Πανεπιστήμιο του Cambridge: 80 υποτροφίες Master

της Δέσποινας Μέγγιου

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο του  Cambridge

Πρόκειται για ένα εκ των παλαιοτέρων πανεπιστημίων, χρονολογώντας το έτος ίδρυσής του, το 1209 στην πόλη του Cambridge. Το πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε από μια ομάδα επιστημών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι λόγω διαμάχης τους με τους γηγενείς απομακρύνθηκαν.

Το Πανεπιστήμιο του  Cambridge αποτελεί ένα από τα πέντε καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, το οποίο συγκροτείται από μια αυτοδιοικούμενη ομάδα μελετητών. Περιλαμβάνει 31 ημιαυτόνομα κολλέγια και 150 ακαδημαϊκά τμήματα. Σύμφωνα με δεδομένα του 2019 οι απόφοιτοι ανέρχονται στους 23.247 εκ των οποίων οι 12.354 αποτελούν προπτυχιακούς φοιτητές, ενώ οι 10.893 μεταπτυχιακούς.

Ανάμεσα στους αποφοίτους του περιλαμβάνονται σπουδαίοι επιστήμονες, λόγω χάριν ο Sir Isaac Newton, Stephen Hawking, James Clerk Maxwell, Lord Kelvin, Lord Rayleigh. Συνολικά έχουν απονεμηθεί 121 βραβεία νόμπελ σε απόφοιτους του πανεπιστημίου.

Η κοινότητα του  Cambridge  προκειμένου να δώσει την ευκαιρία και σε σπουδαστές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα δίδακτρα, έχει θεσπίσει ορισμένες χρηματοδοτήσεις. Μια από αυτές είναι το Gates-Cambridge Trust.

Πρόγραμμα Gates-Cambridge Trust

Το Gates-Cambridge Trust προκηρύσσει 80 υποτροφίες για το έτος 2021 σε μεταπτυχιακούς σπουδαστές από όλο τον κόσμο εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα το ερευνητικό πεδίο με το οποίο μπορούν να απασχοληθούν τόσο για την απόκτηση του Master, όσο και του διδακτορικού.

Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε το 2001, λόγω της προσφοράς  του ιδρύματος Bill & Melinda Gates στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Η δωρεά ανέρχεται στο ποσό των 210 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα οι υπότροφοι του προγράμματος ξεπερνούν τους 225. Από την έναρξη του προγράμματος το 2001 έως και σήμερα έχουν απονεμηθεί υποτροφίες σε περισσότερους από 1500 φοιτητές από 100 χώρες. Ανάμεσα στους υπότροφους περιλαμβάνονται 13 Έλληνες φοιτητές και 4 Κύπριοι.

Οι υπότροφοι θα πρέπει να διακρίνονται για τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, τις ηγετικές τους ικανότητες καθώς και τη δέσμευση τους για βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων τους.

Κριτήρια επιλογής

Το ιδανικό προφίλ των υποψηφίων περιλαμβάνει άτομα  τα οποία διακρίνονται για τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, κατέχουν ηγετικές ικανότητες και αποζητούν την βελτίωση του τρόπου ζωής των συνανθρώπων τους. Το Πανεπιστήμιο του Cambridge αναζητά υποψήφιους σε όλο τον κόσμο που να πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Τι περιλαμβάνει η υποτροφία

Η συγκεκριμένη υποτροφία περιλαμβάνει την πλήρη κάλυψη των διδάκτρων η οποία ανέρχεται ετησίως στις £17,500. Συν τοις άλλοις προσφέρεται ένα αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής στην αρχή και στο τέλος των σπουδών από την γενέτειρα των σπουδαστών, καθώς και ιατροφαρμακευτική ασφάλιση και κάλυψη εξόδων έκδοσης βίζας όπου κρίνεται απαραίτητο.

Επιπλέον σε συγκεκριμένες περιπτώσεις προσφέρονται περαιτέρω προνόμια. Πιο αναλυτικά:

  • Καλύπτονται τα έξοδα συνεδρίων.
  • Προσφέρεται οικογενειακό επίδομα £10,120 για το πρώτο και £4,320 για το δεύτερο παιδί.
  • Επίδομα επιτόπιας έρευνας.
  • Επίδομα αντιμετώπισης απρόβλεπτων προβλημάτων/δυσκολιών κατά την διάρκεια των σπουδών.
  • Επίδομα μητρότητας/πατρότητας για περίοδο 6 μηνών.
  • Χρηματοδότηση για το 4ο έτος του PhD.

Η υποβολή των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και ως καταλυτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι στις 3 Δεκεμβρίου 2020 ή 7 Ιανουαρίου 2021 ανάλογα με το πρόγραμμα για το οποίο γίνεται η αίτηση.

Για περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της υποτροφίας.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!