που σε κρατά σε εγρήγορση. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον πρώτο τους εργοδότη κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων, άλλοι πάλι ολοκληρώνουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές έως ότου να βγουν στην πολυπόθητη αγορά εργασίας. Το αδιαμφισβήτητο είναι ένα: Όλοι μας θυμόμαστε τον πρώτο μας εργοδότη!

Ψηλός ή κοντός, σωματώδης ή μικροκαμωμένος, χαμογελαστός ή σκυθρωπός είμαι βέβαιη πως έχει χαραχθεί στη μνήμη σου. Και είμαι εξίσου βέβαιη ότι θυμάσαι και τον εαυτό σου απέναντί του. Διστακτικός ή τολμηρός, πολυλογάς ή λιγομίλητος, ντροπαλός ή άνετος… άραγε πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Πόσες φορές θέλησες να αποδείξεις την αξία της δουλειάς σου, ενίοτε κάτω από δύσκολες συνθήκες; Πόσες φορές θέλησες να διεκδικήσεις τα συμφέροντά σου και άλλες πόσες συμβιβάστηκες με ό, τι σου έδωσαν; Τις απαντήσεις τις έχεις εσύ.

Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω με το παρόν άρθρο είναι το εξής: Μην υποβιβάζεις τον εαυτό σου, μην αμφισβητείς την αξία σου. Έχε αυτογνωσία και πίστη. Γνώριζε τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα σου, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου. Φρόντισε να εξελίσσεσαι και να προοδεύεις στη ζωή. Όχι γιατί θα μείνει ικανοποιημένος ο εκάστοτε εργοδότης, αλλά επειδή ο σημαντικότερος κριτής είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Εύλογη απορία είναι το πώς θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε τα παραπάνω και αν μπορούμε να τα αποκτήσουμε έχοντας μόλις αποφοιτήσει. Η απάντηση αφορά τον καθένα ξεχωριστά. Εσύ αποφασίζεις αν θα συνεχίσεις να επαναπαύεσαι στην ασφάλεια του σπιτιού σου, περιμένοντας τη δουλειά «να σου χτυπήσει την πόρτα». Εσύ, πάλι θα κάνεις το μεγάλο βήμα να φύγεις στο εξωτερικό, ή θα ασχοληθείς με κάποιο άλλο αντικείμενο, αναζητώντας μια καλύτερη ευκαιρία. Κάνε τις επιλογές σου παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες και μη σταματήσεις να ονειρεύεσαι το μέλλον που σου αξίζει. Οι αποφάσεις με τις συνακόλουθες εμπειρίες είναι αυτές που τελικά μας διαμορφώνουν.

Υ.Γ. Να έχεις πάντα στο νου σου τη φράση του Dave Grohl: «No one is you and that’s your power».

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!