Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Πλήρης οδηγός

 

Της Ευγενίας Πάταρα

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Εισαγωγικά

Αν και μικρή σε μέγεθος, η Ολλανδία έχει μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και έχει κάνει μεγάλο οικονομικό άνοιγμα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η Ολλανδία είναι βασίλειο, υπό το επίσημο όνομα Βασίλειο της Ολλανδίας (the Kingdom of the Netherlands). Αποτελείται από την ίδια την Ολλανδία και από άλλα έξι νησιά στην Καραϊβική Θάλασσα. Σε διεθνές επίπεδο, η Ολλανδία συναντάται συχνά με το όνομα Holland, το οποίο προκύπτει από τις δύο δυτικές παράκτιες επαρχίες της χώρας, North και South Holland, οι οποίες αποτελούσαν τις πιο ανεπτυγμένες και τις πιο πλούσιες περιοχές της κατά το 17ο αιώνα και οι οποίες κατέχουν κυρίαρχο ρόλο στην ιστορία της χώρας.

Η Ολλανδία (the Netherlands) πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι περίπου το ένα τέταρτο του γεωγραφικού της εύρους βρίσκεται κάτω από το επιφάνεια της θάλασσας. Συνορεύει με τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Βόρεια Θάλασσα και βρίσκεται, επίσης, σε απόσταση αναπνοής από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι Βρυξέλλες απέχουν δύο ώρες με το τρένο και μια απευθείας πτήση από το Άμστερνταμ σε μεταφέρει σε Παρίσι, Μαδρίτη ή Βερολίνο. Το τοπίο της είναι υπερβολικά επίπεδο, με λίγα μόνο σημεία όπου σχηματίζονται μικροί λόφοι. Το νερό, σε οποιαδήποτε μορφή (ποτάμια, λίμνες, κανάλια) είναι το βασικό χαρακτηριστικό της μορφολογίας του εδάφους της. Eίναι μια από τις πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της να είναι αστικό. Είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Ευρώπης, ευρέως γνωστή για την ελευθερία και την ανεκτικότητα όσον αφορά το νομικό της πλαίσιο. Ωστόσο, έχει μεγάλη ποικιλία από φοιτητικές πόλεις, οι οποίες απέχουν μόνο μια διαδρομή με ποδήλατο (το προτιμώμενο μέσο μετακίνησης της χώρας) από κάποιο γραφικό τοπίο.

Η ζωή στην Ολλανδία είναι, όπως πολύ απλά θα λέγαμε, χαλαρή και προσελκύει φοιτητές και εργαζόμενους από κάθε γωνιά της γης. Η άνετη αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων και η άπλετη ελευθερία σχετικά με τη θρησκεία και τη σεξουαλικότητα συνθέτουν το κάδρο της ζωής σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα. Χαρακτηριστικό της κοινωνίας της είναι πως πάνω από 190 διαφορετικές εθνικότητες ζουν στις διάφορες πόλεις και στα χωριά της. Η πολιτιστική ποικιλομορφία της την καθιστά μια χώρα όπου η γνώση, οι ιδέες και οι διαφορετικοί πολιτισμοί ενώνονται, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό κέντρο στην Ευρώπη. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα Ολλανδικά, ενώ η πλεοψηφία του πληθυσμού συνήθως μιλά Αγγλικά και άλλη μια ξένη γλώσσα, Γαλλικά ή Γερμανικά.

Από άποψη ασφάλειας, παρ’όλη την ελευθερία που τη χαρακτηρίζει, η Ολλανδία είναι μια χώρα με χαμηλά επίπεδα βίας και εγκληματικότητας, ενώ οι αστυνομικές αρχές είναι ιδιαίτερα φιλικές προς τους πολίτες.

