Πρακτική άσκηση για 250.000 άτομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Της Νεφέλης Στεφοπούλου

πρακτική άσκησηΤο Ευρωκοινοβούλιο είναι γνωστό, μεταξύ άλλων, και για τις ευκαιρίες που προσφέρει όσον αφορά τις πρακτικές άσκησης εντός της Γενικής Γραμματείας του, με σκοπό να προσφέρει επαγγελματική κατάρτιση στους πολίτες.

Η πρακτική άσκηση για πτυχιούχους πανεπιστημίου έχει ως σκοπό τη καλύτερη κατάρτιση των πτυχιούχων πάνω στο αντικείμενό τους καθώς και την εξοικείωσή τους με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του Ευρωκοινοβουλίου.

Η διάρκεια των περιόδων άσκησης είναι πέντε μήνες, χωρίς δυνατότητα παράτασης.

Οι ημερομηνίες περιόδων πρακτικής άσκησης και προθεσμίες υποβολής υποψηφιοτήτων είναι:

από 15 Αυγούστου έως 15 Οκτωβρίου (τα μεσάνυχτα)

από 1η Μαρτίου έως 31 Ιουλίου

από 15 Μαρτίου έως 15 Μαΐου (τα μεσάνυχτα)

 από 1η Οκτωβρίου έως 28/29 Ιουλίου.

25.000 άτομα κάνουν κάθε χρόνο αίτηση με την ελπίδα να γίνουν δεκτοί σε περίοδο πρακτικής άσκησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από αυτά επιλέγονται 600 υποψήφιοι.

Για να υποβάλετε αίτηση σε πρακτική άσκηση, πρέπει να πληροίτε τις παρακάτω προϋποθέσεις και να συμπληρώσετε το ηλεκτρονικό έντυπο της αίτησης.

Οι υποψήφιοι για τη πρακτική άσκηση οφείλουν:

Να έχουν ιθαγένεια από χώρα που αποτελεί κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάποιας υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να γνωρίζουν σε άριστο βαθμό μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Να μην έχουν απασχοληθεί σε άλλη περίοδο πρακτικής άσκησης και να μην έχουν απασχοληθεί επί αμοιβή από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων συνεχών εβδομάδων.

Οι πρακτικές αυτές καλύπτουν τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

Αρχικά, υπάρχει μία γενική κατεύθυνση η οποία αφορά σε όλους τους υποψηφίους οι οποίοι πληρούν τα αντίστοιχα απαιτούμενα κριτήρια.

Ακόμη μία είναι η κατεύθυνση δημοσιογραφίας κατά την οποία οι υποψήφιοι απαιτείται να διαθέτουν επαγγελματική κατάρτιση και εμπειρία η οποία να αποδεικνύεται ή από την εγγραφή τους σε ένωση δημοσιογράφων κράτους το οποίο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από την κατοχή τίτλου δημοσιογραφικής εκπαίδευσης αναγνωρισμένου είτε στα κράτη μέλη είτε στα υποψήφια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχει επίσης η κατεύθυνση «Βραβείο Ζαχάρωφ» η οποία απευθύνεται σε υποψηφίους που ενδιαφέρονται κυρίως για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η κατάρτιση των υποψηφίων όσον αφορά τη δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και με τη σχετική διεθνή νομοθεσία.

Οι υποψήφιοι πριν την υποβολή αίτησης είναι καλό να γνωρίζουν ότι:

Οι αιτήσεις που είναι ελλιπείς απορρίπτονται άμεσα.

Θα ήταν καλό πριν κάνετε αίτηση να διαβάσετε προσεκτικά τις εσωτερικές διατάξεις όσον αφορά τις περιόδους άσκησης του Ευρωκοινοβουλίου.

Θα ήταν καλό να μη περιμένετε μέχρι τη τελευταία μέρα ώστε να υποβάλετε την αίτησή σας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υπερφορτωθεί το σύστημα και να μην υποβληθεί η αίτησή σας.

Δεν είναι δυνατή κάποια αλλαγή στην ηλεκτρονική σας αίτηση αφού αυτή υποβληθεί.

Οι υποψήφιοι με κάποια αναπηρία πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως στο έντυπο υποψηφιότητας τις διατάξεις που τους αφορούν.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!