Μεταπτυχιακά στην Ουκρανία: Πλήρης Οδηγός

της Στέφι Ράσκοβα

Η Ουκρανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση (603.500 τ.χλμ.) χώρα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην Ανατολική Ευρώπη και συνορεύει με αρκετές χώρες: Ρωσία, Λευκορωσία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Μολδαβία. Βρέχεται από τη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα. Πρωτεύουσά της είναι το Κίεβο, επίσημη γλώσσα τα ουκρανικά και νόμισμα η γρίβνα.

Η Ουκρανία είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της με τους καθεδρικούς ναούς και τα μοναστήρια να αποτελούν στολίδια της. Έχει απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Ιδανική για τους λάτρεις της ιστορίας, της φύσης, τους μελλοντικούς επιχειρηματίες και τους αθλητικούς τύπους. Αν και τα βουνά της δεν είναι πολύ ψηλά, δε γίνεται να πας στην Ουκρανία και να μη δοκιμάσεις κάτι από τις πολλές δραστηριότητες που υπάρχουν, μεταξύ των οποίων είναι το σκι, η πεζοπορία, η ορειβασία, η ορεινή ποδηλασία.

Η οικονομία της χώρας παρουσιάζει ποικιλομορφία και προσφέρει πολλές ευκαιρίες ειδικά στους νέους! Υπάρχουν 800 ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης και τα δίδακτρα είναι συγκριτικά πολύ χαμηλά. Η φοιτητική ζωή είναι έντονη σε πολλές από τις πόλεις της (Kiev, Zaprozhye, Dnepropertrovsk, Lviv, Odesa).

Μεταπτυχιακά στην Ουκρανία: Πανεπιστημιακά Ιδρύματα

Υπάρχουν 6 τύποι ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης. Το καθένα από αυτά έχει συγκεκριμένο επίπεδο αναγνώρισης. Τα προγράμματα σπουδών (από προπτυχιακά έως και διδακτορικά) έχουν το υψηλότερο επίπεδο αναγνωρισιμότητας και είναι γνωστά ως πανεπιστήμια, ακαδημίες και κονσερβατόρια ή αλλιώς ωδεία.

Τα πανεπιστήμια έχουν συνήθως πολλούς κλάδους και ποικιλία διαφόρων τμημάτων, αλλά υπάρχουν και ορισμένα ιδρύματα που ειδικεύονται στο χώρο τους, σε μία μόνο κατεύθυνση. Οι ακαδημίες είναι κι αυτές εστιασμένες σε έναν κλάδο γνώσης και προτιμούν να ειδικεύονται εκεί. Τα κονσερβατόρια, από την άλλη, σχετίζονται με τον πολιτισμό περισσότερο, την κουλτούρα, τις τέχνες, τη μουσική.

Τα ινστιτούτα που ασχολούνται με ειδικούς τομείς, καλύπτουν κλάδους σχετικούς με τεχνικές, ιατρική, γεωργία, παιδαγωγικά, τεχνολογία, οικονομία, υγεία, νομοθεσία, τέχνες και design. Καλό είναι να επικεντρωθείς σε πανεπιστήμια με εθνικό/ κρατικό κύρος (national status). Κι αυτό γιατί είναι συχνά βραβευμένα για την εξαιρετική τους απόδοση στην έρευνα και την επιστημονική τους δραστηριότητα.

Τα προπτυχιακά προγράμματα διαρκούν συνήθως τέσσερα χρόνια. Οι γλώσσες διδασκαλίας είναι τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ουκρανικά και τα Ρωσικά. Οι φοιτητές άλλων χωρών ίσως χρειαστεί να έχουν proficiency ή να παρακολουθήσουν για ένα ακαδημαϊκό έτος το προκαταρκτικό τμήμα για την εκμάθηση της ρωσικής ή/ και ουκρανικής γλώσσας. Αυτό δεν είναι βέβαια απαραίτητο για όσους γνωρίζουν μια από τις άλλες δύο γλώσσες, αλλά παρ’όλα αυτά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ως ανεξάρτητο μάθημα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Γαλλικά χρησιμοποιούνται μόνο στις σχολές Ιατρικής. Οπότε, βεβαιώσου για τη γλώσσα διδασκαλίας των σπουδών σου πριν κάνεις την αίτησή σου.

Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να ξέρεις είναι πως έξι πανεπιστήμια της Ουκρανίας βρίσκονται στη λίστα QS World University Rankings 2018 και οχτώ στη λίστα QS EECA University Ranking 2018! Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τα τρία κορυφαία παρακάτω.

