οι 17 στόχοι του ΟΗΕ

Οικονομική και Περιβαλλοντική Ανάπτυξη: Οι 17 Στόχοι του ΟΗΕ

του Σπύρου Κατρανίδη

Οι 17 στόχοι του ΟΗΕ: Εισαγωγή

Οι 17 στόχοι του ΟΗΕ έρχονται πάλι στο προσκήνιο, καθώς οι συνεχόμενες επιδημίες και πανδημίες των τελευταίων δεκαετιών, όπως και αυτή της κρίσης του κορωνοϊού, είχαν σαφή περιβαλλοντικά αίτια. Προερχόμενα από ανθρώπινες δραστηριότητες σχετικά με το περιβάλλον (επαφή με άγρια ζώα, βιομηχανική κτηνοτροφία, καταστροφή οικοσυστημάτων, επαφή με άγνωστους παθογόνους οργανισμούς ή φορείς τους). Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων παγκοσμίως έχει περιβαλλοντικά αίτια. Τα περιθώρια ελιγμών για αναστροφή των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής κρίσης στενεύουν. Η άμεση στροφή σε φιλικές περιβαλλοντικές πρακτικές, με εγκατάλειψη στο ελάχιστο των υπολοίπων είναι επιβεβλημένη στη μετά κορωνοϊού εποχή.

Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ το 2015 είχε θέσει 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030. Αφορούν στη μείωση των ανισοτήτων, τη φτώχεια, την εκπαίδευση, την οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Από την παρούσα πανδημία φάνηκε πως και o προσωρινός περιορισμός ρυπογόνων δραστηριοτήτων και μείωση της κατανάλωσης, μπορεί να μειώσει κατακόρυφα τους ρύπους. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνιμη πραγματικότητα μακροπρόθεσμα. Επομένως, οι επενδύσεις και οι ενισχύσεις των χωρών πρέπει να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Βέλτιστες πρακτικές

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & τομέας μεταφορών

Οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) με τη δυνατότητα να προσφέρουν ενέργεια χωρίς ρύπους, αποτελούν μεγάλο πεδίο επενδύσεων για επιχειρήσεις και ανθρώπους, ενώ η επένδυση σε έρευνες μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της απόδοσής τους. Αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιούνται και στον τομέα των μεταφορών με την ανάπτυξη μπαταριών και τη δημιουργία οχημάτων με μεγαλύτερη απόδοση. Μείωση του CO2 και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων, θα συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με αυτές.

Παραγωγικός τομέας

Η παραγωγή προϊόντων γεωργίας, κτηνοτροφίας ή αλιείας με την κατάλληλη εκμετάλλευση μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή τους, μειώνοντας εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Να περιορίσουν τη  ερημοποίηση, την εξάντληση θρεπτικών συστατικών από το έδαφος ή τη μείωση αποθέματος στις θάλασσες. Αντίστοιχα, οι βιομηχανικές μονάδες μέσω ερευνητικών προγραμμάτων χρειάζεται να κινηθούν προς την παραγωγή νέων υλικών, προϊόντων και τεχνολογιών πιο φιλικών προς το περιβάλλον. Επιπλέον, με την αποτελεσματική διαχείριση των προϊόντων τους μειώνεται η σπατάλη τόσο οικονομικών, όσο και περιβαλλοντικών πόρων, με αποτέλεσμα, να προλαμβάνεται η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Ανακυκλώσιμα υλικά

Η αξιοποίηση υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν ή να κομποστοποιηθούν, αποτελούν εναλλακτική πηγή διαχείρισης απορριμμάτων με μικρό κόστος, μέσω της χρήσης τους στη βιομηχανία ή στη γεωργία. Επίσης, αποφεύγεται η απόρριψη τοξικών ουσιών, που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Με την κατάλληλη μετάβαση και προσαρμογή σε περιβαλλοντικές πρακτικές, εκείνες μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Παράλληλα, δύνανται να οδηγήσουν με τις κατάλληλες ευκαιρίες σε εξειδίκευση ανθρωπίνου δυναμικού και μείωση της φτώχειας και ακραίων φαινομένων, ενώ ο περιορισμός ρύπων και πηγών μολύνσεων μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας ζωής. Από την άλλη, όμως, οι ενέργειες πρέπει να είναι άμεσες, ατομικές και συλλογικές, καθώς η περιβαλλοντική κρίση δεν απέχει πολύ από την πρόκληση αύξησης θερμοκρασίας των 2°C, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!