Πράγα: To πάντρεμα των ονείρων και του παραμυθιού

Της Όλγας Συμεωνίδου

ΠράγαΗ Πράγα, μικρή και πεντακάθαρη, είναι η πόλη των αλχημιστών και των θρύλων, μια πόλη που αντιστέκεται σθεναρά στο σύγχρονο, μοντέρνο κόσμο και φαίνεται να περιπλανιέται ακόμα στο παρελθόν, ένα παρελθόν γεμάτο ιστορίες, κομψότητα και καλαισθησία. Θρονιασμένη στο κέντρο της Βοημίας, η Πράγα αποτέλεσε πόλο έλξης καλλιτεχνών, διανοούμενων, αλχημιστών, αστρονόμων και αρχιτεκτόνων για πολλούς αιώνες, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εικόνα της πόλης, που κάθε άλλο παρά σύγχρονη θα χαρακτηριζόταν, καθώς στην πλειονότητά τους τα κτίρια της αποτελούν στολίδια μεσαιωνικής, γοτθικής, αναγεννησιακής, μπαρόκ ή αρτ-νουβό αρχιτεκτονικής και κρατούν ζωντανή την πλούσια ιστορία της, που ανατρέχει στους ρωμαϊκούς χρόνους όταν ο Κάρολος ο Δ’ την έκανε έδρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καταξιώνοντας παράλληλα την πόλη ως ένα ζωντανό μνημείο αρχιτεκτονικής.

Τα περισσότερα αξιοθέατα εκτείνονται μεταξύ της Παλιάς Πόλης (Staré Město) και της περιοχής του Κάστρου (Hradčany) που χωρίζονται από τον ποταμό Μολδάβα και ενώνονται μεταξύ άλλων από τη διάσημη γέφυρα του Καρόλου. Στον ποταμό Μολδάβα, αν το προσέξεις, εκτός από τα πλοιάρια  που τον διασχίζουν προσφέροντας έναν ακόμη τρόπο να δεις την πόλη, θα δεις κύκνους να κολυμπούν νωχελικά στα νερά του, συντελώντας έτσι στην παραμυθένια  αύρα της πόλης.

Ξεκινώντας με την Παλιά Πόλη, επισκεφτείτε τη γεμάτη ζωντάνια πλατεία της, όπου θα δείτε την Εκκλησία της Παναγίας του Τυν και το παλιό Δημαρχείο της πόλης, το σπίτι δηλαδή του Αστρονομικού ρολογιού που χρονολογείται από το 1440 μ.Χ. και αποτελεί μια από της κύριες ατραξιόν της. Το μοναδικό αυτό ρολόι κάθε μια ώρα ζωντανεύει σε μια παρέλαση από μινιατούρες που κάθε μια έχει τη δική της ιστορία και συμβολισμό. Μην παραξενευτείτε που θα δείτε χιλιάδες τουρίστες να περιφέρονται στην Παλιά Πόλη, τη γέφυρα του Καρόλου και μπροστά στο Αστρονομικό ρολόι, καθώς το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί από το 1992, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στην ευρύτερη περιοχή της Παλιάς Πόλης θα βρείτε επίσης τον Πύργο της Πυρίτιδας, το Rudolfinum, το Klemendinum, που κρύβει μια από τις ομορφότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, καθώς και την εβραϊκή συνοικία της πόλης, με τα δικά της αρχιτεκτονικά στολίδια.

Διασχίζοντας την πολυσύχναστη και γεμάτη αγάλματα γέφυρα του Καρόλου («λεωφόρος των αγαλμάτων») που αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα αξιοθέατα της πόλης, θα βρεθείτε στην περιοχή του Κάστρου. Εκεί επισκεφτείτε το Κάστρο και το γοτθικό Καθεδρικό του Αγίου Βίτου, θαυμάστε τη μαγευτική θέα της πόλης και το διακριτικά χωμένο στα τείχη του Κάστρου «Χρυσό Σοκάκι», με τα μικροσκοπικά πολύχρωμα σπιτάκια και την πλούσια ιστορία, καθώς αποτέλεσε την εστία μάγων, αλχημιστών και αργότερα καλλιτεχνών και διανοούμενων, μεταξύ άλλων και του Κάφκα που είχε εκεί την κατοικία του. Κάτω από το Κάστρο βρίσκει κανείς τη Μικρή Πόλη (Malá Strana) με τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου και το Παλάτι Βάλενσταιν με τους κήπους του.

