#JingleDays: Τα πιο παράξενα Xριστουγεννιάτικα έθιμα

της Μαίρης Παπαδογιαννάκη

Αγαπημένα Xριστουγεννιάτικα έθιμα

Είναι αλήθεια πως τα Χριστούγεννα αποτελούν αγαπημένη περίοδο για όλους. Τόσο για εκείνους που βρίσκουν ευκαιρία να αναζητήσουν ξανά το παιδί που κρύβουν μέσα τους, όσο και για τους πραγματικούς λάτρεις των παραδόσεων και του εορταστικού πνεύματος!

Κάθε λαός ανά τον κόσμο, παρουσιάζει διαφορετικά χριστουγεννιάτικα έθιμα. Από τα παγκοσμίως γνωστά, όπως τα πολύχρωμα λαμπιόνια και τη γαλοπούλα, μέχρι …αυτά που θα διαβάσεις στη συνέχεια!

Xριστουγεννιάτικα έθιμα: Σλοβακία

Το έθιμο στη Σλοβακία θέλει τον αρχηγό της οικογένειας, στην αρχή του δείπνου της Παραμονής Χριστουγέννων,  να παίρνει ένα κουτάλι από το παραδοσιακό πιάτο της χώρας – το Loksa (το οποίο φτιάχνεται από σπόρους παπαρούνας, ψωμί και νερό) – και  να το εκτοξεύει στο ταβάνι. Όσο πιο πολύ από το μείγμα παραμείνει στο ταβάνι, τόσο πιο πλούσια θα είναι η σοδειά του την επόμενη χρονιά!

Xριστουγεννιάτικα έθιμα: Φινλανδία

Κάποιοι μπορεί να νόμιζαν ότι οι γιορτές στη Φινλανδία θα ήταν οι τυπικές, με ένα οικογενειακό δείπνο και το στόλισμα του δέντρου. Λοιπόν, λάθος! Σύμφωνα με την παράδοση, οι οικογένειες στη Φινλανδία, την παραμονή των Χριστουγέννων, επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων τους, ώστε να ανάψουν κεριά στη μνήμη των νεκρών τους.  Και αυτό φυσικά, είναι μόνο η αρχή. Μόλις επιστρέφουν σπίτι τους, δεν κοιμούνται στα κρεβάτια τους, αλλά στο πάτωμα. Έτσι, τα πνεύματα που θα τους επισκεφτούν,  θα έχουν ένα μέρος να ξεκουραστούν!

Τσεχία: Νέα χρονιά… νέο ταίρι;

Στην Τσεχία οι ελεύθερες γυναίκες, την ημέρα της Παραμονής των Χριστουγέννων, έχουν την τιμητική τους, καθώς  μαθαίνουν εάν το νέο έτος θα παντρευτούν! Συγκεκριμένα, στέκονται μπροστά στην πόρτα του σπιτιού και ρίχνουν ένα από τα παπούτσια τους πίσω από τον ώμο τους. Εάν, την πόρτα κοιτά το τακούνι, τότε τις περιμένει ένας ακόμη χρόνος μοναξιάς. Εάν, όμως, το παπούτσι προσγειωθεί με τα δάκτυλα να κοιτούν την πόρτα, αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα νοικοκυρευτούν. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως οι γονείς θα εγκρίνουν τον γαμπρό!

Σουηδία: Ποιος θα κάψει την κατσίκα φέτος;

Το έθιμο ξεκίνησε μόλις το 1966, όταν μία κατσίκα από άχυρο, ύψους 13 μέτρων, τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης Gavle. Γνωστή σήμερα ως Gävlebocken, η πρώτη αχυρένια κατσίκα-άγαλμα, τυλίχθηκε στις φλόγες τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων. Από τότε, κάθε χρόνο κάποιος προσπαθεί να την κάψει. Η πόλη ποτέ δεν έπαψε να φτιάχνει την κατσίκα, αλλά ούτε οι βάνδαλοι έπαψαν ποτέ να προσπαθούν να την κάψουν. Μέχρι το 2016 κάηκε 37 φορές, ενώ σώθηκε για να “δει” το πρωινό των  Χριστουγέννων, μόλις 12! Βέβαια, ο βανδαλισμός της κατσίκας, εκτός από έθιμο, αποτελεί και παιχνίδι για ολόκληρη την πόλη. Τα στοιχήματα για το κατά πόσο η αχυρένια κατασκευή θα καταφέρει να επιβιώσει και μέχρι πότε, πέφτουν σωρό από το 1988!

Γερμανία: Εσένα, τι έχει το παπούτσι σου;

Όπως δείχνει το έθιμο, στη Γερμανία, το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου, τα παιδιά αντί για τις κάλτσες, βγάζουν έξω απ’ το σπίτι, τα παπούτσια τους. Ο λόγος είναι, πως περιμένουν ο Αϊ Βασίλης να τα γεμίσει με καραμέλες και γλυκά. Βέβαια, αν δεν ήταν καλά παιδιά τη χρονιά που πέρασε, αντί για γλυκά, θα βρουν μέσα… κλαδιά δέντρων!

Νορβηγία: Κρύψε… το σκουπόξυλο!

Σκοτεινό φαίνεται να είναι το έθιμο της Νορβηγίας, καθώς σύμφωνα με αυτό, κάθε παραμονή Χριστουγέννων, μάγισσες και διάφορα άλλα δαιμόνια πνεύματα, αναζητούν από τις αυλές των σπιτιών σκούπες. Στόχος τους είναι να τις κλέψουν και να τις χρησιμοποιήσουν για να πετάξουν μακριά. Έτσι, λοιπόν, η γυναίκα του σπιτιού κρύβει όλες τις σκούπες την παραμονή των Χριστουγέννων, προκειμένου να «προλάβουν» το κακό.

Ουκρανία: Χρυσός, ασήμι και… αράχνες!

Το έθιμο στην Ουκρανία απαιτεί το στολισμό των χριστουγεννιάτικων δέντρων με ψεύτικες αράχνες και ιστούς. Σύμφωνα με την τοπική λαογραφία, υπήρχε μια φτωχή χήρα που δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και το στολισμό του. Μία μέρα, ένα κουκουνάρι έπεσε στο πάτωμα, ρίζωσε και τα παιδιά χάρηκαν πάρα πολύ, που επιτέλους θα είχαν ένα δένδρο για τα Χριστούγεννα. Το επόμενο πρωί, βέβαια, τα παιδιά της ξύπνησαν και είδαν το δέντρο να στολίζεται ολόκληρο από μεγάλες επιφάνειες ιστών αράχνης.  Όταν τα παιδιά πλησίασαν για να δουν καλύτερα το δένδρο, το μικρότερο απ’ αυτά άνοιξε το παράθυρο και οι ακτίνες του ήλιου μετέτρεψαν τους ιστούς σε χρυσό και ασήμι. Έτσι, η οικογένεια δεν στερήθηκε κάτι, ποτέ ξανά. Θεωρώντας, λοιπόν, τον ιστό αράχνης καλοτυχία, οι Ουκρανοί συνηθίζουν να κρύβουν έναν αυτοσχέδιο ιστό μέσα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ο οποίος θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα τον ανακαλύψει!

Μπορεί να βρήκατε τα παραπάνω χριστουγεννιάτικα έθιμα περίεργα ή ακόμη και χιουμοριστικά, όμως, ας μην ξεχνάμε, πως ανεξαρτήτως λαού, στόχος είναι, το πνεύμα των Χριστουγέννων να μας φέρει πιο κοντά στη μαγεία!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!