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Σπουδές στην Ολλανδία

Γιατί να επιλέξει κανείς την Ολλανδία για σπουδές

Τα ολλανδικά πανεπιστήμια έχουν μεγάλη παράδοση στην υποδοχή ξένων φοιτητών, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν και δικούς τους σπουδαστές σε άλλες χώρες. Άλλωστε, και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus έχει πάρει το όνομά του από έναν από τους πιο γνωστούς στοχαστές της Ολλανδίας, τον Desiderius Erasmus, ο οποίος επισκέφθηκε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Κάθε χρόνο η Ολλανδία υποδέχεται περίπου 90.000 φοιτητές από το εξωτερικό για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Οι λόγοι που αυτός ο μεγάλος όγκος φοιτητών προτιμά την Ολλανδία για τις σπουδές του ποικίλουν. Πρώτα απ’όλα, τα καταξιωμένα πανεπιστήμιά της, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς της χώρας, καθώς συνδυάζουν ιδρύματα που έχουν κατασκευαστεί από το 16ο αιώνα και τα οποία εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας σε πολλά πεδία εκπαίδευσης, όπως είναι η υψηλής τεχνολογίας βιομηχανία, η πρωτοποριακή τέχνη και τα προγράμματα σχεδίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ολλανδικά πανεπιστήμια θεωρούνται από τα λίγα που είναι αξιόλογα και παρέχουν σπουδές με χαμηλό κόστος.

Η Ολλανδία είναι επίσης κατεξοχήν η χώρα της πρωτοπορίας και της καινοτομίας. Αυτό φαίνεται τόσο στην ικανότητα των κατοίκων να έχουν εφεύρει τρόπους να κατασκευάσουν κατοικίες σε μια χώρα που βρίσκεται κατά ένα μεγάλο μέρος υπό του ύδατος, αλλά και στο εκπαιδευτικό της υπόβαθρο, καθώς είναι μια μικρή χώρα η οποία ωστόσο έχει καταφέρει να ανταγωνίζεται επάξια μεγάλα ακαδημαϊκά κέντρα της Ευρώπης, ενώ ήταν και η πρώτη χώρα στην οποία δε μιλούσαν αγγλικά, αλλά προσέφερε μαθήματα στην Αγγλική γλώσσα. Εκτός αυτού, η Ολλανδία προσφέρει στους φοιτητές της και την ευκαιρία να περιηγηθούν στα 1.000 μουσεία της αλλά και να επισκεφθούν τη μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο με έργα του Van Gogh, καθώς επίσης και να κάνουν βόλτα με τις βάρκες στα κανάλια της χώρας ή απλώς να απολαύσουν τη νυχτερινή ζωή της.

Πιο συγκεκριμένα, τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια είναι φημισμένα για Οικονομικές, Πολυτεχνικές σπουδές, καθώς και για Κοινωνικές σπουδές και για σπουδές Γλώσσας και Πολιτισμού.

Εννέα από τα 14 Πανεπιστήμιά της βρίσκονται στις 200 πρώτες θέσεις παγκόσμιας κατάταξης.

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Εκπαιδευτικό σύστημα Ολλανδίας

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ολλανδίας έχει τρία χαρακτηριστικά, είναι διαδραστικό, επικεντρωμένο στο φοιτητή και στην ομαδική δουλειά, πράγμα που το καθιστά εύκολα προσβάσιμο στους φοιτητές που έρχονται από το εξωτερικό.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την κατεύθυνσή τους. Έτσι, υπάρχουν τα πανεπιστήμια που προσανατολίζονται προς την έρευνα, είτε σε πανεπιστημιακό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο και εκείνα που στρέφονται προς τις εφαρμοσμένες επιστήμες και προσφέρουν υψηλή επαγγελματική εκπαίδευση. Επιπλέον, συναντάμε και πανεπιστήμια τα οποία είναι σχεδιασμένα ειδικά για φοιτητές που έρχονται από το εξωτερικό για σπουδές στην Ολλανδία. Δημοφιλείς θεματικές μαθημάτων στα ολλανδικά πανεπιστήμια αποτελούν τα οικονομικά, η μελέτη της συμπεριφοράς και της κοινωνίας, η μηχανολογία, η γλώσσα και ο πολιτισμός.

Γενικά η Ολλανδία ακολουθεί τη Συνθήκη της Μπολόνια και σε προπτυχιακό επίπεδο προβλέπει τριετείς σπουδές για τα αντίστοιχα με εμάς ΑΕΙ και τετραετείς για τα αντίστοιχα με εμάς ΤΕΙ.

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Διάρθρωση προγραμμάτων

Στην Ολλανδία προσφέρονται περισσότερα από 1.100 προγράμματα μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Κάποια είναι διετή, αλλά τα περσσότερα είναι ετήσια. Βασικό είναι να επισημανθεί πως με μεταπτυχιακό από αντίστοιχο ΑΕΙ μπορεί κανείς να συνεχίσει για διδακτορικό, κάτι που δεν γίνεται με μεταπτυχιακό από αντίστοιχο ΤΕΙ.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ολλανδία έχουν διάρκεια από ένα έως 3 έτη και τα διδακτορικά έχουν κανονική διάρκεια έως 4 έτη. Τα δίδακτρα συμμετοχής σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ολλανδία διαφέρουν ανάλογα με το πανεπιστήμιο, τα μαθήματα και την εθνικότητα του φοιτητή.

