Νέα δουλειά: πώς να βάλεις την ευεξία σου σε προτεραιότητα

του Στέλιου Αμπατζίδη

Νέα δουλειά: δημιουργία ενός επαγγελματικού μέλλοντος

Τα καλοκαίρια, οι περισσότεροι, όπως συνηθίζεται, χαλαρώνουν και διακόπτουν τις καθημερινές τους συνήθειες. Ωστόσο, υπάρχει και μία μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι αξιοποιούν το καλοκαίρι, για να δημιουργήσουν το επαγγελματικό τους μέλλον.

Νέα δουλειά και ευεξία

Νέα δουλειά

Αυτό συμβαίνει συνήθως τον τρίτο μήνα του καλοκαιριού, όπου πολλοί καλούνται να προσαρμοστούν σε μία νέα πραγματικότητα, ιδίως όταν αλλάζουν εργασία και προβαίνουν σε μία καινούρια απασχόληση, με πολλές ενδεχόμενες δυσκολίες πρωτίστως σε επαγγελματικό, αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται φανερό πως η ευεξία καλείται να κατέχει τον πρωτεύοντα ρόλο στη νέα εργασία.

Για αυτό ο καθένας καλείται να διευκρινίσει απόλυτα τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του, έτσι ώστε να μην εξαντληθεί πνευματικά, σωματικά και ψυχολογικά.

Επικοινωνία με τον προϊστάμενο

Νέα δουλειά

Έτσι, όταν κανείς αναλαμβάνει μία καινούρια απασχόληση, θα ήταν ωφέλιμο να συζητήσει με το νέο του προϊστάμενο ή εργοδότη τις προσδοκίες που έχει από εκείνον. Αυτές θα καθορίσουν την απόδοσή του αλλά και τον ρόλο του σε αυτήν την επιχείρηση. Βέβαια, κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και μέσα από τη διαδικασία της συνέντευξης, μέσω της οποίας θα ρωτήσει το οτιδήποτε, για να διευκρινιστεί οποιαδήποτε λεπτομέρεια, καθώς και για τον τρόπο συνεργασίας και επικοινωνίας με τον προϊστάμενο.

Ισορροπία στο νέο ωράριο

Με αυτό τον τρόπο, εφόσον πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, ο καθένας μπορεί και είναι σε θέση να τηρήσει ένα νέο ωράριο. Σίγουρα η αρχή προϋποθέτει λίγες παραπάνω ώρες εργασίας, προκειμένου να φανεί ένα παραγωγικό πρόσωπο στη νέα απασχόληση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εξουθενωθεί επαγγελματικά. Για αυτό και πρέπει να βρει την χρυσή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής,  ώστε να μην υπερβάλλει και ξεπεράσει τα όρια των αντοχών, σωματικά και ψυχολογικά. Αυτό σημαίνει πως όλοι πρέπει να χαλαρώνουν και να δίνουν ανάσα στον εαυτό τους.

Καταμερισμός αρμοδιοτήτων

Για αυτό το λόγο, μπορούν να τεθούν σε προτεραιότητα ο καταμερισμός και η διανομή αρμοδιοτήτων, έπειτα από επικοινωνία με τον προϊστάμενο. Αυτό θα ωφελήσει τον κάθε εργαζόμενο στο να οργανωθεί και να προγραμματίζει να κάνει, αυτά που του έχουν ανατεθεί.

Όχι στις τοξικές εργασιακές σχέσεις

Εφόσον επιτυγχάνονται οι προσωπικοί στόχοι του καθενός, βάσει αυτών που του έχουν ανατεθεί, μπορεί να πετύχει και την ευεξία του, δημιουργώντας καλές εργασιακές σχέσεις, όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο πολλές ώρες. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τον σωστή συμπεριφορά και δείχνοντας τον ανάλογο επαγγελματισμό.

Στήριξη και βοήθεια από τον σύντροφό μας

Παράλληλα, σε περίπτωση που η εργασία πραγματοποιείται μέσα από το σπίτι, μπορεί να συζητήσει με το σύζυγό του σχετικά με τις δουλειές του σπιτιού, έτσι ώστε να βοηθά ο ένας τον άλλο. Του εξηγεί ποιες ώρες δεν θα είναι διαθέσιμος, θέτοντας υγιή όρια και σεβόμενος τα όρια του άλλου. Σε περίπτωση που η κατάσταση αυτή διαρκεί πολλές ώρες, ίσως απαιτηθεί εξωτερική βοήθεια.

“Ναι” στον προσωπικό χρόνο

Με αυτό τον τρόπο, γίνεται φανερό πως τίποτα από όλα αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αν δεν αφιερώσει ο καθένας λίγο χρόνο στον εαυτό του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το περπάτημα, το διάβασμα, τον διαλογισμό και την επικοινωνία με τους δικούς του ανθρώπους, που τον ευχαριστούν. Έτσι, παίρνει δυνάμεις σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά, ενόψει της νέας εβδομάδας, που θα ακολουθήσει.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!