Θεατρική παράσταση: “O Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν”

του Ευρυγένη

Αφήνοντας τον εαυτό σου να χαθεί περιπλανώμενος, μέσα στα στενά του Ψυρρή, αν εξαιρέσεις τα αμέτρητα διπλοπαρκαρισμένα, παρατημένα πάνω σε πεζοδρόμια και ράμπες ατόμων με κινητικές δυσκολίες, αυτοκίνητα, θα βρεις μια γραφική συνοικία, που αντικατοπτρίζει ακόμη τις ιστορίες των γονιών και των παππούδων μας για την παλιά Αθήνα. Αν είσαι τυχερός, ίσως βρεθείς στο «Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ». Αν όχι, google maps!

Μέσα στην ψηλοτάβανη αίθουσά του, η καλλιτεχνική εταιρεία «ΜΥΘΩΔΙΑ» (Νικορέστης Χανιωτάκης – Γεράσιμος Σκαφίδας), παρουσιάζει, το έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν».

Τρείς θεοί κατέβηκαν στη γη.

Είναι άραγε τόσο απαραίτητη η παρουσία τους; Και αν ναι, γιατί να βρεθούν στη φτωχή επαρχεία Σετσουάν, της Κίνας, κι όχι σε κάποια μεγαλούπολη, όπου η διαπλοκή και η εγκληματικότητα καταδυναστεύουν τον κόσμο;

Η Σεν Τε είναι μια φτωχή, νεαρή γυναίκα, μόνη στον κόσμο που ασκεί το «αρχαιότερο επάγγελμα» για να επιβιώσει.

Οι θεοί πήραν την απόφαση τους. (Spoiler Alert!) Αυτή θα λάβει τη Θεία Επιταγή (Είναι πολλά τα λεφτά Lee).

Γιατί όμως να γίνει αυτό;

Γιατί να βοηθηθεί μια πόρνη, και όχι κάποιος άλλος καθώς πρέπει, κάποιος θεοσεβούμενος άνθρωπος; Γιατί όχι μια χήρα, ένας οικογενειάρχης, ένας ανήμπορος ηλικιωμένος, κάποιος άνεργος που έχει ανάγκη τη βοήθειά τους; Γιατί;

Ένας άνθρωπος περιθωριοποιημένος, ξαφνικά γίνεται επίκεντρο της προσοχής όλων όσων τον είχαν αφήσει στην άκρη, με απώτερο σκοπό να τον εκμεταλλευτούν και να καρπωθούν τα κεκτημένα του.

Μπορεί όμως ένας άνθρωπος, ένας καλός άνθρωπος, να επιβιώσει μέσα σε μια κοινωνία πνιγμένη στη διαφθορά; Κι αν ναι, μπορεί να το καταφέρει δίχως να προσφύγει σε δόλια μέσα, χωρίς δηλαδή να πάψει να είναι καλός;

  • Τι επιρροή έχουν πάνω σε έναν καλό άνθρωπο, η διαφθορά, ο φθόνος;
  • Τι επιρροή έχουν πάνω σε έναν καλό άνθρωπο ο έρωτας, η προδοσία;
  • Μπορεί η μητρότητα να υπερνικήσει όλα τα παραπάνω;

Θα παρακολουθήσεις ένα έργο γεμάτο. Γεμάτο με δυνατές ερμηνείες, με πρωτότυπη μουσική, με χορό. Γεμάτο με ταχύτατες αλλαγές κουστουμιών και ρόλων. Ένα έργο με καταργημένο τον «τέταρτο τοίχο».

Η συμμετοχή του κοινού στο έργο ξεκινάει από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

Επίσης, η κυρία Τρικαλιώτη, με κοίταξε ίσια στα μάτια και μου χάιδεψε το πρόσωπο την ώρα που απευθυνόταν στο κοινό.

ΖΗΛΕΥΕΙΣ; (Αν είσαι άνδρας, φρόντισε να κλείσεις σειρά Α, θέσεις 11-15, και ίσως να είσαι κι εσύ τυχερός. Κορίτσια, εσείς όπου βρείτε).

Συνομίλησα με την ηθοποιό Μπέτυ Αποστόλου, για τη σχέση της με τον Μπρέχτ. Τελικά δεν τα έχουν. Και πήγα να βγάλω λαβράκι! (Πολύ χιούμορ Ευρυγένη. Γελάσαμε).

«Είναι η πρώτη φορά που παίζω σε έργο του Μπρέχτ. Το «επικό θέατρο» είναι ένα είδος που θαυμάζω. Στη Ελλάδα έχει ταυτιστεί με την πολιτική, με κλίση στην Αριστερά, αν και θεωρώ πως συγγραφείς του βεληνεκούς του Μπρέχτ, πραγματεύονται καταστάσεις που αφορούν όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους.»

Ο Γεράσιμος Σκαφίδας, όταν τον ρώτησα γιατί στο Σετσουάν και όχι σε κάποια μεγαλούπολη του δυτικού κόσμου, μου είπε:

«Εκεί έγκειται η διαχρονικότητα και η παγκοσμιότητα του Μπρέχτ. Δεν έχει σημασία του πού ή το πότε θα τοποθετηθεί ένα έργο του. Οι καταστάσεις και οι χαρακτήρες  μένουν ίδια»

Συμφωνώ και με τους δύο.

Εσύ;

Συντελεστές

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Δραματολογική συνεργασία – Στίχοι: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τόνια Καζάκου
Βοηθός παραγωγής: Έμα Μαυρέλη
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Προβολή – Επικοινωνία: Brainco S.A. (υπεύθυνη project: Σταυρούλα Κεντιέ)

Παίζουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Λήδα Πρωτοψάλτη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Κωνσταντίνος Κάππας, Μπέτυ Αποστόλου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Βαλέρια Δημητριάδου.

Εισιτήρια

ΤΕΤΑΡΤΗ & ΠΕΜΠΤΗ

Κανονικό: 16 ευρώ

Μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι): 12 ευρώ

ΟΑΕΔ: 10 ευρώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ

Κανονικό: 18 ευρώ

Μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι): 14 ευρώ

ΟΑΕΔ: 10 ευρώ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: 14 ευρώ (έως την προηγούμενη ημέρα κάθε παράστασης)

Διεύθυνση: Τουρναβίτου 7, Αθήνα

Τηλέφωνο: 21 0325 5444Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!