Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των e-books

της Αλεξάνδρας Κουτσουβά 

Η τεχνολογία αποτελεί στις μέρες μας αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τα τεχνολογικά μέσα μάς είναι πλέον όχι μόνο εξαιρετικά χρήσιμα για επαγγελματικούς και εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και ιδιαίτερα βοηθητικά για την παροχή εναλλακτικών στον τομέα της προσωπικής διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Μία τέτοια τεχνολογική διευκόλυνση αποτελούν και τα ηλεκτρονικά ή ψηφιακά βιβλία, ευρέως γνωστά ως ebooks.

Ορισμός των e-books

Τι εννοούμε, όμως, με το όρο ηλεκτρονικό βιβλίο; Πέρα από το γεγονός ότι ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ψηφιακή μορφή του παραδοσιακού βιβλίου, είναι δυνατόν να σημαίνει και την ειδική ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την ανάγνωση ψηφιοποιημένων βιβλίων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί το γεγονός πως η ψηφιακή αυτή μορφή ισοδυναμεί με ένα αρχείο προσβάσιμο ως επί το πλείστον από κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή, είτε προσωπικό υπολογιστή είτε τάμπλετ ή κινητό. Τι πλεονεκτήματα μπορούν, όμως να μας προσφέρουν τα ηλεκτρονικά βιβλία συγκρινόμενα με τα παραδοσιακά βιβλία και τι μειονεκτήματα μπορούν να κρύβονται πίσω από την χρήση τους;

Πλεονεκτήματα των e-books

Αναμφίβολα, το πρώτο πλεονέκτημα που μπορεί κανείς να παρουσιάσει επιχειρηματολογώντας υπέρ των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι η ευκολία που προσφέρει ως προς την δυνατότητα εύκολης μεταφοράς του. Είτε αναφερόμαστε στην ειδική συσκευή καλούμενη ebook είτε απλά στο αρχείο που μπορεί να αναγνωστεί από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, η μεταφορά του δεν αποτελεί πρόβλημα, όπως θα μπορούσε να αποτελέσει η μεταφορά ενός έντυπου βιβλίου ενός σημαντικού αριθμού σελίδων. Ταυτόχρονα, μάλιστα, παρέχεται η δυνατότητα να έχεις την ίδια στιγμή πληθώρα βιβλίων μαζί σου κουβαλώντας μόνο την προσωπική σου ηλεκτρονική συσκευή.

Επιπροσθέτως, η αγορά του κάθε αντίτυπου ψηφιακού βιβλίου γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται να επισκεφτείς κάποιο βιβλιοπωλείο, ενώ παράλληλα είναι και απολύτως άμεση. Από την άνεση του σπιτιού σου αναζητείς ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία το βιβλίο που θέλεις, το παραγγέλνεις και σε λίγα μόλις λεπτά το έχεις αποθηκευμένο στη συσκευή σου.

Μειονεκτήματα των e-books

Όπως είναι φυσικό, τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν και αυτά με την σειρά τους και την αρνητική τους πλευρά. Το κυριότερο μειονέκτημα που μπορεί να προβάλει κανείς κατά των e-books είναι το γεγονός ότι χάνεται η φυσική επαφή με το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες. Η πλειοψηφία των υπηρεσιών στις μέρες μας παρέχονται πλέον ηλεκτρονικά και το γεγονός αυτό μάς αποξενώνει από την επαφή με το βιβλίο ως αντικείμενο και το φυσικό του περιβάλλον που δεν είναι άλλο από τις βιβλιοθήκες. Ένας βιβλιόφιλος μπορεί να αναγνωρίσει την αξία που έχει να διαβάζεις ένα βιβλίο και να γυρνάς τη μία σελίδα μετά την άλλη μέχρι να φτάσεις στο οπισθόφυλλο και να αντιληφθείς ότι τελείωσε.

Επίσης, στο παρελθόν, η επίσκεψη σε μία βιβλιοθήκη αποτελούσε για κάποιον μία μορφή ιεροτελεστίας. Και αυτό είναι ένα άλλο μειονέκτημα. Πιο συγκεκριμένα, κατά αυτήν την ιεροτελεστία κάποιος επισκεπτόταν αυτόν τον ήσυχο χώρο με σκοπό να βρει και να διαβάσει το βιβλίο που επιθυμεί ανάμεσα σε πληθώρα άλλων μέσα σε ένα ιδανικό για αυτόν τον σκοπό περιβάλλον. Με λίγα λόγια, θα μπορούσε κανείς να πει πως με το e-book χάνεται η όλη «εμπειρία» της ανάγνωσης.

Ένα άλλο μειονέκτημα που είναι δυνατόν να προσθέσει κανείς είναι και το γεγονός ότι δεν διατίθενται ακόμη όλα τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή και αυτό μπορεί να δώσει κάποιο προβάδισμα στα πιο σύγχρονα βιβλία έναντι κλασικών έργων.

Η αλήθεια είναι πως η ανάγνωση βιβλίων είναι ένας πολύ δημιουργικός τρόπος αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και το βιβλίο, είτε σε παραδοσιακή είτε σε ηλεκτρονική μορφή ικανοποιεί τον ίδιο στόχο. Ένα βιβλίο είναι μία σημαντική ευκαιρία χαλάρωσης και ταυτόχρονης μόρφωσης. Οπότε η προτροπή είναι μία…διαβάστε βιβλία!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!