φαρμακευτική

Οδηγός master στη Φαρμακευτική

της Άρτεμις Βενιέρη

«Η Φαρμακευτική είναι μια από τις πρώτες επιστήμες που διδάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις 18 Μαϊου 1835 υπεγράφη Βασιλικό Διάταγμα για τη σύσταση στην Αθήνα θεωρητικού και πρακτικού διδασκαλικού καταστήματος Χειρουργίας, Ιατρικής και Φαρμακοποιίας».

Ο σκοπός αυτού του άρθρου έγκειται στο να παρέχει βοήθεια σε φοιτητές, οι οποίοι επιθυμούν να ακολουθήσουν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε σχολές φαρμακευτικού ενδιαφέροντος.

Οι σχολές φαρμακευτικής στην Ελλάδα στεγάζονται από τα εξής πανεπιστήμια:

Ας δούμε τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει η κάθε σχολή!

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

 1. Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Νέων Φαρμακευτικών Ενώσεων
 2. Κοσμητολογία – Δερματοφαρμακολογία
 3. Απομόνωση, Ανάπτυξη, Παραγωγή και Έλεγχος Βιοδραστικών Προϊόντων
 4. Φαρμακευτική Ανάλυση – Έλεγχος Ποιότητας
 5. Βιομηχανική Φαρμακευτική
 6. Κλινική Φαρμακευτική

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 1. Βιομηχανική Φαρμακευτική
 2. Ανάπτυξη Φαρμάκων, Διαγνωστική και Θεραπευτική
 3. Φαρμακοχημεία, Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Ενώσεων
 4. Φαρμακευτική Τεχνολογία
 5. Το αγγλόφωνο ΠΜΣ «Digital Healthcare Technologies» σε συνεργασία με το International Hellenic University

Πανεπιστήμιο Πατρών

Μεταπτυχιακά ειδίκευσης στο τμήμα

 1. φαρμακευτικήΑνακάλυψη και Ανάπτυξη Φαρμάκων
 2. Κοσμητολογία – Παρασκευή και Αξιολόγηση Καλλυντικών Προϊόντων

Δι-ιδρυματικά Μεταπτυχιακά

 1. Νανοφάρμακα για την χορήγηση φαρμάκων (NANOMED)

Δια-τμηματικά Μεταπτυχιακά

 1. Πληροφορική Επιστημών Ζωής

Πρωτότυπα Μεταπτυχιακά Προγράμματα στη Φαρμακευτική

Σε αυτό το σημείο παραθέτουμε ορισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία συμπεριλαμβάνουν αρχές της φαρμακολογίας αλλά και παρέχουν γνώσεις από πολλαπλά γνωστικά πεδία.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:

Τοξικολογία

φαρμακευτικήΤο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Τοξικολογία” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκπαιδεύει επιστήμονες στην εφαρμοσμένη τοξικολογία και προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας. Είναι η πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για μεταπτυχιακή εκπαίδευση στον τομέα της τοξικολογίας και οι απόφοιτοί του μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους σε διάφορους τομείς, όπως η χημική βιομηχανία, οι αναλύσεις τοξικών ουσιών, η βιομηχανία τροφίμων και η ιατροδικαστική ανάλυση γενετικού υλικού.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πατρών

From Bench to Bedside: Cell and Gene Therapies and Good Manufacturing Practices

Ο βασικός σκοπός του συγκεκριμένου Μεταπτυχιακού Προγράμματος είναι η εκπαίδευση αποφοίτων επιστημόνων με διαφορετικές εξειδικεύσεις στους τομείς της παραγωγής, διανομής, κλινικής αξιολόγησης και κλινικής εφαρμογής των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών, μελετώντας ταυτόχρονα το βιολογικό υπόστρωμα των CGTs (Gene & Cell Therapies) και το κανονιστικό πλαίσιο για την παραγωγή και εφαρμογή τους.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Προηγμένα Συστήματα και Μέθοδοι στη Βιοϊατρική Τεχνολογία

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στη Βιοϊατρική Τεχνολογία αποσκοπεί στην εμβάθυνση της μελέτης και εφαρμογής προηγμένων συστημάτων και μεθόδων στη βιοϊατρική τεχνολογία, με σκοπό την προαγωγή της έρευνας και τη θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εμπειρία, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας στον τομέα της βιοϊατρικής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα καλύπτει όλο το φάσμα των υλικών, του λογισμικού και των μεθόδων εφαρμογής των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας και των επιστημών οικονομίας και διοίκησης, στη βιοϊατρική και στις άλλες βιοεπιστήμες.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!