Ερωτηματικό

Άρτεμις Γιαννακοπούλου*

Καταγγελία- ΣΟΚ  φοιτήτριας του ΕΚΠΑ   για σεξουαλική παρενόχληση σε  λεωφορείο που τη μετέφερε στο πανεπιστήμιό της.

Αφορμή για να ξεσπάσει έντονη διαφωνία ανάμεσα στους φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας καθώς  και σε φοιτητές  άλλων σχολών πλησίον της, στάθηκε η καταγγελία- ΣΟΚ μιας φοιτήτριας της σχολής  για σεξουαλική παρενόχληση σε  λεωφορείο που τη μετέφερε στο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με  τη φοιτήτρια,  η οποία μάλιστα δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του άντρα που ισχυρίζεται πως προσπάθησε να την παρενοχλήσει σεξουαλικά σε ένα συνωστισμένο λεωφορείο, αποφάσισε να δώσει τα στοιχεία του δημοσίως, έτσι ώστε να  ενημερώσει το υπόλοιπο φοιτητικό κοινό και  ιδιαίτερα τις φοιτήτριες.

Είναι κοινό μυστικό για τους φοιτητές που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία 608, 220, 221, 235, 250 και 230, τα οποία ιδίως τις πρωινές ώρες  είναι ασφυκτικά γεμάτα, πως ανάμεσα στο φοιτητικό κοινό που τα χρησιμοποιεί, βρίσκουν την ευκαιρία να τρυπώσουν και ορισμένοι «κύριοι»,  οι οποίοι  χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού τολμούν να αγγίζουν κοπέλες και να κάνουν  προκλητικές κινήσεις απέναντί τους.

Το   συμβάν  θέλησε να καταγγείλει με τον τρόπο αυτό το θύμα  η οποία υποστήριξε πως όχι μόνο εκείνη έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από το άτομο αυτό αλλά ήταν παρούσα και σε παρόμοια συμβάντα με πρωταγωνιστή και πάλι τον ίδιο άνθρωπο.

Η ανάρτηση αυτή αμέσως προκάλεσε αντίδραση μεγάλου μέρους των φοιτητών που υποστήριξαν πως  αποτελεί έκθεση προσωπικών στοιχείων και  δημόσιες κατηγορίες  που  στοχοποιούν έναν άνθρωπο χωρίς να έχει παρέμβει για το θέμα  η Εισαγγελία ή οι αρμόδιες αρχές και χωρίς  να έχει ενημερωθεί και η Πανεπιστημιακή αρχή για την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων.  Στην αντίθετη πλευρά ήταν οι αντιδράσεις άλλων φοιτητών, που  στην πλειοψηφία τους  στάθηκαν υπέρ της κοπέλας και δήλωσαν πως έχουν και προσωπική εμπειρία από  παρόμοια περιστατικά ή έχει πέσει στην αντίληψή τους μία τέτοια κατάσταση σε κάποιο από τα λεωφορεία αυτά. Πολλές φορές μάλιστα, και δυστυχώς  τις περισσότερες οι κοπέλες αυτές φοβήθηκαν να αντιδράσουν, αν και βρέθηκαν σε ιδιαίτερα άβολη και δύσκολη θέση.

Ο όρος «κοινό μυστικό», λοιπόν, κάθε άλλο παρά αληθής αποδεικνύεται  σε περιπτώσεις σαν και αυτή που διαδραματίζονται  καθημερινά στα μέρη αυτά.

Όμως αν κάτι μου προξένησε τόσο αρνητική εντύπωση, είναι η σιωπή των νέων ανθρώπων απέναντι σε τέτοια ειδεχθή φαινόμενα, μια σιωπή που δίνει το ελεύθερο στα άτομα αυτά να  εξακολουθούν να πράττουν με το ίδιο θράσος, προκαλώντας ταυτόχρονα τόσο στα θύματά τους όσο και σε τρίτα άτομα, τον φόβο, την απέχθεια, ακόμα και την αηδία.

* Η Άρτεμις Γιαννακοπούλου παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus.

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphotos.net

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!