Ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα

Ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα ανά τον κόσμο

της Ελένης Μπάιμπα

Είναι γεγονός ότι το Πάσχα αποτελεί γιορτή της ορθοδοξίας και οι άνθρωποι παγκοσμίως, τιμούν με τον δικό τους τρόπο την Ανάσταση του Κυρίου. Στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, το τσούγκρισμα των αυγών και το σούβλισμα του αρνιού έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο, ανά τον κόσμο υπάρχουν ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα που αξίζει να δούμε παρακάτω.

ΓερμανίαΞεχωριστά πασχαλινά έθιμα

Στην Γερμανία κυριαρχεί η παράδοση με τα πασχαλινά αυγά. Συγκεκριμένα, ο πασχαλινός λαγός, φροντίζει να τα κρύψει καλά, ώστε τα παιδιά να δυσκολευτούν να τα βρουν…

Πολωνία

Το μπουγέλο στη χώρα μας μπορεί να είναι συνήθεια του καλοκαιριού, αλλά για την Πολωνία αποτελεί ένα πασχαλινό έθιμο που ονομάζεται Smingus-dyngus. Έτσι, τη Δευτέρα του Πάσχα, τα αγόρια φροντίζουν να ρίξουν αρκετό νερό στα κορίτσια, ώστε να φέρουν πολλούς απογόνους. Οπότε αν επισκεφτείτε την Πολωνία το Πάσχα, φροντίστε να έχετε καμιά ομπρέλα, γιατί… μάλλον θα σας χρειαστεί!

Σκανδιναβία

Στις σκανδιναβικές χώρες, το Πάσχα θα λέγαμε πως δεν διαφέρει και πολύ από Halloween. Μικροί μάγοι, ντυμένοι με παλιά ρούχα και κρατώντας σκουπόξυλα, ξεχύνονται στις γειτονιές ζητώντας κέρασμα. Μόνο που το κέρασμα αυτή την φορά δεν είναι σοκολάτες, αλλά κλαδιά με μπουμπούκια…

Νέα Υόρκη

H αγορά καινούργιων ρούχων για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, αποτελούν μια παράδοση που κρατά από τον 18ο αιώνα. Έτσι, θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για τον υπόλοιπο χρόνο, αφού θα σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, θα τους φέρουν καλή τύχη.

Αυστραλία

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε φυσικά την Αυστραλία, που πρωτοτυπεί και δεν έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον πασχαλινό λαγό. Αντίθετα, το μαρσιποφόρο Μπίλμπι είναι το πλέον δημοφιλέστερο, αφού τα κουνέλια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή  χλωρίδας της περιοχής.

Ισπανία

Με άρωμα μεσαιωνικό γιορτάζουν οι κάτοικοι της Ισπανίας το Πάσχα, καθώς μικροί και μεγάλοι,  μασκαρεμένοι σκελετοί, παίρνουν μέρος στον χορό του θανάτου. Πρόκειται για ένα έθιμο που τελείται τη Μεγάλη Τρίτη και οι συμμετέχοντες δεν παραλείπουν να κρατούν κουτιά με στάχτη. Ο χορός αυτός ξενικά τα μεσάνυχτα και τελειώνει στις τρεις το πρωί, όταν δηλαδή τα φαντάσματα προκαλούν την Αγία Τριάδα.

Ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα Γαλλία

Για τους φαν της ομελέτας, η πόλη Haux της Γαλλίας αποτελεί ιδανικό προορισμό. Στην πλατεία της πόλης ψήνουν μια ομελέτα από… 4.500 αυγά. Αυτή θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 1.000 άτομα και ποιος ξέρει, ίσως να είστε ένας από τους τυχερούς!

Βερμούδες

Μπορεί στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού να λαμβάνει χώρα την Καθαρά Δευτέρα, για τις Βερμούδες όμως είναι ένα έθιμο που τηρείται τη Μεγάλη Παρασκευή. Σύμφωνα με την παράδοση, ο δάσκαλος ήθελε να βοηθήσει τους μαθητές του, να κατανοήσουν την Ανάληψη του Χριστού. Έτσι, έφτιαξε έναν χαρταετό συμβολικά, με την εικόνα του Χριστού και τον πέταξε στον ουρανό. Έκτοτε, πολύχρωμοι χαρταετοί στολίζουν τον ουρανό της περιοχής, κάθε χρόνο.

Εσείς, λοιπόν, ποια χώρα θα θέλατε να επισκεφτείτε το Πάσχα;

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!