μικρό - επιχειρηματικότητα

Τι είναι η μικρό – επιχειρηματικότητα;

της Αρτέμιδος Βενιέρη

Πολλές μεγάλες επιτυχίες έχουν ξεκινήσει από μικρές ιδέες. “Μεγάλη επιτυχία” δε σημαίνει απαραίτητα και μεγάλη επιχείρηση. Τουναντίον ακόμη και μια μικρή επιχείρηση μπορεί με τη σειρά της να αναδειχθεί σε “μεγάλη επιτυχία”, ανάλογα με τα μέτρα και σταθμά που κανείς θέτει. Λόγος για την μικρό – επιχειρηματικότητα.

Μια μικρή επιχείρηση μπορεί να απαιτεί λιγότερες δαπάνες, να έχει λιγότερο προσωπικό, ακόμα και ένα άτομο! Και φυσικά, μπορεί να προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ακριβώς διότι οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από την επιχείρηση είναι λιγότερες. Για παράδειγμα μικρός επιχειρηματίας θεωρείται ο εν γένει ελεύθερος επαγγελματίας που κάνει χρήση κάποιας πλατφόρμας όπως π.χ. το Fiverr ή το Upwork. Μέσω αυτών μπορεί κάποιος να παρέχει πλήθος υπηρεσιών, που αναλύονται ενδεικτικά παρακάτω, όπως:

 • Graphic design
 • Proofreading
 • Video editing
 • Μεταφράσεις
 • Web development

Online σεμινάρια

Εάν κάποιος γνωρίζει άριστα ένα αντικείμενο, μπορεί να δημιουργήσει Online Courses, να τα ανεβάσει σε αντίστοιχες πλατφόρμες, όπως το Teachable και το Skillshare και να πληρωθεί για αυτό. Τα αντικείμενα που διδάσκονται ποικίλουν π.χ. από ιδιαίτερα σχολικά μαθήματα μέχρι σεμινάρια για την συγγραφή βιβλίων και την ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο έχει ανθήσει τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην μετά-COVID-19 εποχή! Από την αγορά προϊόντων σε χονδρική μέχρι την μεταπώληση και την χειροποίητη δημιουργία, το εύρος του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι τεράστιο.

Επιχείρηση με φυσικό κατάστημα

Η έναρξη μιας offline επιχείρησης λιανικής περιλαμβάνει περισσότερα κεφάλαια και ρίσκο από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά επιτυχημένα γειτονικά μαγαζιά, όπως ένα κατάστημα εστίασης, ένας φούρνος, ένα βιβλιοπωλείο ή ένα σαλόνι ομορφιάς.

Μικρό – επιχειρηματικότητα: Ποια είναι τα οφέλη της;

 1. Καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Όπως προαναφέραμε, οι μικρές επιχειρήσεις, συνήθως, έχουν και λιγότερες υποχρεώσεις. Κατά αυτόν τον τρόπο ο επιχειρηματίας μπορεί να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο μπορεί να αφιερώσει στην προσωπική του ζωή και ανάπτυξη.

 1. Μικρότερο ρίσκο

Μια μικρή επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αποκτήσει εμπειρία και να κατανοήσει καλύτερα την αγορά του. Αντίθετα, η διαχείριση μιας μεγάλης επιχείρησης απαιτεί περισσότερη χρηματοδότηση, προσωπικό και επενδυτές. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη πίεση, ειδικά σε περιόδους ύφεσης.

 1. Απλότητα

O ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης, μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε πτυχή της εταιρείας. Έτσι, είναι εφικτό να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα πάντα σύμφωνα με τις προτιμήσεις του. Επιπλέον, έχει λιγότερους υπαλλήλους με τους οποίους συνεργάζεται και για τους οποίους είναι υπεύθυνος αλλά και λιγότερη γραφειοκρατία. Συνολικά, η λειτουργία μιας μικρής επιχείρησης είναι απλούστερη.

 1. Κοινότητα και πολιτισμός

Ο ιδρυτής μια μικρής επιχείρησης μπορεί πιο εύκολα να καλλιεργήσει και να διατηρήσει την κουλτούρα που επιθυμεί σε ένα μικρό περιβάλλον. Όπως αναφέρει ο Dear, «Εάν η επιχείρησή σας παραμένει μικρή, μπορείτε να έχετε περισσότερη ένα προς ένα επικοινωνία με την ομάδα σας και τους πελάτες σας», πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη για τους υπαλλήλους και καλύτερες σχέσεις με τους πελάτες.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μικρό – επιχειρηματικότητας;

Οι δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά καθορίζονται από τον εκάστοτε μικρό – επιχειρηματία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που διαγράφουν την επιτυχία της μικρό – επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά:

 • Συνέπεια ως προς την εκτέλεση των υποχρεώσεων.
 • Υπομονή και επιμονή για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
 • Αυτογνωσία ως προς τις ικανότητες, τους περιορισμούς αλλά και τα λάθη που έχει πραγματοποιήσει ο επιχειρηματίας.
 • Αυτοπεποίθηση ως προς τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη του εκάστοτε στόχου.
 • Ηγετικές ικανότητες ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας να παρακινήσει τους άλλους, ώστε να συμμετάσχουν στο όραμά του για την εξέλιξη της επιχείρησής του.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!