μεταπτυχιακά ναυτιλίας στην ελλάδα

Μεταπτυχιακά Ναυτιλιακών στην Ελλάδα: Πλήρης Οδηγός

του Αλέξανδρου Λαβιδά-Μωϋσίδη

Αν είσαι απόφοιτος Α.Ε.Ι. / Α.Ε.Ν. και επιδιώκεις καριέρα στον κλάδο της ναυτιλίας,
ένα μεταπτυχιακό στα ναυτιλιακά είναι αυτό που χρειάζεσαι. Πρώτ’ απ’ όλα, τα καλά νέα είναι, ότι μία αίτηση για μεταπτυχιακά ναυτιλιακών μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε απόφοιτος Α.Ε.Ι., ακόμα και αν το πρώτο πτυχίο που έχει δεν είναι στα ναυτιλιακά, στις επιχειρήσεις ή στα χρηματοοικονομικά.
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών
και αφού προηγηθεί σύντομη συνέντευξη.

Για την υποβολή αίτησης για μεταπτυχιακό πρόγραμμα χρειάζονται:

  1. Πτυχίο  ΑΕΙ.
  2. Καθώς τα μαθήματα των περισσότερων μεταπτυχιακών διδάσκονται στα Αγγλικά, χρειάζεται τουλάχιστον πτυχίο ξένης γλώσσας επιπέδου C1 ή προπτυχιακές σπουδές σε παν/μιο της Αγγλίας, αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ.
  3. 2 συστατικές επιστολές.
  4. Βιογραφικό σημείωμα.

Οι απόφοιτοι των Α.Ε.Ν. μπορούν να υποβάλουν επίσης αίτηση, εφόσον είναι κάτοχοι διπλώματος Πλοιάρχου ή  Μηχανικού Α΄ τάξης. Επιπλέον θα πρέπει η εισαγωγή τους στις Α.Ε.Ν. να έχει γίνει μέσω πανελληνίων εξετάσεων και όχι με απολυτήριο λυκείου.

Όσο για το φλέγον ζήτημα της απασχόλησης στον κλάδο της ναυτιλίας μετά το μεταπτυχιακό, ο τομέας που μπορεί κανείς να απασχοληθεί εξαρτάται από το πρώτο του μεταπτυχιακά ναυτιλιακών στην ελλάδαπτυχίο, την επιλογή μεταπτυχιακού (ποια μαθήματα θα προσφέρονται σαν βασικά και ποια σαν επιλογής) και  τη θέση που θα επιλέξει για την πρακτική άσκηση του τελευταίου εξαμήνου (συνιστάται να γίνει η πρακτική άσκηση, αν και δεν είναι υποχρεωτική). Για παράδειγμα ένας μηχανολόγος-μηχανικός μπορεί να απασχοληθεί στο technical / operations department μιας ναυτιλιακής εταιρείας.

Περισσότερες πληροφορίες στο: Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Ναυτιλιακών

Ενδεικτικά παρουσιάζονται κάποια από τα πανεπιστήμια που προσφέρουν μεταπτυχιακά στα ναυτιλιακά:

Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ) 

Προσφέρει τα εξής μεταπτυχιακά προγράμματα:

Π.Μ.Σ. «ΝΑΥΤΙΛΙΑ» στα ελληνικά

Ένα 2ετές πρόγραμμα, του οποίου σκοπός είναι η παροχή γνώσεων στον κλάδο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, στις διεθνείς μεταφορές και  στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Απευθύνεται σε άτομα με οικονομικό / διοικητικό προσανατολισμό. Υπάρχει δυνατότητα φοίτησης  full  time  και  part time.

Το κόστος ανέρχεται στα 7.800 ευρώ.

MSc Shipping Management

Παρέχεται ως 1ετές (full time) ή 2ετές (part time). Σκοπός είναι η παροχή προηγμένων γνώσεων για τη διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Απευθύνεται σε κατόχους προπτυχιακού τίτλου στα Ναυτιλιακά ή τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, καθώς  και σε επαγγελματίες και στελέχη του κλάδου της ναυτιλίας, που επιθυμούν να ανελιχθούν στον τομέα τους.

Το κόστος ανέρχεται στα 7.000 ευρώ.

Βιωσιμότητα και Ποιότητα στη Θαλάσσια Βιομηχανία

Πρόκειται για 1ετές πρόγραμμα (full time). Παρέχονται γνώσεις στο αντικείμενο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη του ναυτιλιακού κλάδου.
Απευθύνεται σε άτομα με εμπειρία στα ναυτιλιακά, καθώς και σε όσους έχουν πτυχίο θετικών επιστημών.

Το κόστος ανέρχεται στα 5.000 ευρώ.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.) 

Προσφέρει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα:

MSc in International Shipping, Finance and Management

Το μεταπτυχιακό παρέχεται σαν 1ετές (full time) ή  2ετές (part time), ενώ αναγνωρίζεται από το I.C.S. (Institute of Chartered Shipbrokers). Αυτό σημαίνει οτι οι κάτοχοί του εξαιρούνται από ορισμένες από τις εξετάσεις  για την απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου «shipbroker» (https://www.ics.org.uk/media/550698/europe.pdf).

Το πρόγραμμα ξεκινά με 3 βδομάδες προπαρασκευαστικών μαθημάτων  το Σεπτέμβρη.
Το κόστος ανέρχεται στα 7.600 ευρώ για το 1ετές και στα 8.900 ευρώ για το 2ετές πρόγραμμα.μεταπτυχιακά ναυτιλιακών στην Ελλάδα

 Εξ’αποστάσεως μεταπτυχιακά

Το Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου προσφέρει τα ακόλουθα μεταπτυχιακά:

 MSc in International Trade and Shipping Management
 MA / LLM in Maritime Law and Shipping Management, για απόφοιτους σχολών διοίκησης επιχειρήσεων και νομικής αντίστοιχα

Υποτροφίες

Για όσους/όσες επιθυμούν οικονομική υποστήριξη, παρέχουν υποτροφίες οργανισμοί,
όπως: το Ίδρυμα Ωνάσης, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (μέσω του Συν-Ένωσις) και η HELMEPA.

  • Η  HELMEPA χορηγεί 3 υποτροφίες το χρόνο για ναυτιλιακές σπουδές. Δείτε εδώ τι χρειάζεται για να αιτηθεί υποτροφία. 
  • Το Ίδρυμα Ωνάσης προκηρύσσει 70 υποτροφίες σε Ελλάδα και εξωτερικό για το έτος 2021-22. Δείτε τον πλήρη οδηγό εδώ.
  • Η Ε.Ε.Ε. (‘Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών) προκηρύσσει 10 υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών προδιδακτορικού επιπέδου και πλήρους μονοετούς φοίτησης ύψους 15.000 ευρώ έκαστη, για σπουδές σε Πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδος  για το ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022 (με έναρξη φοίτησης το Φθινόπωρο του 2021). Δείτε αναλυτικά εδώ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!