Οδηγός Επαγγελμάτων: Δημοσιογραφία

της Νάνσυ Παναγουλοπούλου

“Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης”
Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ
Δημοσιογράφος

Η δημοσιογραφία βρίσκεται στο κέντρο της δημοκρατίας αλλά και της παιδείας. Οι σπουδές στη δημοσιογραφία προσφέρουν στον σπουδαστή μία εκ των έσω ματιά στην ενημέρωση, την επικοινωνία αλλά και τη δυνατότητα για δράση και εργασία στο χώρο της επικοινωνίας και των media. Πλέον οι σπουδές στη Δημοσιογραφία είναι σημαντικές και στο χώρο του marketing και της επικοινωνίας εταιριών και δημοσίων προσώπων.

Δημοσιογραφία: Ελληνικά Τμήματα

ΔημοσιογραφίαΥπάρχουν πολλές ιδιωτικές εκπαιδευτικές σχολές δημοσιογραφίας, αλλά λίγα πανεπιστημιακά προγράμματα προσφέρονται σε προπτυχιακό επίπεδο στη χώρα μας. Ας δούμε λοιπόν τα ΑΕΙ Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και τα μόρια της κάθε σχολής, όπως αυτά διαμορφώθηκαν το 2022:

Επαγγελματικές Προοπτικές

Οι απόφοιτοι σχολών ΜΜΕ απορροφούνται κυρίως από τον Ιδιωτικό Τομέα ως δημοσιογράφοι στη σύνταξη, την αρχισυνταξία και το ρεπορτάζ σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και φυσικά σε ενημερωτικές και μη ιστοσελίδες. Μπορούν να εργαστούν επίσης στην επιμέλεια της δημόσιας εικόνας εταιριών ή/και δημοσίων προσώπων. ΔημοσιογραφίαΟι γνώσεις των εν λόγω αποφοίτων μπορούν να εφαρμοστούν και στο κομμάτι του Marketing, της διαφήμισης και την ανάλυση δεδομένων. Κατόπιν επιπλέον εκπαίδευσης μπορούν να ασχοληθούν και με την επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο, που πλέον αποκτούν ένα σημαντικό μέρος της δημοσιογραφίας. Η εργασία στα παραπάνω αντικείμενα είναι εφικτή και στον Δημόσιο Τομέα. Εφόσον τελειώσουν τη σχολή τους, φοιτητές σχολών ΜΜΕ μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα σε διάφορα πανεπιστημιακά προγράμματα Master σε Ελλάδα και Εξωτερικό, προκειμένου να εμβαθύνουν σε κάποιο κομμάτι των μέσων ή να ακολουθήσουν καριέρα ως ακαδημαϊκοί, δηλαδή καθηγητές πανεπιστημίου ή/και ερευνητές.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Υπάρχουν κάποιες επαγγελματικές οργανώσεις στην Ελλάδα που προστατεύουν τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, όπως η Ένωση Συντακτών Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου, η Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας-Θράκης, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και άλλες τοπικές ενώσεις.

Διεθνώς, οι δημοσιογράφοι καλύπτονται από τη Διεθνή Διακήρυξη Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Συνέντευξη με μία απόφοιτο ΑΕΙ Επικοινωνίας & ΜΜΕ

Κατερίνα, 24 ετών

«Στο Λύκειο ανακάλυψα την εν λόγω σχολή και από εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι η δημοσιογραφία είναι το επάγγελμα το οποίο θέλω να ασκήσω στο μέλλον. Ήταν η πρώτη μου επιλογή [στις πανελλήνιες] και χάρηκα πολύ όταν πέρασα, έκανα ένα όνειρό μου πραγματικότητα.

Φυσικά υπάρχουν και μη πανεπιστημιακές σχολές που προσφέρουν γνώσεις δημοσιογραφίας και δικτύωση, αλλά θεωρώ ότι είναι πιο καταρτισμένοι οι δημοσιογράφοι που αποφοιτούν από πανεπιστημιακές σχολές δημοσιογραφίας παρά από ιδιωτικές. Κι αυτό γιατί εκτός από πρακτικές διαθέτουν και θεωρητικές γνώσεις που τους βοηθούν να εμβαθύνουν περισσότερο στο θέμα που καλούνται να γράψουν.

Επιπλέον, τα προγράμματα Erasmus που προσφέρονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σίγουρα σημαντικά γιατί μέσω αυτών γνωρίζεις νέους ανθρώπους, νέους πολιτισμούς, αποκτάς εμπειρίες, έρχεσαι σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα ξένων χωρών και όλα αυτά τελικά συνηγορούν στο να εξελιχθείς τόσο σε ανθρώπινο, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.»

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!