Μεταπτυχιακά στην Ουγγαρία: Πλήρης Οδηγός

της Αντιγόνης Σούφλα

Η Ουγγαρία είναι ενωτική συνταγματική δημοκρατία που βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη. Έχει για πρωτεύουσα τη Βουδαπέστη, και το νόμισμά της είναι το φόριντ (Ft·). Αποτελεί μέλος της Ε.Ε. από το 2004. Παρόλο που αποτελεί μια πρώην σοβιετική χώρα, η Ουγγαρία κατάφερε να διατηρήσει τη μοναδική εθνική της κληρονομιά και ιστορική αρχιτεκτονική. Είναι γεμάτη από όμορφα κτίρια, δρόμους και πόλεις, όπου μπορείτε να αισθανθείτε πραγματικά το παλαιό ευρωπαϊκό πνεύμα που συνεχίζει να σφυροκοπείται από την παγκοσμιοποίηση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι μία χώρα, όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει, ακόμα και σήμερα την ιστορία και τις παραδόσεις.

Μεταπτυχιακά στην Ουγγαρία: Πανεπιστήμια

Αν θέλετε απλώς να περάσετε λίγο χρόνο στο εξωτερικό χωρίς να χρειάζεται να μάθετε την τοπική γλώσσα, θα πρέπει να εστιάσετε στα πανεπιστήμια της Ουγγαρίας που προσφέρουν μια καλή επιλογή μαθημάτων που διδάσκονται στα αγγλικά. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στις μεγαλύτερες πόλεις, όπως τη Βουδαπέστη. Το Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης έχει ποικίλα προγράμματα μεταπτυχιακού επιπέδου, όλα στα αγγλικά.

Αν το ενδιαφέρον και οι προτεραιότητές σας είναι λίγο διαφορετικά και θέλετε να μάθετε την ουγγρική γλώσσα και να ασχοληθείτε με τον πολιτισμό, θα πρέπει να ελέγξετε ορισμένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα με επίκεντρο τη γλώσσα στα πανεπιστήμια της Ουγγαρίας που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν ξένους φοιτητές. Υπάρχουν διαθέσιμοι όλοι οι τύποι προγραμμάτων και για όλα τα επίπεδα, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά.

Μεταπτυχιακά στην Ουγγαρία: Ακαδημαϊκή ζωή 

Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της ακαδημαϊκής ζωής στην Ουγγαρία σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ή τη Δυτική Ευρώπη. Οι καθηγητές που διδάσκουν είναι όλοι ειδικοί στους τομείς τους και έχουν μεγάλη εμπειρία για να τη μοιραστούν με τους φοιτητές τους. Όπως και σε κάθε πανεπιστήμιο, θα πρέπει να μελετάτε σκληρά, να περάσετε δοκιμές, να κάνετε παρουσιάσεις, να υποβάλλετε δοκίμια και έγγραφα, ανάλογα με το αντικείμενο της σχολής στην οποία κάνετε μεταπτυχιακό. Αν ενδιαφέρεστε για τη μελέτη της ιστορίας επί παραδείγματι, η Βουδαπέστη είναι ο κατάλληλος προορισμός. Ειδικά η παλιά πόλη η Πέστη, καθώς η Βουδαπέστη αποτελείται από τη Βούδα και την Πέστη είναι η κατάλληλη επιλογή καθώς η ιστορική της βάση είναι ανεξάντλητη και απαράμιλλης ομορφιάς.

Καταλύματα για φοιτητές

Με τη Βουδαπέστη να είναι η πρωτεύουσα και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Ουγγαρία, η κατάσταση των φοιτητικών καταλυμάτων είναι πολύ καλή. Οι φοιτητές μπορούν εύκολα να βρουν ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση, μόνοι ή με συγκάτοικο. Ένα καλά διατηρημένο διαμέρισμα τριών ή τεσσάρων δωματίων στην κεντρική ιστορική περιοχή κοστίζει κατά μέσο όρο  400€ το μήνα. Πολλά πανεπιστήμια στην Ουγγαρία προσφέρουν επίσης κοιτώνες για τους φοιτητές τους.

Συνάλλαγμα και visa

Όσον αφορά το συνάλλαγμα με 1 ευρώ μπορείτε να πάρετε περίπου 220 φιορίνια. Αν έρχεστε από τη Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Αυστραλία, δεν θα χρειαστείτε βίζα για μακροχρόνια παραμονή στην Ουγγαρία. Αρκεί απλά μια άδεια εγγραφής που τα περισσότερα πανεπιστήμια στην Ουγγαρία θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε. Οι σπουδαστές από την ΕΕ πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια διαμονής εντός 15 ημερών από την άφιξή τους. Οι φοιτητές εκτός ΕΕ πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια διαμονής φοιτητικής βίζας πριν από την άφιξή τους, μέσω της κοντινότερης ουγγρικής πρεσβείας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από την αναχώρηση, δεδομένου ότι η επεξεργασία ενδέχεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.

Οι εκδόσεις θεώρησης εισόδου (VISA) για την Ουγγαρία απαιτούν τα εξής:

  • Διαβατήριο (ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την προβλεπόμενη αναχώρηση)
  • Δύο φωτογραφίες μεγέθους διαβατηρίου
  • Συμπληρωμένο έντυπο αίτησης
  • Απόδειξη της ασφάλισης υγείας για ολόκληρη τη διάρκεια της προβλεπόμενης διαμονής
  • Απόδειξη ότι έχουν καταβληθεί δίδακτρα (ή πιστοποιητικό απαλλαγής)
  • Απόδειξη επαρκών κεφαλαίων για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης με τη μορφή τραπεζικής δήλωσης
  • Επίσημη επιστολή αποδοχής από ουγγρικό πανεπιστήμιο
  • Απόδειξη των ρυθμίσεων στέγασης

Όλοι οι ξένοι σπουδαστές υποχρεούνται να δηλώσουν τον τόπο διαμονής τους στις τοπικές αρχές, το συντομότερο δυνατό μετά την άφιξή τους.

Κόστος και υποτροφίες

Είναι αρκετά προσιτή η ζωή και η εκπαίδευση στην Ουγγαρία. Με 30 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε φαγητό για όλη την εβδομάδα και με 10 ευρώ μπορείτε να πάτε για δείπνο. Οι υποτροφίες εξαρτώνται από το πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζετε και γι’ αυτό το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης είναι ένα από τα καλύτερα, καθώς προσφέρει δωρεάν στέγαση στον κοιτώνα, δωρεάν δίδακτρα και επιχορήγηση 200 ευρώ κάθε μήνα για πάνω από το ήμισυ του φοιτητικού σώματος. Συνολικά, ένας φοιτητής χρειάζεται 600-850 ευρώ για να καλύψει όλες τις ανάγκες του φοιτώντας στην Ουγγαρία.

Μπορείτε να πάρετε μια γενική ιδέα για το πώς το κόστος ζωής σας λειτουργεί έξω με βάση τη διαμονή σας, τις μεταφορές και τις προτιμήσεις των πόλεων, πατώντας εδώ.

Ενώ τα δίδακτρα δεν είναι ασήμαντα, είναι πολύ χαμηλότερα από τα τέλη σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Διαφέρουν μεταξύ των πανεπιστημίων και αντικειμένου μεταπτυχιακού.

Ορισμένες υποτροφίες για διεθνείς φοιτητές διατίθενται από την ουγγρική κυβέρνηση, καλύπτοντας δίδακτρα, ιατρική ασφάλιση, διαμονή και μηνιαία επιδότηση για κατοίκους χωρών εταίρων για σπουδές στην Ουγγαρία σε όλα τα επίπεδα. Οι σπουδαστές από την ΕΕ ενδέχεται επίσης να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υποτροφίες που χρηματοδοτούνται από το σύστημα, υπό το ίδιο σύστημα με τους τοπικούς φοιτητές. Αυτά απονέμονται με βάση ακαδημαϊκούς βαθμούς, αλλά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, καθώς ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι φοιτητές από την Ανατολική Ευρώπη μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση υποτροφιών από το Ταμείο του Visegrad. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Πανεπιστήμια της Ουγγαρίας (Αναλυτικά)

Πανεπιστήμιο του Szeged

Το ανώτατο πανεπιστήμιο της Ουγγαρίας, το Πανεπιστήμιο του Szeged τοποθετείται σήμερα  στη θέση 501-550 στην παγκόσμια πανεπιστημιακή κατάταξη και 27η στην Αναδυόμενη Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Για να καλωσορίσει διεθνείς φοιτητές, το πανεπιστήμιο συμμετέχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus και διαθέτει υποτροφίες για διεθνείς φοιτητές σε όλους τους τομείς. Τα περισσότερα μαθήματα διδάσκονται στα αγγλικά. Το Πανεπιστήμιο του Szeged είναι στις κορυφαίες 200 θέσεις παγκοσμίως για τη σχολή γεωπονίας.

Eöt Loránd University

Βαθμολογία 651-700 στον κόσμο και 30η στην κατάταξη EECA, το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd βρίσκεται στην πρωτεύουσα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια στην Ουγγαρία. Είναι επίσης ένα από τα παλαιότερα, έχοντας ιδρυθεί το 1635. Στους απόφοιτους του Eötvös Loránd συμπεριλαμβάνονται τέσσερις νικητές του Βραβείου Νόμπελ και πολλοί παγκοσμίου φήμης επιστήμονες. Το πανεπιστήμιο σήμερα εκπαιδεύει περίπου 28.000 φοιτητές στις οκτώ σχολές του, συμπεριλαμβανομένων 2.000 διεθνών φοιτητών.

Πανεπιστήμιο του Debrecen

Το Πανεπιστήμιο του Debrecen βρίσκεται στην παγκόσμια κατάταξη των 651-700 και το 35ο στην περιοχή EECA από το 2018. Οι κύριες πανεπιστημιουπόλεις της είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας, το Debrecen, στα ανατολικά της χώρας. Το πανεπιστήμιο είναι αφιερωμένο στην υποδοχή διεθνών φοιτητών και προσφέρει μια επιλογή από μαθήματα που διδάσκονται στα αγγλικά.

Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης

Το Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης είναι στην 801-1000 θέση στον κόσμο και 45ο στην ΕΟΚΑ. Είχε μόλις 11.000 φοιτητές που εγγράφηκαν το 2016, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.400 φοιτητών εκτός της Ουγγαρίας, πολλοί από τους οποίους εγγράφονται σε μια σειρά προγραμμάτων που διδάσκονται σε διάφορες γλώσσες- συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών, γαλλικών και γερμανικών. Το Πανεπιστήμιο Corvinus κατατάσσεται σήμερα στην παγκόσμια κορυφαία θέση 250 για τη γεωπονία και τη δασοκομία, και κορυφαία 350η για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Οικονομίας της Βουδαπέστης

Βαθμολογήθηκε με 751-800 στο QS World University Rankings® 2018, το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Οικονομικών της Βουδαπέστης κατατάσσεται στην 28η θέση στην QS CEEA Πανεπιστημιακή Κατάταξη 2018. Όπως το Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης, διδάσκει σε μια σειρά από γλώσσες (ουγγρικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ρωσικά).

Άλλα αξιοσημείωτα πανεπιστήμια στην Ουγγαρία, τα οποία προσφέρουν υποστήριξη σε διεθνείς φοιτητές, περιλαμβάνουν το πανεπιστήμιο του Pécs (το μεγαλύτερο στη χώρα, το 63ο στην κατάταξη των EECA), το πανεπιστήμιο Szent István, το πανεπιστήμιο Kaposvár, το πανεπιστήμιο της Δυτικής Ουγγαρίας, το πανεπιστήμιο Széchenyi István, το πανεπιστήμιο της Pannonia και το πανεπιστήμιο του Miskolc.

Εξερευνώντας την Ουγγαρία

Η βόρεια και δυτική περιοχή της Ουγγαρίας έχουν όμορφα βουνά, ενώ η υπόλοιπη Ουγγαρία είναι κυρίως επίπεδη. Ο ποταμός Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ευρώπη και η ομορφιά του αιχμαλωτίζει όλους όσους επισκέπτονται τη Βουδαπέστη. Υπάρχει επίσης η λίμνη Balaton, η οποία εκτείνεται πάνω από 200 χιλιόμετρα και είναι καλύτερο να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, όταν μπορείτε να απολαύσετε τα ρηχά καθαρά νερά της και τα καταπληκτικά κάστρα που την περιβάλλουν.

Ουγγρική γλώσσα

Αποτελεί μια Φιννο-Ουγγρική γλώσσα και δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα, γεγονός που καθιστά λίγο δύσκολο να τη μάθεις και να  την καταλάβεις. Ωστόσο, εκείνοι με επιμονή και αποφασιστικότητα μπορούν εύκολα να την κατακτήσουν. Αλλά αν σπουδάζετε στη Βουδαπέστη, δεν είναι απαραίτητο να είστε ικανός να μιλάτε ουγγρικά, καθώς οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν εκεί είναι σε θέση να επικοινωνούν στα βασικά αγγλικά.

Πολιτισμός και Κουζίνα

Ο πολιτισμός και η κουζίνα της Ουγγαρίας είναι πλούσια και διακριτική, με επιρροές από τη Ρουμανία, την Αυστρία, την Τρανσυλβανία, των Τούρκων και των Ρομά. Η χώρα είναι γνωστή για τα ζεστά υπαίθρια λουτρά που μπορείτε να επισκεφθείτε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Είσαι έτοιμος λοιπόν για να γνωρίσεις την Ουγγαρία και τα πανεπιστήμιά της;

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: