Μη Σκοτώνεις Τη Μαμά

του Ευρυγένη

Η ελληνική εκδοχή του My Mother Said I Never Should”, της Σάρλοτ Κήτλυ.

Αφήνοντας πίσω μου το φιλόξενο φουαγιέ του θεάτρου Olvio, με το χαμηλό φωτισμό και τις πορφυρές λεπτομέρειες στους τοίχους, ανέβηκα τις σκάλες, μπήκα στην ψηλοτάβανη αίθουσα, και με τη συντροφιά μου, επιλέξαμε δυο θέσεις περίπου στη μέση, ώστε να έχουμε πανοραμική άποψη ολόκληρης της σκηνής.

Καταμεσής της σκηνής δεσπόζει ένας τεράστιος κύβος, κούφιος, διαμπερής, σα να μη βρίσκεται καν εκεί. Μερικά έπιπλά διαγράφονται γύρω και μέσα του, καλυμμένα με  λευκά σεντόνια. «Γιατί τόσο λιτό σκηνικό;» διερωτήθηκα. Η απάντηση όμως δεν άργησε να έρθει..

Τα φώτα σβήνουν.

Τέσσερα κορίτσια. Τέσσερις γυναίκες. Τέσσερις γενεές. Τέσσερις εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες αναπτύσσονται επί σκηνής, έχοντας, όμως, έναν κοινό παρονομαστή·  Oικογένεια.

Μια λέξη που από μέσα της αναβλύζουν η αγάπη κι ο πόνος, ο αλτρουισμός κι ο εγωισμός, η κατανόηση μα και η απόλυτη παράνοια.

Έχοντας για φόντο τον πόλεμο, η ιστορία ξετυλίγεται, με τη νεαρή Μάργκαρετ να αρνείται να πέσει να κοιμηθεί, ενώ η Ντόρις έντρομη την ωθεί να φασκιωθεί, και να μείνει σιωπηλή, καθώς οι σειρήνες ηχούν ξανά απειλητικά…

Η μικρή Τζάκι αγαπάει τη ζωγραφική, και το ταλέντο της είναι εμφανές από τα πρώτα της κιόλας χρόνια…

Η Ρόουζ είναι μεγάλη κοπέλα πια. Δεν πρέπει να παίζει πια με κούκλες. Η κούκλα πρέπει να φύγει…

Το κενό που θεώρησα ότι δημιουργούσε το λιτό σκηνικό, αναπληρώθηκε άμεσα.

Πάνω στη σκηνή ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους τέσσερις εξαιρετικές ηθοποιοί: η Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, η Ισιδώρα Δωροπούλου και η Ελίνα Γιαννάκη.

Τέσσερις γυναίκες, που με την καθοδήγηση της Ρέινας Σ. Εσκενάζυ, παρουσιάζουν ένα έργο που μιλάει στην ψυχή σου. Ένα έργο τόσο διαχρονικό, όσο και ο ήλιος που ανατέλλει κάθε πρωί. Ένα έργο που αναλύει σε βάθος τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού. Ένα έργο, που θα σε ωθήσει να αναζητήσεις τη μητέρα σου, να της θυμίσεις πόσο την αγαπάς, ή ακόμα και να της το πεις πρώτη φορά επειδή όλη σου τη ζωή είσαι σκληρός και κρύβεις τα συναισθήματά σου…

Μου πήρε αρκετή ώρα να αφομοιώσω αυτό που είχα παρακολουθήσει. Είναι πολύ σημαντικό να βγαίνεις από το θέατρο και να είσαι προβληματισμένος, και αν μη τι άλλο αυτό μου συνέβη στον υπερθετικό βαθμό. Με προβληματίζει ακόμα κι αυτός ο τεράστιος κύβος στη μέση της σκηνής και θέλω να το μοιραστώ μαζί σου. 

Τι μπορεί να συμβολίζει;

Είναι οι τέσσερις γυναίκες του έργου που ενωμένες μόνο μπορούν να του δώσουν σχήμα; (ναι, είναι κύβος, όχι τετράγωνο, αλλά κατάλαβες τι εννοώ). Μήπως είναι ένα κουτί που μέσα του εγκλωβίζει τις σκέψεις τους; Είναι το ζάρι που καθορίζει τις τύχες τους; Είναι το κενό που έχουμε όλοι μέσα μας και δε γνωρίζουμε πώς να γεμίσουμε; Τι σημαίνει για σένα;

Και κάτι τελευταίο…

Εσύ; Θα σκότωνες τη μαμά;

  • Συντελεστές:

Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνοθεσία: Ρέινα Σ. Εσκενάζυ
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος
Κίνηση: Μόνικα Κολοκοτρώνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου
Διεύθυνση και οργάνωση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου
Βοηθός παραγωγής: Έμα Μαυρέλη

  • Παίζουν: Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Ελίνα Γιαννάκη
  • Παραστάσεις και εισιτήρια:

Τετάρτη, 18.30: Κανονικό: 15€, Μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι): 12€, (ΟΑΕΔ) 10€

Σάββατο & Κυριακή, 21.15: Κανονικό: 17€, Μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι): 12€, (ΟΑΕΔ) 10€

  • Olvio Theatre
    Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίου 7, Βοτανικός

*Παραστάσεις μέχρι την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!