Σε γενικές γραμμές, το κόστος για ένα φοιτητή που προέρχεται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στα 2.006 €/χρόνο, ποσό το οποίο μπορεί να αυξάνεται ανάλογα με τον τομέα σπουδών (στον τομέα της ιατρικής και των επιχειρήσεων τα δίδακτρα είναι πιο ακριβά) ή το πανεπιστημιακό ίδρυμα (τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών είναι υψηλότερα) και μπορεί να φτάσουν και τα 12.500 ευρώ το χρόνο. Οι φοιτητές που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης συνήθως καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο ποσό ως δίδακτρα. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη κρίνεται η επικοινωνία με το εκάστοτε ίδρυμα για την εξακρίβωση των διδάκτρων.

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων

Στην Ολλανδία, υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε ένα πανεπιστήμιο, είτε απευθείας στο εκπαιδευτικό ίδρυμα είτε μέσω της ιστοσελίδας Studielink (https://app.studielink.nl/front-office/), η οποία επικεντρώνεται στις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει κανείς εξαρτάται πάντα από το πανεπιστήμιο που θα επιλέξει.

Τα μαθήματα προσφέρονται πλέον στα Αγγλικά και θα ζητηθεί στους ενδιαφερόμενους να αποδείξουν τη γλωσσική τους ικανότητα σε μια από τις δύο γλώσσες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία με το εκάστοτε πανεπιστήμιο.

Σε κάθε περίπτωση για την αίτηση θα πρέπει κανείς να έχει τα ακόλουθα έγγραφα:

  • Διαβατήριο
  • Πτυχίο επικυρωμένο με τη σφραγίδα Apostille
  • Letter of Motivation (εστίαση στο γιατί θέλει κάποιος να σπουδάσει στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό)
  • Βιογραφικό
  • Δύο συστατικές επιστολές
  • Δείγμα ακαδημαϊκής γραφής
  • Proficiency ή TOEFL ή IELTS (σκορ5)
  • Αίτηση Online

Οι εγγραφές γίνονται την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου για έναρξη το Σεπτέμβριο και την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου για έναρξη το Φεβρουάριο. Η πλειοψηφία των προγραμμάτων ξεκινά το Σεπτέμβριο.

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Υποτροφίες και Επιχορηγήσεις

Γενικά, στην Ολλανδία δεν χορηγούνται υποτροφίες από την κυβέρνηση ή κάποιο κρατικό φορέα.

Πολλά Πανεπιστήμια χορηγούν μεμονωμένα υποτροφίες, τις οποίες μπορεί κανείς να ψάξεοι εδώ.

Ωστόσο, η ολλανδική κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε να χορηγεί στους φοιτητές από το εξωτερικό δάνεια και υποτροφίες ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους. Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες μεταβείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Επιστήμης της Ολλανδίας:

http://www.duo.nl/particulieren/international-student/default.asp

αλλά και στην παρακάτω σελίδα υποτροφιών:

https://www.studyinholland.nl/scholarships/grantfinder

Εκτός από τις υποτροφίες και τη χρηματοδότηση από την ολλανδική κυβέρνηση, η ισχυρή οικονομία της χώρας δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εργαστούν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία, κάτι που θα αποτελέσει συστατικό στοιχείο για το βιογραφικό τους. Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?lang=en&acro=job&catId=482&parentCategory=482

https://www.xpatjobs.com/

https://netherlands.expatjobs.eu/

http://ec.europa.eu/youth/programme/mobility/european-voluntary-service_en.htm

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Κόστος ζωής στην Ολλανδία

Όσον αφορά το κόστος διαβίωσης στην Ολλανδία, σε αυτό περιλαμβάνονται το φαγητό, τα εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ρούχα, αλλά και τα έξοδα νοικοκυριού και οι διάφορες ασφάλειες που καλείται να πληρώσει ο φοιτητής. Κυμαίνεται από 800 έως 1.100 ευρώ το μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το ενοίκιο, για ένα μικρό σπίτι στην Ολλανδία χρειάζονται από 280€ έως 650€, ανάλογα με την πόλη που θα επιλέξει ο φοιτητής για να μείνει. Προφανώς, στο Άμστερνταμ οι τιμές είναι υψηλότερες απ’ότι σε μια μικρότερη πόλη. Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στην ιστοσελίδα:

https://www.studyinholland.nl/practical-matters/housing

Να τονίσουμε πως η στέγαση στην Ολλανδία είναι κάτι πολύ δύσκολο και πρέπει κανείς να κινηθεί πολύ γρήγορα για να βρει σπίτι ή δωμάτιο στην φοιτητική εστία του κάθε πανεπιστημίου.

