Πρόγραμμα προπτυχιακών υποτροφιών από το ΙΚΥ

Της Ελένης Τατάκη

πρόγραμμα προπτυχιακών υποτροφιώνΚαθώς η νέα σχολική χρονιά βρίσκεται ήδη στις αρχές της, το Υπουργείο Παιδείας βάζει μπροστά μία σειρά προγραμμάτων που ως σκοπό έχουν την διευκόλυνση των σπουδών των νεοεισαχθέντων και παλαιότερων φοιτητών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

Τέλη Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η έναρξη των διαδικασιών που αφορούν τη διεκπεραίωση του προγράμματος «Ενίσχυση φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του οργανισμού, η προκήρυξη αφορά 2.700 θέσεις προπτυχιακών υποτροφιών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, για τη χορήγηση των οποίων θα ληφθούν υπ’ όψιν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο Νοέμβριο του 2016, οπότε και θα γνωστοποιηθούν οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι καθώς και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Η χρηματοδότηση των υποτροφιών πραγματοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ το συνολικό ποσό που έχει δεσμεύσει το Υπουργείο Παιδείας από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για τον εν λόγω κύκλο υποτροφιών ανέρχεται στα 51.033.496 ευρώ. Σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει εκτός του τόπου διαμονής του αναλογούν 520 ευρώ μηνιαίως, ενώ για φοιτητές που θα παραμείνουν στον τόπο διαμονής τους το ποσό αντιστοιχεί σε 400 ευρώ μηνιαίως– για όλους τους φοιτητές/τριες το χρονικό διάστημα χορήγησης των υποτροφιών είναι 9 μήνες επί 4 έτη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της μέριμνας φοιτητών που δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε εστίες με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, μέσα στις επόμενες μέρες θα παραχωρηθούν διαμερίσματα ιδιοκτησίας του δημοσίου.

Τέλος, κονδύλι ύψους 21.000.000 ευρώ, το οποίο δεσμεύτηκε για το πρόγραμμα «Υποστήριξη Δομών Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών», θα διατεθεί στα ΑΕΙ της χώρας, καθένα από τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει το ποσό που του αντιστοιχεί ανάλογα με τις ανάγκες του.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!