Οδηγός Επαγγελμάτων: Διοίκηση Επιχειρήσεων

Οδηγός Επαγγελμάτων: Διοίκηση Επιχειρήσεων

της Μαρίας Χαραλαμπάκη

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας, οι νέες start-up επιχειρήσεις ολοένα και αυξάνονται. Παράλληλα, οι υπάρχουσες επιχειρήσεις πλέον τείνουν να ανανεώνονται και να στοχεύουν στην καινοτομία και την διαφορετικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σπουδές σχετικά με την διοίκηση μιας εμπορικής επιχείρησης να κρίνονται απαραίτητες. Οι Σχολές της Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ελλάδα ασχολούνται με όλες τις πτυχές της λειτουργίας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και καλύπτουν τομείς, όπως η Λογιστική και τα Χρηματοοικονομικά, που βοηθούν τους αποφοίτους στην ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Διοίκηση Επιχειρήσεων: Ελληνικά Τμήματα

Επαγγελματικές Προοπτικές

Η πληθώρα των επαγγελμάτων και των εναλλακτικών στο αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι εντυπωσιακά ευρεία. Οι απόφοιτοι καλλιεργούν αρκετές δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες στην αγορά εργασίας. Κάποιες από αυτές έιναι η λήψη αποφάσεων, η επίλυση προβλημάτων, η επικοινωνιακή ευχέρεια, συστηματικότητα, επινοητικότητα, καθώς και διοικητικές ικανότητες για την οργάνωση και την διεύθυνση μιας επιχείρησης και του προσωπικού.

Συγκεκριμένα, οι πτυχιούχοι των τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορούν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα, όπως κάποια επιχείρηση ή οργανισμό είτε σε οποιοδήποτε άλλο φορέα. Στον δημόσιο τομέα, υπάρχει δυνατότητα να διοριστούν σε κάποια θέση διοικητικού προσωπικού μέσω του διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Επιπλέον, μπορούν να εργαστούν ως στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και σε Δημόσιες Επιχειρήσεις αλλά και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος, μπορούν να διδάξουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μερικά άλλα δημοφιλή επαγγέλματα αποτελούν:

  • Οδηγός Επαγγελμάτων: Διοίκηση ΕπιχειρήσεωνΣύμβουλος επιχειρήσεων
  • Παροχή υπηρεσιών οργάνωσης και διεύθυνσης επιχειρήσεων
  • Φοροτεχνικός λογιστής
  • Οικονομικός αναλυτής
  • Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων
  • Υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού
  • Υπεύθυνος marketing

Τέλος, οι απόφοιτοι θα πρέπει πρώτα να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Έτσι, θα αποκτήσουν άδεια εξάσκησης επαγγελμάτων, ώστε να εργαστούν σε κάποια από τις παραπάνω θέσεις. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών διοίκησης επιχειρήσεων περιγράφονται αναλυτικά στο Π.Δ. 475/1991.

Συνέντευξη με μια απόφοιτο

Ελένη, 24 χρονών
Στην αρχή δεν ήμουν εντελώς σίγουρη για τον συγκεκριμένο τομέα σπουδών. Eν τέλει αποφάσισα να σπουδάσω Διοίκηση επιχειρήσεων, επειδή μου άρεσαν τα μαθήματα (οικονομικής θεωρίας και διοίκησης, στατιστική, marketing και λογιστική), τα οποία ήταν αρκετά για να με βοηθήσουν να γνωρίσω όλο το σύστημα λειτουργίας μιας επιχείρησης. Όμως, κατά την διάρκεια των σπουδών μου συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές απασχόλησης και άμεσης αποκατάστασης στην αγορά εργασίας. Τέλος, η πρακτική άσκηση της σχολής ήταν ένα σημαντικό κομμάτι που με βοήθησε να συμπληρώσω τις θεωρητικές μου γνώσεις, να αποκτήσω επαγγελματική εμπειρία και να ξεκαθαρίσω τι πραγματικά μου αρέσει και που θα ήθελα να κινηθώ επαγγελματικά στο συγκεκριμένο κλάδο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!