Το φαγητό στην Ολλανδία δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό. Σε περίπτωση, που προτιμάς να μη μαγειρέψεις μόνος σου, τα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα προσφέρουν γεύματα σε λογικές τιμές ενώ υπάρχουν και μικρά εστιατόρια (eetcafés), όπου μπορείς να βρεις ποιοτικό φαγητό σε καλές τιμές.

Ωστόσο, στα περισσότερα μέρη παρέχεται έκπτωση στους φοιτητές με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας, ενώ οι φοιτητές που προέρχονται από το εξωτερικό επιδεικνύουν τη Διεθνή Ταυτότητα Φοιτητή (International Student Identity Card (ISIC)), επωφελούμενοι από τις εκπτώσεις που τους προσφέρει σε ταξίδια, μουσεία και άλλες δραστηριότητες παγκοσμίως. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διεθνή Ταυτότητα Φοιτητή μεταβείτε στην ιστοσελίδα:

https://www.isic.org/

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Έκδοση Θεώρησης Εισόδου (VISA)

Όπως συνήθως, η διαδικασία έκδοσης θεώρησης εισόδου διαφέρει ανάλογα με το αν ο ενδιαφερόμενος προέρχεται από χώρα της ΕΕ ή όχι ή από την Ελβετία και είναι ανάλογη του χρόνου που εκείνος θα παραμείνει στην Ολλανδία. Πιο συγκεκριμένα, θα χρειαστεί:

visa για μικρό χρονικό διάστημα (Visum Kort Verblijf, VKV), όταν η διάρκεια παραμονής του ενδιαφερόμενου δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες,

προσωρινή άδεια παραμονής (Machtiging tot Voorlopig Verblijf, MVV) ή/και άδεια παραμονής (Verblijfsvergunning Regulier voor bepaalde tijd, VVR), όταν ο ενδιαφερόμενος σκοπεύει να παραμείνει στη χώρα για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις μήνες.

Οι φοιτητές που προέρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε χρειάζονται θεώρηση εισόδου (visa) για να εισέλθουν στην Ολλανδία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να εγγραφούν ως κάτοικοι στο τοπικό δημοτικό συμβούλιο της πόλης που σκοπεύουν να μείνουν, με την επίδειξη του διαβατηρίου τους και του πιστοποιητικού γεννήσεώς τους. Επίπλεον, θα πρέπει να αγοράσουν ασφάλεια υγείας, καθώς απαιτείται από το νόμο του κράτους. Προτείνεται, επίσης, να εγγραφούν στις μεταναστευτικές αρχές της χώρας, αφού πρσκομίσουν βεβαίωση εγγραφής από το πανεπιστήμιό τους, έγγραφο το οποίο να αποδεινκύει ότι η οικονομική τους κατάσταση τους επιτρέπει να μείνουν στη χώρα και βεβαίωση ότι έχουν αγοράσει ασφάλεια υγείας.

Οι φοιτητές που προέρχονται από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με την εθνικότητά τους θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για προσωρινή άδεια παραμονής (Machtiging tot Voorlopig Verblijf, MVV). Το πιο πιθανό είναι ότι το πανεπιστημιακό ίδρυμα στο οποίο θα εγγραφούν θα κάνει αυτή τη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα Ολλανδικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά ή στα Γερμανικά ή έστω επισήμως μεταφρασμένα σε μία από αυτές τις γλώσσες. Αφού υπάρξει η απαραίτητη βεβαίωση ότι έχουν εγγραφεί σε μια σχολή, θα χρειαστεί να αποδείξουν ότι διαθέτουν 833,22€/μήνα για την επιβίωσή τους. Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στις ιστοσελίδες:

https://www.nuffic.nl/en

και

https://www.studyinholland.nl/practical-matters/visas-and-permits/visa-application-wizard.