Μεταπτυχιακά στην Ουκρανία: Τα top πανεπιστήμια 

V. N. Kharkiv National University

Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας στην Ουκρανία και κυμαίνεται στις θέσεις 401-410 παγκοσμίως. Βρίσκεται στην πόλη Kharkiv και πρόκειται για το δεύτερο παλιότερο πανεπιστήμιο της χώρας, αφού ιδρύθηκε το 1804. Στη λίστα EECA είναι στην τρίτη θέση για τον δείκτη ξένων φοιτητών και στην 53η γενικώς.

Taras Schevchenko National University of Kyiv

Βρίσκεται στο Kyiv/Kiev, δηλαδή το γνωστό σε εμάς Κίεβο, στην πρωτεύουσα της χώρας. 53ο στο EECA, κατακτάει θέση μεταξύ 411-420 στο World University Ranking και αποτελεί ένα από τα πανεπιστήμια μεγαλύτερου κύρους στην Ουκρανία με περίπου 26.000 φοιτητές. Διατηρεί καλές σχέσεις και συνεργασίες με 277 ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιστημονικά ινστιτούτα από 57 χώρες.

National Technical University of Ukraine “Kyiv Polytechnic Institute”

Βρίσκεται στις θέσεις 501-550 παγκοσμίως, 49ο στο EECA για τη φετινή χρονιά. Ιδρύθηκε το 1898 και έχει πάνω από 36.000 φοιτητές. Ίσως για τον λόγο αυτό, το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο έχει δύο πανεπιστημιουπόλεις, μία στο Κίεβο και μία στην πόλη Slavutych. Πρόκειται για το μέρος από το οποίο αποφοίτησε ένας μεγάλος αριθμός σπουδαίων και πολλά υποσχόμενων τεχνικών και επιστημόνων, ανάμεσα στους οποίους και ο Sergei Korolev.

Φοιτητικές πόλεις

Kiev

Η πρωτεύουσα, όπως είναι φυσικό, προσφέρει ποικιλία πραγμάτων που μπορείς να κάνεις. Με κυριότερο τα μουσεία, τα οποία είναι πάρα πολλά! Βλέπε «History of Toilets Museum». Έχει πολλά εκθέματα, αξιοθέατα, συναυλίες, στάδια, θέατρα, κινηματογράφους, παμπ και κλαμπ. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα νυχτερινής ζωής και άφθονη διασκέδαση. Επίσης, αν είσαι αθλητικός τύπος, πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν γήπεδα διαφόρων αθλημάτων, γυμναστήρια, πισίνες κολύμβησης κοντά στις φοιτητικές τους εστίες. Αν πάλι προτιμάς να χαλαρώσεις, το Κίεβο είναι ένας ήσυχος προορισμός με οφέλη για τη σωματική και πνευματική υγεία, έχει πολλά και μεγάλα φυσικά πάρκα με δημοφιλέστερο το Oleksandriya, το οποίο είναι 200 ετών και βρίσκεται στη Bila Tserkva. Και φυσικά, υπάρχουν δύο κορυφαία πανεπιστήμια εκεί, το Taras Schevchenko και το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο (τα οποία προαναφέρθηκαν).

Donetsk

Μία πόλη με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, πνευματική ατμόσφαιρα, βιομηχανικό τουρισμό, αρκετά μέρη γεμάτα πράσινο και πολλά σώματα νερού. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς το «First City Pond», και να περάσεις τη γέφυρα από την οποία βλέπεις ολόκληρη την πόλη. Εκεί υπάρχουν και μικροπωλητές που  ψαρεύουν και πουλάνε μικρά ψαράκια. Υπάρχουν και πολλά εθνικά πανεπιστήμια και το κορυφαίο πανεπιστήμιο Ιατρικής της χώρας, σύμφωνα με το Ουκρανικό Υπουργείο Παιδείας, Donetsk National Medical University. Επίσης, το Donetsk State University of Management, το οποίο θεωρείται πολύ καλό στο πεδίο του, το Donetsk National University of Trade and Economy και τέλος, το Donetsk National University, το οποίο βρίσκεται στις θέσεις 801-1000 στο QS World University Ranking.

Kharkiv

Πρόκειται για μια πόλη στην οποία υπάρχουν πολλοί ρωσσόφωνοι ακαδημαϊκοί και λόγιοι. Είναι γνωστή για τη ζωντανή ροκ και εναλλακτική μουσική σκηνή της και για τη δική της εκδοχή Γερμανικής μπυραρίας, στην οποία σερβίρουν φρέσκια ξανθή και ale μπύρα, φτιαγμένη σε μικροζυθοποιία και πολύ κρέας υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Έχει επίσης 13 κρατικά πανεπιστήμια και πληθώρα άλλων ινστιτούτων ανώτερης εκπαίδευσης. Εκεί βρίσκεται και το νούμερο ένα ουκρανικό πανεπιστήμιο V. N. Karazian Kharkiv National University. Έτσι εξηγείται ίσως και ο μεγάλος αριθμός ξένων φοιτητών. Σίγουρα θα βρεις πολλούς καινούριους εκεί, σαν κι εσένα. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα είναι το χαμηλό κόστος ζωής, το οποίο είναι χαμηλότερο ακόμα και συγκριτικά με άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Odesa

Μια πόλη επίσης γεμάτη μουσεία και πάρκα, αλλά και με το στοιχείο της θάλασσας. Η Odesa είναι γνωστή για της ωραίες της παραλίες και την ταινία που γυρίστηκε εκεί «The Battleship Potemkin”. Το πιο ιστορικό στοιχείο της πόλης αποτελούν οι Σκάλες Ποτέμκιν, οι οποίες είναι η κύρια είσοδος στην πόλη από τη θάλασσα. Για όσους βαριούνται αν την περπατήσουν, μπορούν να πάρουν δωρεάν το σιδηρόδρομο που βρίσκεται παράλληλα με τις σκάλες. Αν είσαι νυκτόβιος τύπος, τότε αυτή η πόλη είναι ιδανική για σένα! Έχει μοναδικούς «ναούς» χορού, μέρη για να χαλαρώσεις κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, παραλία γυμνιστών για τους πιο εξτρίμ τύπους, την παραλία Arkadia με τα old-school arcade games και πολλές καφετέριες, μπαρ και κλαμπ. Επίσης, καταπληκτική εναλλακτική μουσική σκηνή με πολλά indie συγκροτήματα και τοπικούς dj.  Στην πόλη αυτή βρίσκεται και το παλιότερο μουσικό εκπαιδευτικό ινστιτούτο της Ουκρανίας, το V. Nezhdanova Odessa State Musical Academy.

Αίτηση

Για να σπουδάσεις στην Ουκρανία χρειάζεσαι βέβαια πρόσκληση που να επιβεβαιώνει την αποδοχή σου στο επιλεγμένο από εσένα Πανεπιστήμιο. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Απλά κάνεις κατευθείαν αίτηση στο πανεπιστήμιο της επιλογής σου αποστέλλοντας ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σου και της πιο πρόσφατης βαθμολογίας σου. Μπορείς να το αποκτήσεις είτε μέσω του ίδιου του πανεπιστημίου ή μέσω άλλων οργανισμών που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία και για τις εγγραφές του Ιανουαρίου και για αυτές του Σεπτέμβρη. Συνήθως η υπηρεσία χρεώνεται με US$300 για τα μπάτσελορ προγράμματα και με US$400 για μάστερ ή διδακτορικό. Σε περίπτωση που προτιμήσεις κάποιον οργανισμό, σιγουρέψου πως εγκρίνεται από το Ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η αίτησή σου επεξεργάζεται συνήθως 2-4 μέρες. Η πρόσκληση ισχύει για 90 έως 180 μέρες από την ημερομηνία έκδοσής της, οπότε καλό είναι να κάνεις αίτηση για visa μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο.

Κριτήρια

Ως φοιτητής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορείς αν επισκεφτείς την Ουκρανία για 90 μέρες χωρίς να χρειάζεσαι visa. Αλλά τη χρειάζεσαι σε περίπτωση που θέλεις να σπουδάσεις εκεί. Ειδικά αν η χώρα προέλευσής σου έχει Ουκρανική Πρεσβεία, τότε η διαδικασία είναι πιο σύντομη. Μόλις λάβεις την πρόσκλησή σου, απλά μπαίνεις στην ιστοσελίδα http://visa.mfa.gov.ua κάνοντας αίτηση για visa και κλείνεις συνάντηση στο κοντινότερο προξενείο. Θα χρειαστείς τα εξής αυθεντικά έγγραφα και ίσως και κάποιες φωτοτυπίες:

 • Πρόσκληση
 • Αίτηση για visa
 • Πιστοποιητικό γέννησης
 • Διαβατήριο (που να ισχύει τουλάχιστον για έναν χρόνο)
 • Κάποιες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου (το πόσες εξαρτάται από την πρεσβεία)
 • Κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να δείχνει πως μπορείς να αντεπεξέλθεις οικονομικά στις σπουδές
 • Πιστοποιητικό υγείας (το πολύ 2 μηνών)
 • Ιατρική ασφάλεια
 • Αποτελέσματα HIV/ AIDS τεστ (το πολύ 2 μηνών παλιά)
 • Ένα εισιτήριο επιστροφής που να ισχύει για ένα χρόνο τουλάχιστον
 • Πιστοποιητικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τους πρωτοετείς φοιτητές μπάτσελορ
 • Επιπλέον έγγραφα για φοιτητές μάστερ και διδακτορικού
 • Ίσως χρειαστούν και έγγραφα που να δηλώνουν τον μόνιμο ή προσωρινό τόπο διαμονής

Η Ουκρανική Πρεσβεία θα τα μεταφράσει και θα τα πιστοποιήσει με μια υπογραφή ή σφραγίδα. Πρέπει να παρουσιάσεις τα έγγραφα μαζί με μια κάρτα μετανάστευσης στο αεροδρόμιο. Την κάρτα μετανάστευσης την παραλαμβάνεις από κάποια αεροσυνοδό και πρέπει να συμπληρώσεις δύο πανομοιότυπες στήλες. Ο αστυνομικός θα κρατήσει τη μία κάρτα και θα σου δώσει την άλλη. Πρόσεξε να βάλεις την κάρτα μετανάστευσης σε ασφαλές μέρος, μιας και θα σου χρειαστεί κατά την έξοδό σου από τη χώρα! Θα πρέπει επίσης να ενημερώσεις νωρίτερα το Πανεπιστήμιο ή την υπηρεσία που επέλεξες για την άφιξή σου, έτσι ώστε να σε υποδεχθεί κάποιος εκπρόσωπος στο αεροδρόμιο.

Δίδακτρα στην Ουκρανία

Η τιμή των διδάκτρων ποικίλλει ανάλογα με το πτυχίο και το ίδρυμα της επιλογής σου. Τα πανεπιστήμια στο Κίεβο είναι πιο ακριβά από τα υπόλοιπα. Επίσης, κάποιες φορές τα έξοδα είναι μεγαλύτερα την πρώτη φοιτητική χρονιά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Κάποια Ουκρανικά πανεπιστήμια ίσως προσφέρουν πακέτο διδάκτρων που να περιλαμβάνουν μέσα βιβλία, εξετάσεις, εκπρόσωπο και άλλα. Γενικά, να έχεις στο μυαλό σου πως για πτυχίο μπάτσελορ το κόστος ανέρχεται στα 2.500-5.800US$ τη χρονιά με τα προπαρασκευαστικά μαθήματα να κοστίζουν γύρω στα 1800$. Οι διεθνείς πρωτοετείς φοιτητές πρέπει να πληρώσουν προκαταβολικά για ολόκληρη την χρονιά και μετά ανά εξάμηνο. Ίσως, επίσης, να χρειαστεί αν πληρώσεις ένα ποσό για την άφιξή σου (10-30$).

Οικονομική αρωγή

Οι περισσότεροι φοιτητές πληρώνουν τη διαμονή τους χωρίς κάποια βοήθεια από υποτροφίες κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ουκρανία αν μην παρέχει κάποια κρατική οικονομική βοήθεια. Ο λόγος που πολλοί επιλέγουν αυτή τη χώρα για τις σπουδές τους είναι επειδή γενικότερα το κόστος ζωής είναι πολύ χαμηλό εκεί σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλεις να ενισχυθείς οικονομικά, υπάρχει κάποια βοήθεια για τους φοιτητές με υψηλούς βαθμούς, ή μπορείς να κερδίσεις κάποια υποτροφία από τη χώρα καταγωγής σου.

Φοιτητική στέγαση

Οι περισσότεροι φοιτητές στην Ουκρανία διαμένουν σε κοιτώνες, εστίες που παραχωρούνται από τα πανεπιστήμια σπουδών τους. Συνήθως μοιράζεσαι τον χώρο σου με άλλον ένα ή δύο φοιτητές. Μπορείς, όμως, να επιλέξεις να μείνεις σε κάποιο διαμέρισμα εκτός της φοιτητούπολης, μαζί με μια μικρή ομάδα φοιτητών ή να σε φιλοξενήσει κάποια οικογένεια Ουκρανών. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει αν ενημερώσεις το πανεπιστήμιό σου για τη διεύθυνση της φοιτητικής σου στέγης.

Ό,τι και να επιλέξεις, καλή αρχή!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: