Life is Strange: Ένα παιχνίδι γεμάτο βάθος, ανατροπές και γρίφους!

του Θανάση Βραχνή

Το Life is Strange ή αλλιώς εν συντομία «LIS», είναι ένα επεισοδιακό παιχνίδι περιπέτειας για Η/Υ, για τις κονσόλες Playstation 3 και 4 καθώς και για Xbox 360 και One.

Η ανακοίνωσή του έγινε από τα στούντιο Square Enix και Dontnod στις 11 Αυγούστου 2015 και η επίσημη κυκλοφορία του ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου 2015. Το συγκεκριμένο παιχνίδι ακόμα και τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του θεωρείται από τα σημαντικότερα αλλά και καλύτερα παιχνίδια στο συγκεκριμένο είδος για πολλούς λόγους τους οποίους θα καταλάβετε στην συνέχεια.

 

 

Η πλοκή

Η πρωταγωνίστρια μας Μαξ Κόφιλντ (Max Caufield) είναι μια έφηβη, με χόμπι την φωτογραφία, που μετά από χρόνια γύρισε στην γενέτειρα πόλη της Arcadia Bay στο Όρεγκον, για να σπουδάσει στην ακαδημία καλών τεχνών του Blackwell. Κατά την διάρκεια ενός «βαρετού» μαθήματος φωτογραφίας η Μαξ βιώνει ένα πολύ αληθοφανές όραμα το οποίο θα τη βάλει σε προβληματισμό.

Μετά το τέλος του μαθήματος έχοντας μπει στις γυναικείες τουαλέτες για να ανασυγκροτήσει τις σκέψεις της, αντικρίζει μια μαθήτρια να απειλείται με όπλο από κάποιον άλλο μαθητή και εν τέλη να δολοφονείται!

Με κάποιον τρόπο που ούτε η ίδια καταλαβαίνει, η Μαξ καταφέρνει να σώσει την κοπέλα γυρνώντας πίσω τον χρόνο και ενεργοποιώντας τον σχολικό συναγερμό. Στη συνέχεια, μετά από μια κουραστική σχολική μέρα γνωρίζει μέσω ενός κοινού φίλου την κοπέλα που είδε πριν. Η κοπέλα αυτή φανερώνεται ότι ήταν η παιδική κολλητή της, η Κλόη Πράης (Chloe Price). Μετά από την επανένωσή τους αρχίζει η πραγματική περιπέτεια!

Οι δυο τους θα μπλεχτούν σε διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις στην προσπάθεια τους να βρουν μια εξαφανισμένη κοπέλα με την οποία έκανε κολλητή παρέα η Κλόη κατά την απουσία της Μαξ. Παρόλο που ο κύριος στόχος είναι αυτός, το παιχνίδι προβάλει πολλά ρεαλιστικά προβλήματα που συμβαίνουν στον σύγχρονο κόσμο, όπως αυτό του ρατσισμού, της κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών αλλά και της ενδοσχολικής βίας. Πολλά από αυτά τα προβλήματα καλείται να λύσει η Μαξ με την βοήθεια της νέας της «δύναμης» σε συνεργασία με την Κλόη.

Το παιχνίδι έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν αρκετά ζωντανό κόσμο με πιστευτούς χαρακτήρες, έξυπνο σενάριο και πολλές ανατροπές!

Η μηχανική του παιχνιδιού

Με την έννοια μηχανική εννοούμε το σύνολο των τρόπων και εργαλείων με τα οποία ο παίκτης καλείται να ενεργήσει εντός του παιχνιδιού.

  • Το πρώτο από αυτά τα εργαλεία είναι η «δύναμη» που αποκτά η Μαξ να γυρίζει τον χρόνο πίσω. Στην αρχή του παιχνιδιού αυτό φάνηκε ως ένα τυχαίο γεγονός, αλλά στην συνέχεια μαθαίνει να το χρησιμοποιεί με την δικιά τη βούληση και κρίση. Αυτό βέβαια είναι στο χέρι του παίκτη για το πότε αλλά και το πόσο θα γυρίσει πίσω ο χρόνος. Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι κριτικοί και έχουν μεγάλη σημασία για την συνέχεια του παιχνιδιού.
  • Το δεύτερο από αυτά τα εργαλεία είναι άμεσα συνδεδεμένο με το πρώτο. Αυτό είναι το γεγονός ότι η κάθε καλή, κακή ή ακόμα και ουδέτερη πράξη που θα ακολουθήσει ο παίκτης, θα δημιουργήσει μια διαφορετική δυναμική στην εξέλιξη της πλοκής του παιχνιδιού. Το εργαλείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί δημιουργεί μια μεγάλη ποικιλία πιθανών σεναρίων που μπορούν να συμβούν ή να αποφευχθούν. Κάθε παίκτης μπορεί να «ζήσει» την ίδια περιπέτεια με διαφορετικό τρόπο από τους υπόλοιπους παίκτες, ανάλογα με τις δικές τους προσωπικές επιλογές και πράξεις.
  • Ο τρίτος και τελευταίος τρόπος που κάνει αυτό το παιχνίδι να ξεχωρίζει, είναι η επεισοδιακή δομή του.

Επεισοδιακή δομή είναι όταν ένα παιχνίδι δεν είναι αλλεπάλληλο και συνεχόμενο, αλλά χωρίζεται σε επεισόδια ή αλλιώς κεφάλαια, όπως ακριβώς και ένα βιβλίο. Η χρήση αυτής της τεχνικής χρησιμοποιείται για δύο λόγους· τον διαχωρισμό της κάθε θεματικής ενότητας του παιχνιδιού για καλύτερη κατανόηση της πλοκής και στην συνέχεια για την ευκολότερη επανεκτέλεση ενός από τα κεφάλαια σε περίπτωση που ο παίκτης θέλει να αλλάξει τις επιλογές του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην δημιουργία του παιχνιδιού έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στην μουσική. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων υπάρχουν εναλλαγές στα είδη μουσικής από Pop σε εναλλακτική ροκ, αλλά και σύγχρονη ηλεκτρονική. Η ακουστική παλέτα του παιχνιδιού συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία του ανάλογου, με την σκηνή, κλίματος.

Την επίσημη μουσική του παιχνιδιού μπορείτε να βρείτε εδώ! 

Συνοψίζονταςη ομάδα του Life is Strange μέσα από τους καλογραμμένους διαλόγους, τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες, τις εμπνευσμένες από την πραγματικότητα καταστάσεις, τις φοβερές ανατροπές αλλά και την φανταστική μουσική του επένδυση από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, σε συνδυασμό με τους έξυπνους αφηγηματικούς τρόπους κατάφερε να δημιουργήσει ένα αριστούργημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει αποσπάσει τόσες πολλές καλές κριτικές από το ευρύ κοινό και πολλά δημοφιλή site κριτικών παιχνιδιών!

Δείτε επίσης!

4+1 Ταινίες μικρού μήκους που μας έδωσαν ένα μάθημα! 

A Thousand Times Good Night

Τι λένε οι έφηβοι για την οικονομική κρίση;

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Πλήρης οδηγός

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!