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Τα κυριότερα ολλανδικά πανεπιστήμια

University of Amsterdam

http://www.uva.nl/en/home

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία University of Amsterdam

Είναι το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας με πάνω από 30.000 φοιτητές να εγγράφονται κάθε χρόνο στα μαθήματά του. Ιδρύθηκε το 1632, είναι το τρίτο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας και το πρώτο από τα ολλανδικά πανεπιστημία (50η θέση) στη λίστα κατάταξης των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο για το έτος 2014-2015, ενώ στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στη 15η θέση. Προσφέρει ένα πλήθος μαθημάτων προπτυχιακού επιπέδου και μια γκάμα μεταπτυχιακών μαθημάτων που διδάσκονται στα αγγλικά.

Leiden University

http://www.leiden.edu/

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία leiden university

Ιδρύθηκε το 1575 από το Γουλιέλμο Α’, Πρίγκιπα της Οράγγης, πρόγονο της ολλανδικής μοναρχίας και είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας. Είναι το δεύτερο καλύτερο σε εθνικό επίπεδο και το 75ο καλύτερο στον κόσμο. Στους 23.000 φοιτητές του προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία μαθημάτων από τις προπτυχιακές μέχρι τις διδακτορικές σπουδές. Το Πανεπιστήμιο του Leiden διαθέτει 40 ινστιτούτα έρευνας, ενώ αποτέλεσε και το πανεπιστήμιο όπου ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, John Adams, δύο Γενικοί Γραμματείς του ΝΑΤΟ, καθώς και 16 νικητές βραβείου Νόμπελ.

Utrecht University

http://www.uu.nl/en

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία utrecht uni

Ιδρύθηκε το 1636 και είναι από τα πιο παλιά και τα πιο αξιόλογα πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Με 30.000 φοιτητές εγγεγραμμένους στις επτά διαφορετικές σχολές του, το πανεπιστήμιου της Ουτρέχτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ολλανδία. Ανάμεσα στους πρώην φοιτητές της, συναντάμε 12 τιμημένους με βραβείο Νόμπελ και 13 τιμημένους με το βραβείο Spinoza.

Delft University of Technology (TU Delft)

http://www.tudelft.nl/en/

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία delft university of technology

Το μεγαλύτερο δημόσιο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας, θεμελιώθηκε το 1842 και βρίσκεται ήδη στην 86η θέση στη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Οι 19.000 φοιτητές του επικεντρώνονται στα μαθήματα μηχανολογίας, στην πληροφορική, στα μαθηματικά, στις εφαρμοσμένες επιστήμες και στη διοίκηση επιχειρήσεων στην τεχνολογία. Σύμβολο του Πανεπιστημίου του Delft είναι μυθικό πρόσωπο της Ελλάδας, ο Προμηθέας, το άγαλμα του οποίου κοσμεί τον κεντρικό χώρο της πρόσφατα ανανεωμένης πανεπιστημιούπολης στο Mekelpark. Επιπλέον, το 2014, το τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του Delft βρισκόταν στα 10 καλύτερα πανεπιστήμια χημικής μηχανολογίας στον κόσμο.

University of Groningen

http://www.rug.nl/

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία university of groningen

Ιδρύθηκε το 1614 και είναι το τέταρτο καλύτερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Υπήρξε το ίδρυμα που υποδέχτηκε την πρώτη γυναίκα φοιτήτρια της χώρας, την πρώτη γυναίκα λέκτορα, τον πρώτο Ολλανδό αστροναύτη και τον πρώτο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με 28.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς φοιτητές που έρχονται από το εξωτερικό για σπουδές στην Ολλανδία.

Erasmus University Rotterdam

http://www.eur.nl/english/

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία erasmus university rotterdam

Ιδρύθηκε το 1913 και είναι από τα πιο σύγχρονα πανεπιστήμια της Ολλανδίας. Αυτό βέβαια δεν του στέρησε μια θέση στη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Με 21.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, το Πανεμιστήμιο του Rotterdam προσφέρει μεγάλο εύρος μαθημάτων. Ο πιο γνωστός τομέας του είναι η Ιατρική, καθώς διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα στην Ολλανδία και βρίσκεται στην 27η θέση στη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο ανά τομέα για το 2014.

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Οι φοιτητικές πόλεις της Ολλανδίας

Amsterdam

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ, γνωστό για τα καφέ του, τις ελεύθερες πεποιθήσεις του, τους ποδηλατοδρόμους του, τα κανάλια και την ιστορική αρχιτεκτονική του, αλλά και για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή του, βρίσκεται ανάμεσα στις 50 πιο δημοφιλείς πόλεις για φοιτητές. Στο Άμστερνταμ συναντά κανείς πολλά αξιόλογα μουσεία και εκθέσεις ζωγραφικής, όπως είναι το Μουσείο Van Gogh. Λέγεται, άλλωστε, ότι είναι το καλύτερο μέρος για να καταλάβει κανείς τον ολλανδικό τρόπο ζωής, «gezelligheid», που μεταφράζεται ως «ζεστή, χουχουλιάρικη ευτυχία». Με λίγα λόγια, το Άμστερνταμ φαίνεται να ελκύει τους πάντες!

Leiden

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία leiden

Λιγότερο από μια ώρα μακριά από τη νοτιοανατολική πλευρά του Άμστερνταμ, το Λέιντεν, χαρακτηρίζεται από τα γραφικά κανάλια του και τα ιστορικά κτήριά του, καθώς επίσης και για τις επαφές του με τον ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό κόσμο. Είναι, βέβαια, και η γενέτειρα του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Rembrandt. Πολύ μικρότερη από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας, το Λέιντεν είναι μια πόλη όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της είναι φοιτητές, λαμβάνοντας υπόψη πως το αρχαιότερο πανεπιστημίο της χώρας βρίσκεται εκεί.

Utrecht

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία utrecht

Προς το κέντρο της χώρας και μισή ώρα μακριά από την ολλανδική πρωτεύουσα, η Ουτρέχτη, είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ολλανδίας. Το παλιό κέντρο, αλλά και τα περίχωρα της πόλης με τα κάστρα και τα ανάκτορα είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της ομορφιάς της. Είναι από τις πολυπληθέστερες πόλεις της χώρας, ενώ φιλοξενεί και το τρίτο καλύτερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας.

Groningen

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία Groningen

Ταξιδεύοντας προς τα βόρια της χώρας, συναντάμε το Χρόνινγκεν, τη μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο τμήμα της Ολλανδίας. Ιστορικά, οι φοιτητές αποτελούσαν πάντα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της, πράγμα που ισχύει μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικά είναι η ζωηρή πολιτιστική σκηνή και τα ιστορικά κανάλια και σπίτια της πόλης, τα οποία τη χρονιά 2005-2007 κατέστησαν το Χρόνινγκεν την καλύτερη πόλη της χώρας.

Rotterdam

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία Rotterdam

Έδρα του μεγαλύτερου λιμανιού της Ευρώπης, το Ρότερνταμ ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ολλανδικές πόλεις χάρη στη μοντέρνα αισθητική του, αποτέλεσμα της αναγκαστικής ανοικοδόμησης της πόλης μετά την καταστροφή της κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γνωστό για την πολυπολιτισμικότητά του, τη νυχτερινή ζωή και την ηλεκτρονική μουσική, το Ρότερνταμ είναι γνωστό για τη θορυβώδη κοινωνική ζωή του. Φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Erasmus, ονομασία προς τιμή του Ολλανδού στοχαστή Erasmus, ενώ βρίσκεται σε απόσταση 15χλμ από την πόλη Delft, που φιλοξενεί το γνωστό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Delft.

Maastricht

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία Maastricht

Στο νότιο τμήμα της Ολλανδίας, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο, το Μάαστριχτ αποτελεί μια κοσμοπολίτικη πόλη με πανευρωπαϊκό χαρακτήρα λόγω των πολλών ομιλούμενων γλωσσών, της γαστρονομικής του παράδοσης αλλά και του ρόλου-κλειδί που έπαιξε ιστορικά στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πόλεις, στο Μάαστριχτ συναντάμε και λίγους λόφους, ενώ εκεί βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, ένα από τα πιο διεθνοποιημένα πανεπιστήμια της Ολλανδίας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Με το ένα τρίτο των φοιτητών του να προέρχονται από το εξωτερικό, το Μάαστριχτ βρίσκεται ανάμεσα στα 20 καλύτερα από αυτή την οπτική.

Πριν κλείσουμε για σήμερα… σας προσφέρουμε τη λίστα των Πανεπιστημιακών Σχολών που αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ!

 Δείτε και το άρθρο μου για τη φοιτητική ζωή στο Άμστερνταμ!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!4 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.