ποδόσφαιρο

Ποδόσφαιρο γένους θηλυκού!

του Βαγγέλη Ρουσοχατζάκη

Σίγουρα οι καταστάσεις που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα ήταν πρωτόγνωρες για όλους μας και σίγουρα δεν ήταν εύκολο να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, τουλάχιστον για όσο διάστημα αυτό απαιτείτο. Πολλοί αναγκαστήκαμε να περάσουμε αρκετές ώρες σπίτι για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους συνανθρώπους μας. Πλεόν ήρθε η ώρα να κάνουμε δραστηριότητες για τις οποίες δεν είχαμε χρόνο πριν μπει ο ιός στην ζωή μας. Μια από αυτές είναι να μαθαίνουμε κάτι καινούριο κάθε μέρα! Είτε αυτό έχει να κάνει με την δουλειά μας, είτε με την επιστήμη που ασχολούμαστε, είτε γενικά με την ζωή.

ποδόσφαιροΤο συγκεκριμένο άρθρο, λοιπόν, επικεντρώνεται σε κάτι που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στον κόσμο, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, και αυτό είναι το γυναικείο ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα είμαστε ένας λαός που γενικά ασχολούμαστε λίγο πολύ με τον αθλητισμό. Και για τα δεδομένα του πληθυσμού μας έχουμε αρκετές επιτυχίες σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, είτε στα ομαδικά είτε στα ατομικά σπορ. Επίσης, ως λαός παρακολουθούμε αρκετές αθλητικές διοργανώσεις, ως επί το πλείστον ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Ενώ, λόγω σημαντικών επιτυχιών σπουδαίων Ελλήνων αθλητών σε άλλα αγωνίσματα, όπως οι κρίκοι, ή το τένις έχουμε επεκτείνει την γκάμα των αθλημάτων που παρακολουθούμε. Άλλα λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν, ή καλύτερα, ασχολούνται με το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Κατά μια βάση είναι λογικό, καθώς η κοινωνία μας είναι έτσι δομημένη που από το σχολείο κιόλας τα πράγματα γύρω από το ποδόσφαιρο ήταν συγκεκριμένα, έως και προ-αποφασισμένα. Τα κορίτσια την ώρα της γυμναστικής έπαιζαν βόλεϊ ή σκοινάκι και τα αγόρια έπαιζαν ποδόσφαιρο. Αρκετά κορίτσια, ακόμα και αν ήθελαν να εμπλακούν με το άθλημα, δεν “μπορούσαν”. Όταν κάποιο κορίτσι εξέφραζε την επιθυμία, τότε διαλεγόταν τελευταίο στην ομάδα και είχε μικρή συμμετοχή κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Όλο αυτό, αλλά και ο τρόπος ζωής των προηγούμενων γενεών, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στερεότυπα. Για αυτό η ανάδειξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στη χώρα μας είναι μια δύσκολη διαδικασία.

Run like a woman

Από τον 21ο αιώνα το γυναικείο ποδόσφαιρο άρχισε να είναι πιο διαδεδομένο. Μερικές φορές προσεγγίζει περισσότερους θεατές σε σχέση με άλλα αντρικά σπορ. Σε ό,τι, όμως, έχει να κάνει με τις ευκαιρίες και με τα τηλεοπτικά δικαιώματα και την κάλυψη των αγώνων είναι αρκετά πιο πίσω σε σχέση με το ανδρικό ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια, γίνονται αρκετές και σοβαρές προσπάθειες για την ανάδειξη του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περισσότερες ομάδες στο εξωτερικό έχουν δημιουργήσει γυναικεία τμήματα. Υπάρχουν διοργανώσεις, όπως το champions league, καθώς και το Παγκόσμιο Κύπελλο. Με το τελευταίο, μάλιστα, να πραγματοποιείται το καλοκαίρι του 2019 στην Γαλλία. Νικήτρια η ομάδα της Αμερικής, η οποία αποτελεί υπερδύναμη σε ό,τι έχει να κάνει με το γυναικείο ποδόσφαιρο. Είναι άξιο να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο τουρνουά πραγματοποιήθηκε ρεκόρ τηλεθέασης με 1.12 δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε σχέση με το προηγούμενο που έλαβε χώρα το 2015 στον Καναδά, και το παρακολούθησαν 765 εκατομμύρια άτομα. Επιπλέον, αυξήθηκε και ο αριθμός των ατόμων που παρακολούθησαν ιντερνετικά το συγκεκριμένο event, από 86 εκατομμύρια το 2015 σε 480 εκατομμύρια το 2019.

Ελληνικά δεδομένα

Τι γνωρίζουμε όμως για το ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο; Ξεκίνησε το 1986 ανεπίσημα και το διοργάνωναν κυρίως οι ίδιες οι ομάδες. Δύο χρόνια αργότερα, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) δημιούργησε την Επιτροπή Γυναικείου Ποδοσφαίρου. Οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα είναι 12 και η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους είναι ο ΠΑΟΚ. Η Εθνική Ομάδα κατέχει την 65η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Προς το παρόν, το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν έχει κάποια σημαντική διάκριση.

ποδόσφαιροΑυτό που είναι όμως σημαντικό είναι ότι και στην Ελλάδα γίνονται προσπάθειες για την ανάδειξη του αθλήματος. Από το 2019 διοργανώνεται το Athens Womens Football Summit (AWFS). Σκοπός του να ενημερώσει, θέλοντας να σπάσει στερεότυπα για την ισότητα και τον αποκλεισμό των γυναικών από το άθλημα, να ερευνήσει θέματα και προτάσεις για επένδυση, και γενικότερα να μορφώσει τον κόσμο γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Το συνέδριο αυτό θα πραγματοποιηθεί πάλι τον Οκτώβριο του 2020 και θα συμμετάσχουν πληθώρα ομιλητών με ενεργή παρουσία στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και γενικότερα του αθλητισμού.

Είναι σημαντικό να δώσουμε όλοι μια ευκαιρία σε ένα τέτοιο εγχείρημα, γιατί το πιθανότερο είναι να εκπλαγούμε θετικά στο τέλος. Το ποδόσφαιρο ίσως είναι γένους θηλυκού!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!