Summer Student στο CERN

της Ιωάννας Κουκή

Ακόμη και αν η Σωματιδιακή Φυσική, οι επιταχυντές και οι ανιχνευτές, το σωματίδιο Higgs, η έρευνα πάνω στην αντιύλη και τη σκοτεινή ενέργεια δεν είναι το νούμερο  1 στη λίστα με τα ενδιαφέροντα σου, το πιθανότερο είναι πως από κάπου θα έχεις ακούσει για το περιβόητο CERN.

Το CERN είναι το μεγαλύτερο πειραματικό εργαστήριο στη Φυσική των υψηλών ενεργειών ή στοιχειωδών σωματιδίων και ιδρύθηκε το 1954 στη Γενεύη της Ελβετίας. Στις εγκαταστάσεις του, στεγάζεται η αφρόκρεμα της επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με τη Σωματιδιακή Φυσική, η οποία σύσσωμη προσπαθεί να ανακαλύψει και να κατανοήσει τα ανεξερεύνητα μυστήρια του σύμπαντος. Στόχος όλων είναι να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως τι είναι η ύλη, από πού προέρχεται και τελικά από τι είναι φτιαγμένοι οι πλανήτες, τα άστρα και οι ίδιοι οι άνθρωποι. Η πορεία και τα επιτεύγματα αυτού του οργανισμού είναι θαυμαστά, όμως το CERN  πρεσβεύει κάτι περισσότερο από την τεχνολογική πρόοδο και την επιστημονική εξέλιξη.

Μπρος στον ιερό σκοπό της επέκτασης των ορίων της ανθρώπινης γνώσης, στοιχεία όπως το φύλο, η καταγωγή, το χρώμα του δέρματος, οι σεξουαλικές  προτιμήσεις παύουν να αποτελούν κριτήριο για όποιον θέλει να γίνει μέλος του CERN. Έτσι το ερευνητικό κέντρο ενσαρκώνει ένα πρότυπο διεθνούς πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος, όπου οι άνθρωποι δεν κρίνονται για τη διαφορετικότητα τους, αλλά για το πάθος και την αφοσίωση σε αυτό που κάνουν. Το σημείο κλειδί που επιτρέπει σε αυτή τη διεθνή συνεργασία να ευδοκιμεί όταν τόσες άλλες ναυαγούν, κρύβεται κατά τη γνώμη μου πίσω από το απλοϊκό 1+1=2, δηλαδή στη μονοσήμαντη γλώσσα της επιστήμης που είναι κοινή για όλους και δεν επιτρέπει παρερμηνείες και συμφέροντα να βρεθούν μπροστά της.

Για όποιον, λοιπόν, θα επιθυμούσε να βρεθεί στο επίκεντρο απίστευτων επιστημονικών ανακαλύψεων, να διευρύνει τους ορίζοντες του, να συναντήσει και να διδαχθεί από κορυφαίους επιστήμονες και να κερδίσει πολλά αστεράκια στο βιογραφικό του, οι αιτήσεις για το Summer Student Programme και το Summer Student Openlab Programme έχουν ανοίξει. Εάν είσαι προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός φοιτητής σε σχολή Φυσικής, Μαθηματικών, Πληροφορικής ή του Πολυτεχνείου και έχεις ανεπτυγμένο το αίσθημα της περιέργειας που διακατέχει κάθε επιστήμονα, είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για τα δύο προγράμματα θερινής πρακτικής άσκησης που προσφέρει το CERN.

Στο  πρώτο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στο CERN για 8 έως 13 βδομάδες και να εμπλακούν σε πειράματα και ερευνητικά project υπό την καθοδήγηση έμπειρων επιστημόνων. Θα τους γίνει ξενάγηση στα άδυτα του CERN, όπου θα μυηθούν σε θέματα υψηλής τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθήσουν διαλέξεις που αφορούν   τη Θεωρητική και Πειραματική Σωματιδιακή Φυσική και την Επιστήμη των Υπολογιστών. Στο τέλος της παραμονής τους, οι φοιτητές θα πρέπει να παραδώσουν μια έκθεση στην οποία να συνοψίζουν τις δραστηριότητες και το αντικείμενο απασχόλησης τους κατά τη διάρκεια της πρακτικής.

Στο  δεύτερο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στο CERN για 9 εβδομάδες και το κυρίαρχο αντικείμενο ενασχόλησης τους θα είναι η Πληροφορική. Συγκεκριμένα θα κληθούν να εργαστούν σε ένα προχωρημένο project Πληροφορικής και ταυτόχρονα θα επιμορφωθούν περαιτέρω σε θέματα Information Technology, θα ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του CERN ενώ θα γίνουν επισκέψεις και σε εταιρείες. Το πρόγραμμα θα παρέχει και οικονομική κάλυψη, μέρους των εξόδων των συμμετεχόντων.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και στα δύο προγράμματα είναι 31 Ιανουαρίου 2019.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!