Οι καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για να εργαστείς

Της Νικόλ Τσέλλου*

Ή με άλλα λόγια ένας ευσύνοπτος οδηγός σε περίπτωση που αποφασίσεις να μετοικήσεις  εκτός ελλαδικού χώρου.

Οι καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για να εργαστείςΑν αλήθεια μπορούσες να τα παρατήσεις όλα και να φύγεις πού θα πήγαινες; Μία Ελλάδα, χρεοκοπημένη οικονομικά και ηθικά δεν αποτελεί σήμερα το πλέον φιλόξενο μέρος, τόσο για τη γενιά των ατόμων που τώρα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, όσο και για αυτή που έχει ήδη διανύσει αρκετά χιλιόμετρα στον εργασιακό στίβο. Μία Ελλάδα που την ίδια στιγμή που βάλλεται από εξωτερικές πιέσεις επιμένει να εκφυλίζεται εκ των έσω, μία Ελλάδα με συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, διπλοθεσία, μαύρη εργασία, έκρηξη των απολύσεων, συστηματική παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων και μηδενική ανάπτυξη, συχνά στρέφει τους πολίτες της στην αναζήτηση εργασίας εκτός των συνόρων. Κι αυτό είναι ακριβώς το σημείο όπου ξεκινάει κανείς την έρευνα και ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά, ώστε να εντοπίσει τις χώρες με τις ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας και φυσικά δέουσας αμοιβής. Εσύ αλήθεια πού θα πήγαινες;

Αναζητάς την ιδανική χώρα, μία χώρα με ισχυρή οικονομία που θα είναι σε θέση να σου εγγυηθεί όχι απλώς μία θέση εργασίας, αλλά τις βέλτιστες εργασιακές συνθήκες, ικανοποιητικό εισόδημα, παραγωγικές δομές, αδιάβλητες διαδικασίες και δυνατότητες ανέλιξης και κοινωνικής διαστρωμάτωσης, καθώς και ποιος δε θέλει να βλέπει την προσπάθειά του να ανταμείβεται. Σύμφωνα με έρευνες που διεξάγει η Οργάνωση για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD) προβάδισμα έχουν ξεκάθαρα οι χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Σκανδιναβίας. Μάλλον, λοιπόν, αναμενόμενο να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Φινλανδία. Θεωρείται πως εξασφαλίζουν άριστες συνθήκες εργασίας, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε γενναιοδωρία αδειών και ελεύθερου χρόνου, άδειες μητρότητας (στη Σουηδία υφίσταται ακόμη και η άδεια πατρότητας) με πλήρεις απολαβές, μειωμένα ωράρια για τους εργαζόμενους με ανήλικα παιδιά και μέσα ετήσια εισοδήματα που κυμαίνονται από 23.000 (Σουηδία-Φινλανδία) έως 35.000 ευρώ (Δανία). Εξίσου ψηλά στις λίστες συναντάς, σίγουρα και λόγω της εξοικείωσης όλων μας με την αγγλική γλώσσα, το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού παρόλο που είναι μία από τις χώρες με το υψηλότερο κόστος ζωής στην Ευρώπη, παραδοσιακά θεωρείται μία άριστη επιλογή για την εξεύρεση εργασίας, αλλά και την Ιρλανδία που με μέσο ετήσιο εισόδημα κοντά στις 39.000 ευρώ και ανεργία στο 13,4% παρά τη μέγγενη του Μνημονίου και της σκληρής λιτότητας που έχει υποστεί, μάλλον αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη των ερευνών.

Οι καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για να εργαστείςΚι εφόσον αναζητάς εργασία μακριά από τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας και καλώς ή κακώς ο επαναπατρισμός θα πραγματοποιηθεί ύστερα από ένα εύλογο, αλλά παρ’ όλα αυτά άγνωστο, χρονικό διάστημα, πρέπει οπωσδήποτε να συνυπολογίσεις τόσο την αναλογία μεταξύ μισθού και κόστους ζωής, όσο και την εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης που συνεπάγονται και ένα ποιοτικό επίπεδο ζωής. Η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, η ισορροπία μεταξύ προσωπικής κι επαγγελματικής ζωής είναι τομείς μείζονος σημασίας κι οφείλεις να μην τους αγνοήσεις. Τις συνθήκες αυτές φαίνεται να πληρούν κι όλες σχεδόν οι χώρες της δυτικής Ευρώπης. Ως εργασιακοί παράδεισοι χαρακτηρίζονται η Ολλανδία, που με μέσο όρο εβδομαδιαίας εργασίας τις 29 ώρες και την τετραήμερη απασχόληση να αποτελεί ουσιαστικά κανόνα, θεωρείται ως η χώρα με την καλύτερη αναλογία χρόνου απασχόλησης κι αμοιβής, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο που επίσης φημίζεται για τον ελεύθερο χρόνο που έχουν την τύχη να απολαμβάνουν καθημερινά οι πολίτες του, καθώς ξεπερνά κατά παραπάνω από μία ώρα αυτόν των εργαζομένων υπόλοιπων χωρών. Και για το τέλος, φυσικά, η Ελβετία, ένα κράτος που η ανεργία είναι άγνωστη λέξη και ο μέσος ετήσιος μισθός αγγίζει το ποσό των 39.000 ευρώ.

Ακρογωνιαίος λίθος φυσικά για όλα τα παραπάνω είναι αφενός να τηρούνται στο ακέραιο όλες οι συνθήκες από την πλευρά των εργοδοτών και αφετέρου το εκάστοτε κράτος να είναι σε θέση να προστατεύει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το απόλυτο άριστα στον τομέα αυτό καταφέρνει να συγκεντρώσει αποκλειστικά και μόνο η Δανία, σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) που δημοσιεύθηκε πριν από ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η Ελλάδα βρίσκεται στο ναδίρ, ανάμεσα σε χώρες όπως η Παλαιστίνη, η Συρία κι η Ζιμπάμπουε, αφού οι ανασφάλιστοι βρίθουν και τα εργασιακά δικαιώματα δεν είναι καν εγγυημένα.

* Η Νικόλ Τσέλλου παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!