Στέφη Κόντου*

Ο Covid-19 μας βρήκε όλους απροετοίμαστους. Όλα τα προγραμματισμένα σχέδια και όνειρα ναυάγησαν. Μέσα σε μια περίοδο στασιμότητας και αδράνειας η εκπαίδευση και η πρόοδος είναι ίσως η μοναδική διέξοδος σε όλη αυτήν την δυστοπία που ζούμε.

Στο πλαίσιο αυτών των εκπαιδευτικών προοπτικών η ιδέα μιας περιπλάνησης στα γοητευτικά μονοπάτια της δημοσιογραφίας φαινόταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Το σεμινάριο δημοσιογραφίας του citycampus.gr αποτέλεσε ανέλπιστο δώρο σε μια περίοδο βαθιάς ανάγκης για έκφραση και απόκτηση θεωρητικών και τεχνικών γνώσεων στο πεδίο της «επικοινωνίας». Το τρίμηνο ταξίδι μας σε αυτόν τον χώρο πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Επρόκειτο για μια πλήρη και σφαιρική προσέγγιση της δημοσιογραφικής τέχνης. Συγκεκριμένα, αφιερώθηκε αντίστοιχος χρόνος τόσο για τη θεωρητική, όσο και για την πρακτική μας κατάρτιση. Το θεωρητικό τμήμα κάλυψε ένα ευρύτατο φάσμα πληροφοριών σχετικά με τα δημοσιογραφικά είδη, μεθόδους, μέσα και σε πρακτικό επίπεδο ασχοληθήκαμε με τη σύνταξη άρθρων (εξαιρετικά χρήσιμης και κρίσιμης θεματολογίας αντλημένης από την επικαιρότητα), αλλά και την προσπάθειά μας για τη δημιουργία και πρώτη επαφή με ένα δημοσιογραφικό σαιτ.

Η επιτυχία όμως του σεμιναρίου εντοπίστηκε στη δυναμική σύνθεση της ομάδας και την εμπνευσμένη καθοδήγηση του υπεύθυνου του σεμιναρίου, που χωρίς την εμπειρία και το μεράκι του, όλη αυτή η απολαυστική διαδρομή θα απέβαινε ατελέσφορη. Το δίωρο ραντεβού της ομάδας κάθε Δευτέρα απόγευμα, ήταν μία από τις πιο δημιουργικές και παραγωγικές ασχολίες κάθε αρχής της εβδομάδας μας. Σύσσωμο το δυναμικό ανυπομονούσαμε για τις συζητήσεις, τις αναλύσεις, την έκφραση και την εκτόνωση των όσων σκεφτόμαστε και μας απασχολούν. Ευχαριστούμε για την ευκαιρία αυτής της ιδιαίτερης εμπειρίας.

*Η Στέφη Κόντου αποφοίτησε από το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του citycampus.gr το Φεβρουάριο του 2020 και είναι Συντάκτρια του citycampus.gr.