“Οι προσανατολισμοί του Καβάφη”: Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη

της Ιωάννας Κουκή

Κ.Π.Καβάφης, ένα όνομα γνωστό, που ξυπνάει κάποιες αόριστες αναμνήσεις μέσα μου. Κάτι από σχολείο, Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, νομίζω. Πρωινή νύστα και μια φιλόλογος που αναλύει επίμονα στίχο- στίχο ένα ποίημα, από το οποίο λίγα καταλαβαίνω. Ίσως, δεν μου το μετέδωσαν σωστά, ίσως η προσκόλληση στην ερμηνεία κάθε λέξης με έκανε να παρατηρώ βαριεστημένα το δέντρο και να χάνω το δάσος. Ίσως, σαν παιδί να μην είχα τέτοιες ανησυχίες ή απλά να μην διέθετα την απαραίτητη ωριμότητα. Όπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα είναι πως ποτέ μου δεν κατάλαβα τι θέλει να πει ο ποιητής.

Τα χρόνια περνούν και μεγαλώνω. Αποκτώ βιώματα και εμπειρίες, διαμορφώνω το χαρακτήρα μου και ανακαλύπτω σιγά σιγά τον κόσμο και τον εαυτό μου. Και ξαφνικά σε ανύποπτο χρόνο πέφτει ξανά στα χέρια μου κάποιο ποίημα του Καβάφη… και σαν ένας τυφλός που βρήκε το φώς του συνειδητοποιώ το νόημα των όσων διαβάζω.

Σε αυτήν την περίοδο εσωτερικής ζύμωσης, έρχεται ως διορατικός σύμβουλος να μου πει πως η ζωή είναι ένα ταξίδι προς την Ιθάκη, το οποίο πρέπει να απολαύσεις και να βιώσεις ολοκληρωτικά. Κανένα εμπόδιο δεν είναι μεγαλύτερο από αυτά που μπορείς να θέσεις εσύ άθελά σου στον ίδιο σου τον εαυτό, όταν αφήνεις να εδραιώνονται μέσα σου αρνητικές σκέψεις. Ότι κόντρα σε όσα ορίζει η εποχή της μαζοποίησης, εσύ πρέπει να διατηρήσεις τη μοναδικότητα και τα ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα σου και να μην τα θυσιάσεις στο βωμό της μόδας και της αγέλης, εξευτελίζοντας τελικά τη ζωή σου. Πώς πρέπει συνειδητά να αναλάβεις την ευθύνη της ζωής σου και να χαράξεις την δική σου πορεία, συνειδητοποιώντας πως τα εφόδια για να τα καταφέρεις δε θα στα δώσουν οι βάρβαροι αλλά βρίσκονται μέσα σου.

Το έργο αυτού του ανθρώπου έρχεται να αναδείξει και να τιμήσει το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη που διοργανώνεται για 3η συνεχή χρονιά το διάστημα 8-14 Ιουλίου 2019 στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο έχοντας πλέον υπό την προστασία του το Αρχείο Καβάφη, προβαίνει σε μια δράση που στόχο έχει να αναδείξει και να προάγει το έργο του μεγάλου ποιητή.

Το φετινό θέμα είναι «Οι Προσανατολισμοί του Καβάφη» και οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το καβαφικό έργο στο ευρύτερο ιστορικό και γεωγραφικό του πλαίσιο, μέσω μια σειράς εντατικών σεμιναρίων και εργαστηρίων. Στο Θερινό Σχολείο θα συμμετέχουν αναγνωρισμένοι εισηγητές διεθνούς κύρους αλλά και ανερχόμενοι διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και μελετητές, των οποίων το αντικείμενο ενδιαφέροντος και η έρευνα σχετίζεται με το υπό ανάλυση θέμα.

Οι εκτενείς γνώσεις των εισηγητών θα σμίξουν με τη νέα έρευνα και την φρέσκια ματιά των αναδυόμενων μελετητών, με στόχο την εξέταση του έργου του Αλεξανδρινού ποιητή υπό νέο πρίσμα και την αναζήτηση νέων κατευθύνσεων  και εναλλακτικών ερμηνειών του. Ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί πρόσφορο έδαφος για δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου αλλά πιθανώς και μελλοντικών ερευνητικών συνεργασιών.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2019 έως τις 31 Ιανουαρίου 2019 και οι επιτυχόντες θα ειδοποιηθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Τα απαραίτητα  δικαιολογητικά που θα χρειαστούν οι υποψήφιοι είναι:

Μία επιστολή που να περιέχει μια σύντομη επισκόπηση της τρέχουσας έρευνάς τους και του κινήτρου συμμετοχής τους στο Διεθνές Θερινό Σχολείο.

Μία περιγραφή του συγκεκριμένου θέματος που επιθυμούν να αναπτύξουν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο.

Ένα αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα στοιχεία επικοινωνίας.