Πολυπολιτισμική Βιβλιοθήκη: Μαθησιακό σταυροδρόμι των λαών

της Μαρίας Ράκκα

Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι σε μια εποχή που οι άνθρωποι σταδιακά αποξενώνονται υπάρχουν κάποιοι, που με θέληση και ελπίδα εξακολουθούν να καινοτομούν προσπαθώντας να αμβλύνουν το χάσμα μεταξύ μας. Mία τέτοια πρωτοβουλία συνιστά η δημιουργία της πολυπολιτισμικής βιβλιοθήκης. Οι πρωτεργάτες της οραματίζονται όχι μόνο μια μεγάλη συλλογή βιβλίων, αλλά και έναν χώρο που θα διευκολύνει τη μάθηση, τη συνεργασία και την επικοινωνία.

Οι πρωτεργάτες

Η Ιωάννα Νισυρίου κι ο Ναντίρ Νούρι, με όραμα μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς  ιδρύουν το 2016 τη μη κυβερνητική οργάνωση «We Need Books» με έδρα την Αθήνα. Η τελευταία, μέχρι σήμερα έχει εγκαινιάσει δύο βιβλιοθήκες, την πρώτη στο Σχιστό και τη δεύτερη σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων του CRS και έχει εξασφαλίσει μία καλή συνεργασία με άλλες ελληνικές MKO. Eπίσης, η οργάνωση έχει  πάρει μέρος σε συνέδρια, εργαστήρια και ομάδες προβληματισμού γύρω από το προσφυγικό ζήτημα.

Βήματα προς την εκπλήρωση του έργου

Προς το παρόν, η ομάδα του We need books βρίσκεται σε αναζήτηση για τον χώρο όπου θα φιλοξενηθεί η πολυπολιτισμική βιβλιοθήκη της Αθήνας. Όπως δηλώνει η Ι. Νισυρίου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: « Έχουμε κάνει τις πρώτες επαφές και συνεννοήσεις με τον δήμο της Αθήνας και περιμένουμε απάντηση, ενώ παράλληλα κάνουμε επαφές και με ιδρύματα που πιθανό να μπορούν να μας βοηθήσουν. Διαφορετικά θα έρθουμε σε επαφή και με ΜΚΟ με αντίστοιχες δράσεις ώστε να συνεργαστούμε. Ήδη, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000 βιβλία αγγλικά, πάνω από 1.000 ελληνικά και υπάρχουν επίσης αραβικά, φαρσί, ισπανικά, γερμανικά, ιταλικά, τουρκικά, ενώ είμαστε σε επαφές με προμηθευτές για δωρεές βιβλίων στα φαρσί, ούρντου (Πακιστάν), τουρκικά, φιλιππινέζικα, κινέζικα, κορεάτικα, διάλεκτοι της Γκάνας και γλώσσες γενικά από χώρες της Αφρικής. Το περιεχόμενο των βιβλίων είναι λογοτεχνικό για ενήλικες και παιδιά, ιστορικά, γνώσεων, εγκυκλοπαίδειες, ποίηση. Και φυσικά δεν σταματάμε να ψάχνουμε. Θα την εμπλουτίζουμε συνεχώς». Μάλιστα οι πρωτεργάτες του ως άνω έργου σκοπεύουν να συνδυάσουν την εγκαθίδρυση της βιβλιοθήκης με το γεγονός, οτι η Αθήνα θα είναι παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου από τον Απρίλιο του 2018 μετά από επιλογή της UNESCO.

Τι θα μας προσφέρει;

Η βιβλιοθήκη θα απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των περιθωριοποιημένων και ευάλωτων πληθυσμών. Οι ιδρυτές οραματίζονται έναν χώρο, που θα λειτουργήσει ως πολυπολιτισμικό κέντρο προσφέροντας εκτός των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης και μαθήματα ελληνικής και αραβικής γλώσσας όπως και σεμινάρια.

Αντιλαμβανόμαστε, επομένως, την σημασία της προσπάθειας αυτής, η οποία προσελκύοντας κάτω από μια κοινή στέγη τα ετερογενή στοιχεία κάθε λαού θα καταφέρει να τους φέρει κοντά, ώστε να γνωρίσουν τη μαγεία του ξένου και να αναγνωρίσουν τη σημασία της πολιτισμικής ποικιλομορφίας.

Πώς μπορείς ΕΣΥ να βοηθήσεις;

Ο καθένας από εμάς μπορεί να ενισχύσει την πρωτοβουλία αυτή είτε με την δωρεά βιβλίων είτε με την προσφορά εθελοντικής εργασίας. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να επικοινωνήσει με την ομάδα μέσω της ιστοσελίδας: https://weneedbooks.org/greek

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!