Πρόγραμμα VULCANUS in Japan

Της Μαριάντας Ζάβαλη

Το Vulcanus in Japan πρόκειται για ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης φοιτητών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι προσανατολισμένο στον τομέα της βιομηχανίας. Ξεκίνησε το 1997 στην Ιαπωνία στα πλαίσια συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ιαπωνικής Κυβέρνησης με σκοπό τη διαφύλαξη και την ανάπτυξη της οικονομίας, του εμπορίου και της βιομηχανίας των δύο δυνάμεων.

Το εν λόγω πρόγραμμα συνίσταται στην τοποθέτηση φοιτητών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο χώρο της βιομηχανίας σε ποικίλες θέσεις, γεγονός που προσφέρει στους συμμετέχοντες πλήρη εκπαίδευση, επιστημονική κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία. Από το 1997 έως και το 2015, περίπου 520 φοιτητές έχουν λάβει μέρος στο Vulcanus in Japan, εκ των οποίων οι 10 είναι Έλληνες.

Πρόγραμμα VULCANUS: Δικαίωμα Συμμετοχής

Οι φοιτητές που επιλέγονται θα πρέπει να βρίσκονται στο τέταρτο έτος των προπτυχιακών τους σπουδών ή στο τελευταίο των μεταπτυχιακών σπουδών τους στους κλάδους της Μηχανικής (Engineering) ή των Θετικών Επιστημών (Science). Πιο συγκεκριμένα, στο Vulcanus γίνονται δεκτοί φοιτητές με γνωστικό αντικείμενο την Επιστήμη των Υπολογιστών, των Μηχανικών, των Μηχανολόγων Μηχανικών, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, των Πολιτικών Μηχανικών, της Επιστήμης των Υλικών, των Τηλεπικοινωνιών, της Φυσικής, της Χημείας, της Βιοτεχνολογίας, των Μηχανικών Παραγωγής καθώς και των λοιπών συναφών τομέων.

Επιπροσθέτως, οι φοιτητές, όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει να προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ γίνονται δεκτοί και φοιτητές από Μαυροβούνιο, Ισλανδία, Τουρκία, Σκόπια και Μολδαβία.

Πρόγραμμα VULCANUS: Κριτήρια Επιλογής

Η επιλογή των φοιτητών γίνεται αφού συνεκτιμηθούν οι ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, το επίπεδο των Αγγλικών τους, τα κίνητρα τους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και η προσαρμοστικότητά τους σε μια διαφορετική και ξένη για αυτούς κουλτούρα.

Πρόγραμμα VULCANUS: Αιτήσεις και Επιλογή

Η επιλογή των φοιτητών πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Κατά πρώτον, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μαζί με την αίτηση συμμετοχής να υποβάλουν το βιογραφικό τους σημείωμα, ένα κείμενο με τα κίνητρα τους (motivation letter), την αναλυτική τους βαθμολογία από το Πανεπιστήμιο, τυχόν συστατικές επιστολές από καθηγητές και εν συνεχεία, με βάση αυτά, επιλέγονται περίπου εκατόν είκοσι άτομα. Στο επόμενο στάδιο, η τελική επιλογή γίνεται από τις ίδιες τις εταιρείες που θα φιλοξενήσουν τους φοιτητές.

Πρόγραμμα VULCANUS: Τι περιέχει το πρόγραμμα;

Πρόγραμμα VulcanusΤο Vulcanus περιλαμβάνει, αρχικά, σεμινάριο μίας εβδομάδας στην Ιαπωνία (τον Σεπτέμβριο), εντατική εκμάθηση της Ιαπωνικής γλώσσας διάρκειας τεσσάρων μηνών (από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο) και τέλος, τοποθέτηση σε Ιαπωνική εταιρεία διάρκειας οκτώ μηνών (από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο).

Όπως γίνεται αντιληπτό, το πρόγραμμα ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο του 2017 και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018 (01/09/2017 – 30/08/2018).

Η τετράμηνη εκμάθηση της Ιαπωνικής γλώσσας περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, σεμινάρια σχετικά με την Ιαπωνία (πολιτισμός, ιστορία, κοινωνία, οικονομία, καθημερινός τρόπος ζωής και άλλα), επισκέψεις σε εταιρείες και βιομηχανίες αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του ιαπωνικού τρόπου ζωής.

Πρόγραμμα VULCANUS: Χρηματοδότηση

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την εκάστοτε Ιαπωνική εταιρεία υποδοχής και το Κέντρο Βιομηχανικής Συνεργασίας Ε.Ε. – Ιαπωνίας (E.U. – Japan Centre for Industrial Cooperation). Οι φοιτητές λαμβάνουν υποτροφία – επιχορήγηση συνολικού ύψους 1.900.000 Yen (περίπου 16.000 ευρώ) προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα της μετακίνησης από και προς την Ιαπωνία αλλά και τα έξοδα διαβίωσής τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί. Η διαμονή στην Ιαπωνία παρέχεται δωρεάν από την εταιρεία στην οποία θα τοποθετηθεί ο ενδιαφερόμενος.

Να μην ξεχάσω…

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 20η Ιανουαρίου 2017, ενώ τα σχετικά έγγραφα και οι αναλυτικές πληροφορίες και προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.eu-japan.eu/events/vulcanus-japan .

Αν, λοιπόν, το αντικείμενο των σπουδών σου είναι σχετικό με τους τομείς της Μηχανικής – Μηχανολογίας και των Θετικών Επιστημών, δεν έχεις παρά να συμμετάσχεις στο πρόγραμμα. JOIN VULCANUS!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!