ΠράγαΠερνώντας στη Νέα Πόλη (Nové Město) που και αυτή δεν είναι τόσο «νέα» όσο ακούγεται, αφού ιδρύθηκε το 1348 και δεν έχει τόσο σύγχρονα κτίρια, θα συναντήσεις εμπορικά καταστήματα,  ξενοδοχεία, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια. Το κέντρο της είναι μια μεγάλη κεκλιμένη λεωφόρος που οδηγεί στην Πλατεία της Βένσεσλας και καταλήγει στο επιβλητικό Εθνικό μουσείο. Στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Πόλης θα βρείτε το Εθνικό Θέατρο, καθώς και το «Σπίτι που χορεύει», ένα σύγχρονο κτίριο με ανορθόδοξη κλίση που δείχνει να χορεύει στους σκοπούς των μουσικών της πόλης στις όχθες του Μολδάβα. Τέλος μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τους πολυάριθμους κήπους της πόλης, τον Λόφο του Πέτριν, τα μοναστήρια Στράχοφ και Λορέτα και φυσικά τον τοίχο του Τζον Λέννον.

Όπως μάλλον ήδη μαντέψατε, η Πράγα είναι μια καλλιτεχνική πόλη. Διαθέτει 350 θέατρα, 3 όπερες, 25 μουσεία και αμέτρητες μπυραρίες και μπαρ με τζαζ μουσική. Όλο το χρόνο θα βρείτε στην πόλη πολυάριθμες εκθέσεις, φεστιβάλ, συναυλίες και παραστάσεις. Εκτός των άλλων, αξίζει να παρακολουθήσει κανείς μια παράσταση στο ονομαστό Μαύρο Θέατρο της Πράγας που αποτελεί κάτι το διαφορετικό και πρωτότυπο, καθώς το σκηνικό είναι μαύρο και κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα φωσφορίζοντα χρώματα.

Ένας πολύ καλός τρόπος να μάθετε για την πόλη και τα αξιοθέατά της είναι τα «free walking tours», μια «μόδα» που ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πρόκειται για ξεναγήσεις που γίνονται από εθελοντές ξεναγούς (όχι απαραίτητα ειδικευμένους στον τομέα, αλλά πάντως με τις απαραίτητες γνώσεις επί του αντικειμένου) οι οποίοι σε παρασύρουν σε κάποια από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης με τα πόδια (χωρίς βέβαια να κάνουν ξενάγηση εντός τους) και σου διηγούνται διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ιστορίες για κάθε αξιοθέατο. Το καλύτερο μάλιστα στοιχείο στην όλη πολιτική των «free walking tours» είναι, όπως άλλωστε φαίνεται και από τον τίτλο τους, ότι είναι δωρεάν και οι ξεναγοί πληρώνονται μόνο με tips που μπορούν να αφήσουν οι τουρίστες που τους ακολούθησαν στον περίπατο αν έμειναν ευχαριστημένοι, ορίζοντας το ύψος του tip κατά βούληση. Εγώ προσωπικά στην Πράγα επέλεξα την ομάδα «Extravaganza» για τα δύο free walking tours που παρ-ακολούθησα και έμεινα πολύ ευχαριστημένη, καθώς ο οδηγός μας ήταν πολύ ευχάριστος, φιλικός και παραστατικός και μας διηγήθηκε μερικές πολύ όμορφες ιστορίες και θρύλους της πόλης.

Όσον αφορά τώρα τα πρακτικά του ταξιδιού μου στην Πράγα, θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος με χρήσιμες ταξιδιωτικές συμβουλές για όσους σκέφτονται να επισκεφθούν την πανέμορφη πρωτεύουσα της Τσεχίας.