Μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ: οι απαραίτητες προϋποθέσεις

της Κατερίνας Γκικοπούλου 

Μετά από έναν κύκλο προπτυχιακών σπουδών γεμάτο γνώσεις, εμπειρίες και ένα πολυπόθητο πτυχίο στα χέρια, οι περισσότεροι απόφοιτοι επιδιώκουν να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους καριέρα με ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αποτελούν το ακαδημαϊκό «αμερικανικό όνειρο» και συνιστούν μια από τις επικρατέστερες επιλογές σπουδών.

Το πρώτο βήμα προς το όνειρο αποτελεί η αποστολή μίας αίτησης προς τα πανεπιστήμια, με στοιχεία ερευνών να δείχνουν, πως ο μέσος όρος αιτήσεων είναι έξι ανά απόφοιτο. Απαραίτητα εφόδια συνιστούν:

  • το πτυχίο τύπου Bachelor (Βsc) από ένα αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο εντός ή εκτός Αμερικής,
  • 2 συστατικές επιστολές,
  • αποδεδειγμένη γνώση αγγλικών (GMAT/IELTS)
  • αποτελέσματα απόδοσης εξετάσεων GRE, GMAT κλπ., αν χρειάζεται
  • μια συνοδευτική επιστολή, στην οποία ο υποψήφιος καλείται να επεξηγήσει με σαφήνεια τους λόγους που επέλεξε αυτό το πρόγραμμα σπουδών και τι επιδιώξεις έχει από αυτό,
  • μία επίσημη ερευνητική πρόταση στην περίπτωση αίτησης για διδακτορική έρευνα.

Η αναζήτηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος αποτελεί φυσικά μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία, ωστόσο ο χρόνος κυλά, οι προθεσμίες λήγουν και οι ευκαιρίες χάνονται. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν υπόψιν τους, ότι τα αμερικανικά πανεπιστήμια δέχονται αιτήσεις σε πρώτο στάδιο από το Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο και σε δεύτερο στάδιο από Μάρτη έως Απρίλη με αυστηρότητα στα χρονικά πλαίσια.

Το κόστος για κάθε αίτηση ανέρχεται συνήθως μεταξύ $50 και $100. Ωστόσο οι ηλεκτρονικές αιτήσεις είναι φθηνότερες ή και δωρεάν.

Για τις σπουδές στην Αμερική, όσο απαραίτητη είναι η αγγλική γλώσσα, άλλο τόσο απαραίτητη είναι και η κατοχή της Visa από τις αμερικανικές πρεσβείες. Συγκεκριμένα, τα άτομα που έχουν γίνει δεκτά από κάποιο πανεπιστήμιο, θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουν στην απόκτηση της Visa F-1 non immigrant, που είναι αυτή για τους μη Αμερικανούς σπουδαστές. Η βίζα αυτή έχει διάρκεια, όση είναι αυτή των σπουδών, ενώ παρατείνεται εν συνεχεία για λόγους πρακτικής άσκησης στην Αμερική.

Η πρακτική άσκηση αποτελεί μία εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων που αποκτά κανείς κατά τη διάρκεια ενός μεταπτυχιακού. Σε κάποια αμερικανικά πανεπιστήμια είναι προαιρετική, ενώ άλλα την έχουν εντάξει στο curriculum τους, ως αναγκαίο εφόδιο για την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου. Οι φοιτητές των Μαθηματικών, της Τεχνολογίας, της Επιστήμης και της Μηχανολογίας μπορούν να επεκτείνουν το χρονικό πλαίσιο της πρακτικής τους, σε 24 επιπλέον μήνες.

Βασικό ζήτημα, επίσης, αποτελεί η οικονομική διάσταση των σπουδών. Αποτελούν, δίχως άλλο, μια επένδυση στο μέλλον, τόσο γνώσης , όσο και επαγγελματικής–ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας. Ωστόσο, στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης, οι οικονομικοί σκόπελοι καραδοκούν και αποθαρρύνουν πολλούς από το κυνήγι αυτών των σπουδών. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια, όμως, είναι γνωστά για τις οικονομικές ενισχύσεις προς τους φοιτητές που είναι οικονομικά αδύναμοι με υποτροφίες ολικής ή μερικής φύσης. Μάλιστα, πέντε από τα καλύτερα πανεπιστήμια της ηπείρου αυτής ( Harvard, MIT, Yale, Princeton και Amherst) έχουν το σύστημα υποτροφιών need blind. Πρόκειται για την ενίσχυση των φοιτητών μόνο με ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι κριτήρια αμερικανικής υπηκοότητας ή οικονομικής αδυναμίας.

Επιλέξτε το πανεπιστήμιο που σας ταιριάζει, ετοιμάστε τη βαλίτσα σας και την αμερικανική σας προφορά και επιδιώξτε με πάθος αυτό που κάποιοι θεωρούν άπιαστο: Τις σπουδές στην Αμερική.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: