Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία: Πλήρης οδηγός

του Νικόλα Στυλιανού και της Κωνσταντίνας Πετροπούλου, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Αργυρώς Σταμούλη

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία: Γνωρίζοντας τη Ρουμανία

Η Ρουμανία βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις πρώτες επιλογές πολλών νέων από την Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και την Αυστραλία, με ιδιαίτερη προτίμηση κυρίως σε σχολές του τομέα των επιστημών υγείας όπως είναι η ιατρική, η οδοντιατρική και η φαρμακευτική. Μετά την ένταξη της χώρας το 2007 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το διαδικαστικό κομμάτι για τη μετάβαση και τη διαμονή στη χώρα, έχει απλοποιηθεί σημαντικά, καθιστώντας την ακόμα πιο ανταγωνιστική.

Η Ρουμανία ανήκει στις νοτιοανατολικές χώρες της Ευρώπης, με έκταση 238.000 χλμ² και πληθυσμό ο οποίος αγγίζει τα 20 εκατομμύρια κατοίκους. Πρωτεύουσα της χώρας είναι Βουκουρέστι. Το κλίμα της χώρας μπορεί να χαρακτηριστεί ηπειρωτικό, με ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες, σημειώνονται ωστόσο, διαφοροποιήσεις ανάλογα με το υψόμετρο της περιοχής. Το φυσικό περιβάλλον αποτελείται από μια πληθώρα διαφορετικών εικόνων και ερεθισμάτων, καθώς το βόρειο τμήμα της είναι ορεινό, ενώ στο νότιο τμήμα η υδατογραφία της κυριαρχείται από τον ποταμό Δούναβη και τους παραποτάμους του. Φυσικά, λόγω του πλούσιου υδατογραφικού δικτύου, υπάρχει πλούσια βλάστηση, τα δάση, κυρίως κωνοφόρα, καλύπτουν το 28% των συνολικών εδαφών της χώρας.

Η ρουμανική γλώσσα είναι εύκολη στην εκμάθηση, διότι είναι λατινογενής.

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία: Η ζωή στη Ρουμανία

Η ζωή στη Ρουμανία όμως έχει πολλά θετικά στοιχεία καθώς πέρα από μια χώρα φυσικού κάλλους διαθέτει προοδευτική πολιτική στο κομμάτι της θρησκείας. Με το Σύνταγμα του 1911, νομιμοποιείται πως καμιά θρησκεία δεν θεωρείται ως επίσημη του κράτους, (αν και η συντριπτική πλειοψηφία είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι) και αναγνωρίζεται η ανεξιθρησκία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η παιδεία είναι δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες και υποχρεωτική για δέκα χρόνια, στις ηλικίες μεταξύ 6-16 ετών. Μετά το πέρας 8 ετών τα παιδιά καλούνται να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν για 2 ακόμα χρόνια στο ίδιο σχολείο ή για 4 έτη σε λύκειο. Φυσικά, η εισαγωγή στο λύκειο γίνεται με βάση τα αποτελέσματα εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο. Τα λύκεια διακρίνονται σε θεωρητικής και τεχνικής κατεύθυνσης. Σημαντική είναι η λειτουργία αρκετών πανεπιστημίων και πολλών ανώτερων και ανώτατων επαγγελματικών και τεχνικών σχολών. Ενώ εξίσου σημαντική είναι και η επιστημονική δραστηριότητα της Ακαδημίας Επιστημών της χώρας.

Στον τομέα της πολιτικής, το πολίτευμά της βασίζεται στο Ημιπροεδρικό σύστημα. Το Ημιπροεδρικό σύστημα (ή Ημιπροεδρική Δημοκρατία) είναι ένας τύπος Προεδρικής δημοκρατίας, όπου υπάρχει πρόεδρος και πρωθυπουργός. Το Κοινοβούλιο κατέχει τη νομοθετική εξουσία και αποτελείται από δυο σώματα το Senat (Γερουσία), με 140 μέλη και την CameraDeputaţilor (Βουλή των Αντιπροσώπων) με 345 μέλη, ενώ ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μοιράζονται την εκτελεστική εξουσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κατέχει τον κυρίαρχο ρόλο.

Επιλογικά, μιλώντας για την Ρουμανία όμως δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον θρύλο του Κόμη Δράκουλα που βασίζεται στον Κόμη Βλαντ Ντρακούλ(15ος αιώνας), ο γιος του οποίου είχε τη φήμη ότι σκότωνε με ανασκολοπισμό τους εχθρούς που αιχμαλώτιζε κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία 2

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία: Δικαίωμα διαμονής στην Ρουμανία

Η διαμονή στη Ρουμανία ως μέλος της ΕΕ είναι εύκολη υπόθεση, με προϋπόθεση ότι:

1) είστε εγγεγραμμένος σε εγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα,

2) διαθέτετε επαρκές εισόδημα (από οποιαδήποτε πηγή) που σας επιτρέπει να ζείτε χωρίς να χρειάζεστε εισοδηματική ενίσχυση,

3) διαθέτετε πλήρη υγειονομική ασφαλιστική κάλυψη εκεί.

Κατά τους 3 πρώτους μήνες διαμονής δεν είναι απαραίτητη η εγγραφή σε κάποια δημόσια αρχή (συνήθως στο δημαρχείο ή το τοπικό αστυνομικό τμήμα), ώστε να αποκτήσετε έγγραφο που να επιβεβαιώνει το δικαίωμα διαμονής, μπορείτε να το πράξετε όμως, αν επιθυμείτε.

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία

Οι εθνικές αρχές είναι δυνατόν να θέσουν ως όρο το εισόδημά σας να είναι μεγαλύτερο από εκείνο που δικαιολογεί την καταβολή ενίσχυσης του βασικού εισοδήματος στην εν λόγω χώρα.

Κίνδυνος υπάρχει να χάσετε το δικαίωμα διαμονής στη χώρα εάν τελειώσετε τις σπουδές σας και δεν μπορείτε να αποδείξετε ότι εργάζεστε ή διαθέτετε επαρκείς πόρους για να ζήσετε εκεί.

Σε όλη τη διάρκεια της διαμονής σας αντιμετωπίζεστε ως υπήκοοι της χώρας αυτής, ιδίως όσον αφορά την εργασία, τις αμοιβές, τα μέσα που διευκολύνουν την πρόσβαση στην εργασία, την εγγραφή σε σχολείο, πανεπιστήμιο κλπ.

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία: Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρουμανίας

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Ρουμανία είναι δημόσια ή ιδιωτική και οι φορείς της είναι τα Πανεπιστήμια, οι Ακαδημίες και τα Πανεπιστημιακά Κολέγια. Το ρουμάνικο σύστημα ανώτατης παιδείας αποτελείται από προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές (Master, διδακτορικό, ειδίκευση). Οι ανώτατες πτυχιακές σπουδές διαρκούν από τρία έως έξι χρόνια, και οι μεταπτυχιακές από ένα έως επτά έτη. Αρμόδια κρατική αρχή είναι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας, Νεολαίας και Αθλητισμού (MECTS), βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

  • Το Ακαδημαϊκό έτος διαρκεί 30 εβδομάδες. Αρχίζει στις 1 Οκτωβρίου και τελειώνει 8 Ιουλίου, όπου έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κανονικές και επαναληπτικές εξετάσεις. Τα μαθήματα διακόπτονται για διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
  • Το Ακαδημαϊκό έτος είναι χωρισμένο σε δύο τετράμηνα των 15 εβδομάδων. Κάθε τετράμηνο ακολουθείται από μια εξεταστική περίοδο (χειμερινή εξεταστική: Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και θερινή εξεταστική: Ιουνίου – Ιουλίου αντίστοιχα για το κάθε τετράμηνο).
  • Από το Ακαδημαϊκό έτος 2009/2010 έγιναν αλλαγές στα δίδακτρα των πανεπιστημίων της Ρουμανίας και στο σύστημα εισαγωγής των Ευρωπαίων φοιτητών.
  • Μετά την είσοδο της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων παίρνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (χωρίς να περάσουν από την διαδικασία του ΔΟΑΤΑΠ).
  • Οι μεταπτυχιακές σπουδές διαρκούν συνήθως από τρεις μήνες έως δύο χρόνια για όλες τις ειδικότητες, με εξαίρεση τον ιατρικό τομέα, όπου χρειάζονται από δύο έως επτά χρόνια για να ολοκληρωθούν και να απονεμηθεί ο τίτλος του ειδικού γιατρού. Μετά τα μεταπτυχιακά μπορούν να ακολουθήσουν οι σπουδές σε επίπεδο διδακτορικού με τη μορφή υποχρεωτικής παρακολούθησης  (διάρκειας τριών ετών) ή χωρίς παρακολούθηση (διάρκειας τεσσάρων ετών).

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία 3

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία: Προϋποθέσεις εισαγωγής

Οι Έλληνες υποψήφιοι πρέπει να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου.

Στα κρατικά ή ιδιωτικά αναγνωρισμένα ιδρύματα τα δίδακτρα διαφέρουν και μπορούν να αγγίξουν το ποσό των 7,000€ για τις ιατρικές σχολές. Για την εγγραφή στο πρώτο έτος απαιτούνται εξετάσεις στη γλώσσα και στη ορολογία για κάθε ειδικότητα. Στα υπόλοιπα τμήματα τα δίδακτρα κυμαίνονται από 2,000€ έως 5,000€ ανάλογα με τη σχολή και τη χώρα προέλευσης του ενδιαφερόμενου. Κάποιες σχολές προσφέρουν προγράμματα στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα, όπου επίσης απαιτούνται παρόμοιες εξετάσεις στην αντίστοιχη γλώσσα. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ξένοι υπήκοοι αρχίζουν τις σπουδές τους με ένα προπαρασκευαστικό έτος. Σκοπός αυτού του έτους είναι η εκμάθηση τη ρουμανικής γλώσσας και ορολογίας.

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία

Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε χωρίς ή με ελάχιστα χρήματα τις σπουδές σε κρατικά πανεπιστήμια. Οι χωρίς δίδακτρα θέσεις καθορίζονται από το βαθμό εισαγωγής. Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα και συνεπώς οι Έλληνες μπορούν να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις μαζί με τους Ρουμάνους. Βασική προϋπόθεση είναι η επιτυχής εξέταση στη ρουμανική γλώσσα (πτυχίο επιπέδου Β2). Η ύλη και ο τρόπος διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων καθορίζονται από κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα ξεχωριστά.

Για την εγγραφή των αλλοδαπών στα ρουμανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα απαιτούνται:

  • Αίτηση εγγραφής
  • Αντίγραφο απολυτηρίου λυκείου ή πτυχίο
  • Αντίγραφο πιστοποιητικού γεννήσεως
  • Πιστοποιητικό υγείας
  • Πιστοποιητικό γλώσσας
  • Αντίγραφο διαβατηρίου
  • 3-4 φωτογραφίες διαβατηρίου

Παράλληλα, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους και τα πρωτότυπα έγγραφα, θεωρημένα από το υπουργείο Παιδείας και την πρεσβεία της χώρας από την οποία προέρχονται. Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται μαζί με τα δικαιολογητικά στην πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα.

Για την αναγνώριση από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τίτλων ανώτατων σπουδών που έχουν αποκτηθεί βάσει του ρουμάνικου συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πληροφορίες μπορούν να ληφθούν από τα κέντρα NARIC (κέντρα πληροφόρησης για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σε εθνικό επίπεδο). Παρόλα αυτά είναι καλό να έχουμε υπόψη και τον ελληνικό φορέα αναγνώρισης πτυχίων τον ΔΟΑΤΑΠ .

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία: Δίδακτρα

Τα δίδακτρα καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και είναι παρόμοια για όλαΜεταπτυχιακά στη Ρουμανία τα πανεπιστήμια. Το ύψος τους εξαρτάται από το αντικείμενο σπουδών. Το ύψος των διδάκτρων ανέρχεται στα 2,430-2,700€ ανά έτος για τεχνικές σχολές, σπουδές μαθηματικών και φυσικής, σχολές αγρονομίας και τμήματα αθλητισμού. Σε 3,200-5,000€ το χρόνο για ιατρικές και φαρμακευτικές σπουδές, σε 3,780-4,200€ ανά έτος για μουσικές σχολές και σχολές καλών τεχνών, ενώ για δραματικές σχολές το κόστος μπορεί να αγγίξει τα 7,500€ το χρόνο. Σε σχολές σκηνοθεσίας τα δίδακτρα κυμαίνονται από 8,550 έως 9,500€ ανά έτος.

Για τις μεταπτυχιακές σπουδές, τα ετήσια δίδακτρα ξεκινούν από 2,610 και αγγίζουν τα 9,700€, ανάλογα με το αντικείμενο των σπουδών. Τα δίδακτρα πληρώνονται προκαταβολικά για μία ελάχιστη περίοδο τριών μηνών. Το προπαρασκευαστικό έτος που πρέπει να ολοκληρωθεί αν ο υποψήφιος δεν έχει καμία γνώση της ρουμανικής κοστίζει 700€.

Κόστος διαμονής και ζωής

Η Ρουμανία είναι μια από τις πιο οικονομικές χώρες για σπουδές.

Τα Ρουμάνικα Πανεπιστήμια στην πλειοψηφία τους έχουν παράδοση στην πανεπιστημιακή Μεταπτυχιακά στη Ρουμανίαστέγαση (campus), όμως στη χώρα δεν υπάρχουν διαθέσιμες φοιτητικές εστίες για αλλοδαπούς φοιτητές. Έτσι ο φοιτητής πρέπει να αναζητήσει μόνος του κατοικία. Παρόλα αυτά, κάποια πανεπιστήμια διαθέτουν κάποια καταλύματα για φοιτητές. Οι τιμές στα καταλύματα που παρέχονται στους φοιτητές από το πανεπιστήμιο κυμαίνονται μεταξύ 30 € – 140 € ανά μήνα, ενώ στα ιδιωτικά σπίτια μεταξύ 180 € – 300 €. Αν κάποιος επιθυμεί να νοικιάσει δικό του σπίτι, καλό θα ήταν να το αναζητήσει από τις εφημερίδες ή κάποιο μεσιτικό γραφείο. Τέλος, ένας μέσος αλλοδαπός φοιτητής μπορεί να ζήσει άνετα και να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του με 300-500€ το μήνα.

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία: Χρηματοδοτήσεις- Υποτροφίες

Αρκετές υποτροφίες και κληροδοτήματα χορηγούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Ελλάδας. Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα χρηματοδότησης των σπουδών από φορείς του εξωτερικού. Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να προέρχεται από διμερείς μορφωτικές συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Ακόμα προσφέρονται υποτροφίες και από τις δυο κυβερνήσεις αλλά και δημόσιους οργανισμούς. Πολλές και τα ίδια τα πανεπιστήμια στα οποία έχει γίνει δεκτός ο υποψήφιος προσφέρουν οικονομική ενίσχυση.

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία 4

Ιατρική Μέριμνα

Τα άτομα που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα στις ίδιες ιατρικές παροχές ως μόνιμοι κάτοικοι της Ρουμανίας όταν χρειάζονται ιατρική θεραπεία εάν έχουν την κάρτα Ευρωπαϊκής Ιατρικής Μέριμνας (EHIC).

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία: Εργασία και Σπουδές

Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν να έχουν μια ημι- απασχόληση ταυτόχρονα με τις σπουδές τους. Οι περισσότεροι Έλληνες φοιτητές βρίσκουν ευκαιρίες εργασίας σε Ελληνικές επιχειρήσεις που υπάρχουν στη Ρουμανία, όπου δεν υπάρχει και μεγάλη απαίτηση για τη γνώση της Ρουμάνικης γλώσσας. Παρόλα αυτά, ο μισθός είναι πολύ χαμηλός σε αντιστοιχία με αυτούς στην Ελλάδα και οι ώρες εργασίας είναι πολλές.

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία: Τα Τέσσερα Κορυφαία Πανεπιστήμια

1) Πανεπιστήμιο του Βουκουρέστι: Αποτελεί το νούμερο ένα πανεπιστήμιο της Ρουμανίας στη παγκόσμια κατάταξη. Δημιουργήθηκε το 1864 ενώ σήμερα φοιτούν σε αυτό περίπου 32.000 φοιτητές και απασχολούνται γύρω στους 1.300 εκπαιδευτικούς. Διαθέτει 18 διαφορετικά είδη σχολών, καλύπτοντας ένα πολύ ευρύ φάσμα μαθημάτων.

2) Πανεπιστήμιο Babes – Bolyai: Θεωρείται το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ρουμανίας, καθώς σπουδάζουν εκεί περίπου 41.000 φοιτητές. Ιδρύθηκε το 1919 και πήρε το όνομά του από τον ερευνητή Victor Babes και τον Ούγγρο μαθηματικό Janos Bolyai, ενώ παράλληλα διαθέτει 21 διαφορετικές σχολές. Ως φοιτητής στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, έχει κανείς τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα μαθήματα σε πέντε διαφορετικές γλώσσες όπως τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ουγγρικά και φυσικά τα ρουμάνικα.

3) Πανεπιστήμιο του Alexandru Ioan Cuza: Είναι το αρχαιότερο ρουμάνικο πανεπιστήμιο καθώς δημιουργήθηκε το 1860 από έναν πρίγκιπα με αυτό το όνομα. Στο πανεπιστήμιο αυτό φοιτούν περίπου 26.000 φοιτητές, ενώ διαθέτει 15 σχολές όπως θεολογίας, νομικής και φιλοσοφίας.

4) Δυτικό Πανεπιστήμιο της Timisoara: Είναι το τέταρτο πανεπιστήμιο της Ρουμανίας στη παγκόσμια κατάταξη και ιδρύθηκε το 1962. Διαθέτει 11 διαφορετικά είδη σχολών μεταξύ αυτών γεωγραφίας, βιολογίας, νομικής, φιλοσοφίας, μαθηματικών κ.α. Ο πιο φημισμένος απόφοιτος είναι ο Herta Müller, ο οποίος κέρδισε το νόμπελ λογοτεχνίας το 2009.

Δείτε το αρχείο μας με όλα τα Πανεπιστήμια της Ρουμανίας που αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ:

Μεταπτυχιακά στη Ρουμανία – Αναγνωρισμένα Ιδρύματα Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π

Δείτε, επίσης το άρθρο μου για τη φοιτητική ζωή στο Βουκουρέστι:

Φοιτητική ζωή στο Βουκουρέστι

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: